Γόνιμες ημέρες και θερμοκρασία σώματος: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Τι σχέση έχει η βασική θερμοκρασία του σώματος με τις γόνιμες ημέρες;

Γόνιμες ημέρες και θερμοκρασία σώματος: Τι πρέπει να γνωρίζετε
Bigstock

Η μέθοδος θερμοκρασίας σώματος (γνωστή και ως μέθοδος βασικής θερμοκρασίας σώματος) σας βοηθά να προβλέψετε πότε πρόκειται να έχετε ωορρηξία κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού σας κύκλου.

Πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη μέθοδο θερμοκρασίας σώματος

Η θερμοκρασία του σώματός σας αλλάζει φυσικά κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού σας κύκλου. Είναι χαμηλότερη στο πρώτο μέρος του κύκλου σας και στη συνέχεια αυξάνεται όταν έχετε ωορρηξία. Το σώμα διατηρεί μία «περίπου» σταθερή θερμοκρασία, η οποία κυμαίνεται μεταξύ των 36,4οC και των 37,4οC. Λέμε «περίπου», διότι η θερμοκρασία αυτή παρουσιάζει σημαντικές διακυμάνσεις ανάλογα με τη σωματική δραστηριότητα, τον ύπνο, την πρόσληψη τροφής και υγρών, την ηλικία, αλλά και ανάλογα με το σημείο μέτρησής της.

agxos-kai-gonimotita.jpg

Πώς μπορείτε να μετρήσετε τη θερμοκρασία του σώματος

Για να χρησιμοποιήσετε τη μέθοδο θερμοκρασίας σώματος πρέπει να τη μετράτε με τον ίδιο τρόπο κάθε μέρα και να τη σημειώνετε.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αμέσως μόλις ξυπνήσετε, πριν καν σηκωθείτε από το κρεβάτι, πριν μιλήσετε, φάτε, πιείτε, γενικά πριν κάνετε το οτιδήποτε, μετράτε τη θερμοκρασία του σώματός σας.

Οι αλλαγές στη θερμοκρασία σας θα είναι πολύ μικρές - κλάσματα του βαθμού - γι' αυτό προμηθευτείτε ένα ειδικό βασικό θερμόμετρο μεγάλης κλίμακας.

Αφού μετρήσετε τη θερμοκρασία σας, σημειώστε τη (μπορείτε να κάνετε και διάγραμμα). Καθώς την παρακολουθείτε συνεχώς θ' αρχίσετε να βλέπετε ένα μοτίβο. Οι αλλαγές στη θερμοκρασία μπορεί να συμβούν γρήγορα ή αργά και το μοτίβο να διαφέρει από κύκλο σε κύκλο.

Η θερμοκρασία σας μπορεί να αλλάξει όταν είστε αναστατωμένες ή όταν δεν κοιμάστε αρκετά. Η κατανάλωση αλκοόλ, το άγχος ακόμα και η χρήση ηλεκτρικής κουβέρτας μπορεί να επηρεάσει την κανονική σας θερμοκρασία. Σημειώστε τα όλα αυτά καθώς θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε πότε αυτές οι αλλαγές στη θερμοκρασία δεν αποτελούν μέρος του φυσικού εμμηνορροϊκού σας κύκλου.

egimosini-prin-tin-periodo.jpg

Πόσο αποτελεσματική είναι αυτή μέθοδος εντοπισμού των γόνιμων ημερών;

Σήμερα μπορεί κάποια να βρει εφαρμογές, οι οποίες με βάση τη βασική θερμοκρασία του σώματος διατείνονται, ότι επιτυγχάνουν εντοπισμό των γόνιμων ημερών. Δεν είναι ο πιο αξιόπιστος από τους διαθέσιμους τρόπους εντοπισμού των γόνιμων ημερών.

Εντούτοις, με δεδομένο πως αυτός δεν έχει παρενέργειες, είναι από τις μεθόδους που μπορεί μία γυναίκα να δοκιμάσει.

Σύμφωνα με τον γυναικολόγο Μενέλαο Λυγνό, αν θέλετε να μείνετε έγκυος, συνιστάται η όποια δοκιμή να γίνει για πεπερασμένο χρονικό διάστημα, αφού η γονιμότητα της γυναίκας φθίνει με την ηλικία της. Επομένως, καλόν είναι να μιλήσετε με τον ιατρό σας, που γνωρίζει το ιστορικό σας και μπορεί να σας ενημερώσει σχετικά.

Με πληροφορίες από το plannedparenthood.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved