Πότε τα κολπικά υγρά υποδηλώνουν, πως είστε στις γόνιμες ημέρες σας;

Πότε τα κολπικά υγρά υποδηλώνουν, πως είστε στις γόνιμες ημέρες σας;

Τι είναι οι γόνιμες ημέρες;

Πότε τα κολπικά υγρά υποδηλώνουν, πως είστε στις γόνιμες ημέρες σας;

Γόνιμες ημέρες της γυναίκας, ονομάζονται οι ημέρες αυτές του κύκλου της, κατά τις οποίες είναι πιο πιθανό – μετά από εκσπερμάτωση εντός του κόλπου της – να μείνει έγκυος.

Με δεδομένο, πως μετά την ωοθυλακιορρηξία το ωάριο επιβιώνει για 12 με 24 το πολύ ώρες, είναι σημαντικό στο χρονικό διάστημα αυτό να έρθει σε επαφή με ζωντανά σπερματοζωάρια, προκειμένου να γονιμοποιηθεί.

Τα σπερματοζωάρια μετά την εκσπερμάτωση επιβιώνουν μέχρι και για 72 ώρες. Συνεπώς, το ζευγάρι – προκειμένου να επιτευχθεί κύηση – χρειάζεται να έρθει σε επαφή σχετικά «κοντά» στην ωοθυλακιορρηξία, η οποία κατά προσέγγισιν λαμβάνει χώρα περίπου στο μέσο του κύκλου της γυναίκας. Ήτοι, αν μια γυναίκα έχει σταθερό κύκλο 28 ημερών, η απελευθέρωση του ωαρίου εντοπίζεται κοντά στη 14η ημέρα του κύκλου της.

kolpika ygra kai gonimotita 1

Η σύσταση και η υφή της τραχηλικής βλέννης επηρεάζεται από το πότε είναι οι γόνιμες ημέρες;

Οι γόνιμες ημέρες καθορίζονται από ορμονικά ερεθίσματα. Τα ορμονικά αυτά ερεθίσματα επηρεάζουν και την ποσότητα και την ποιότητα της παραγόμενης από τον τράχηλο βλέννης. Συνεπώς, ανάλογα με τα ερεθίσματα αυτά μεταβάλλεται και η υφή της βλέννης.

Πώς μπορώ να ελέγξω την υφή της τραχηλικής βλέννης μου;

Κατά βάσιν οι τρόποι ελέγχου της τραχηλικής βλέννης είναι οι εξής:

  • Μπορείτε να σκουπίσετε τον κόλπο σας με ένα χαρτί ή ένα κομμάτι ύφασμα πριν ουρήσετε και να ελέγξετε την υφή και το χρώμα της βλέννης, που θα συλλεχθεί σε αυτό. Κάποιοι μάλιστα συστήνουν η συλλογή της τραχηλικής βλέννης να λάβει χώρα αφού ενεργηθείτε ή αφού κάνετε κάποιες ασκήσεις Kegel (εκούσιες κινήσεις σύσφιξης του περινέου).
  • Ελέγξτε το χρώμα και την υφή των κολπικών σας υγρών, όπως αυτά εντοπίζονται στο εσώρουχό σας.
  • Χρησιμοποιώντας τα δάκτυλά σας.

Πώς μπορώ να ελέγξω την τραχηλική βλέννη με τα δάκτυλα;

Ο τρόπος αυτός είναι και ο πιο αξιόπιστος, απλά κάποιες γυναίκες δεν αισθάνονται ιδιαίτερα άνετα με αυτήν τη μέθοδο.

Τα βήματα, που θα πρέπει να ακολουθήστε είναι:

Πλύνετε καλά τα χέρια σας.

  • Βρείτε μια θέση, στην οποία να αισθάνεστε άνετα. Μπορεί να κάθεστε την τουαλέτα ή να έχετε το ένα πόδι πάνω στη λεκάνη ή το χείλος της μπανιέρας ή σε βαθύ κάθισμα (squat).
  • Εισάγετε ένα δάκτυλο εντός του κόλπου (ίσως καλύτερα να επιλέξετε το δείκτη ή το μέσο δάκτυλο). Προσέξτε μην τραυματίσετε με το νύχι τα τοιχώματα του κόλπου. Ανάλογα με την ποσότητα της παραγόμενης βλέννης ίσως δεν χρειαστεί να εισάγετε το δάκτυλο βαθιά στον κόλπο, αλλά ιδανικά το δείγμα της βλέννης καλό θα ήταν να ληφθεί από όσο πιο κοντά στον τράχηλο είναι εφικτό.
  • Βγάλτε το δάκτυλο από τον κόλπο και αισθανθείτε την υφή του τρίβοντας τη βλέννη μεταξύ δύο δακτύλων (συνήθως του δείκτη και του αντίχειρα). Δοκιμάστε να πιέσετε το ένα δάκτυλο πάνω στο άλλο και να τα απομακρύνετε στη συνέχεια.

Κάποιες επιπλέον συμβουλές για τη σωστή συλλογή τραχηλικής βλέννης με το δάκτυλο…

  • Μην ελέγχετε την τραχηλική βλέννη μετά από εκσπερμάτωση εντός του κόλπου, διότι είναι εύκολο να μπερδέψετε το σπέρμα με την τραχηλική βλέννη.
  • Μην ελέγχετε την τραχηλική βλέννη, όσο είστε σε ερωτική διέγερση, διότι τότε αυξάνεται η παραγωγή κολπικών υγρών, τα οποία ενδέχεται να μεταβάλλουν την υφή της κολπικής βλέννης.

Η λήψη κάποιων φαρμάκων ενδέχεται να μεταβάλλει τη σύσταση και την υφή της κολπικής βλέννης. Συγκεκριμένα η λήψη αντισταμινικών συχνά καθιστά την κολπική βλέννη «ξηρή». Η Κιτρική Κλομιφαίνη (φάρμακο για την πρόκληση ωορρηξίας), ενδέχεται να προκαλέσει τη μείωση της παραγωγής της κολπικής βλέννης.

Υδαρής κολπική βλέννη ενδέχεται να κάνει την εμφάνισή της λίγο πριν την έναρξη της έμμηνου ρύσης. Αυτό το φαινόμενο θεωρείται φυσιολογικό.

Πώς από τη σύσταση της τραχηλικής βλέννης μπορώ να καταλάβω, αν είμαι στις γόνιμες ημέρες μου;

Από τα μέσα της δεκαετίας του 1950 μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του 1960 περίπου ο Αυστραλός ιατρός John Billings δημιούργησε την ομώνυμη μέθοδο προσδιορισμού της ωορρηξίας (Billings Ovulation Method). Μέσω της μεθόδου αυτής μπορεί μια γυναίκα, δια της παρακολούθησης της υφής της τραχηλικής της βλέννης, να προσδιορίσει πότε έχει ωορρηξία. Έτσι προωθείτε ο οικογενειακός προγραμματισμός, δηλαδή μπορεί η γυναίκα να αποφασίσει, αν θέλει να έχει επαφή τις γόνιμες ημέρες της, ώστε να αποκτήσει παιδί ή εκτός αυτών, ώστε να αποφύγει το ενδεχόμενο ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.

Στα πλαίσια της μεθόδου αυτής η γυναίκα παρακολουθεί την υφή της τραχηλικής της βλέννης καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου της. Ενώ συχνά συστήνεται κατά τη διάρκεια του κύκλου, στον οποίο παρακολουθείτε την υφή της τραχηλικής βλέννης, να μην έρχεστε σε ερωτική επαφή, καθότι αυτή ενδέχεται να επηρεάσει την υφή της βλέννης και να προκαλέσει σύγχυση σε ό,τι αφορά τα συμπεράσματά σας.

Έτσι:

  • Μετά την έμμηνο ρύση και αρκετά πριν την ωορρηξία ο κόλπος παρουσιάζει σχετική ξηρότητα και η παραγωγή τραχηλικής βλέννης είναι εξαιρετικά μικρή. Τότε η γυναίκα είναι απίθανο να είναι στις γόνιμες ημέρες της.
  • Η βλέννη καθίσταται υδαρής και κολλώδης. Το χρώμα της είναι λευκό ή υπόλευκο. Όταν τίθεται μεταξύ των δακτύλων και αυτά απομακρύνονται μεταξύ τους, τότε η βλέννη παρουσιάζει ελαστικές ίνες, οι οποίες όμως γρήγορα σπάζουν. Τότε οι γόνιμες ημέρες είναι κοντά, οπότε η γονιμότητα υφίσταται, αν και σε μικρό βαθμό.
  • Ο κόλπος εμφανίζει καλή λίπανση και δίνει υγρή αίσθηση. Η παραγωγή τραχηλικής βλέννης αυξάνεται και αυτή καθίσταται διαυγής και υδαρής. Η υφή της είναι παρόμοια με αυτήν του ασπραδιού από αβγό. Στη φάση αυτή η γονιμότητα είναι μέγιστη.
  • Ο κόλπος είναι πιο ξηρός από πριν. Η ποσότητα τραχηλικής βλέννης παρουσιάζει απότομη κάμψη. Η τραχηλική βλέννη χάνει τη διαύγειά της και λαμβάνει ξανά λευκό ή υπόλευκο χρώμα. Η ωορρηξία έχει περάσει και μαζί με αυτή και οι γόνιμες ημέρες.

KOLPIKA IGRA

Πόσο αποτελεσματική είναι η μέθοδος στην επίτευξη κύησης;

Δεν έχουμε απόλυτα ξεκάθαρη εικόνα της αξιοπιστίας της μεθόδου Billings. Διάφορες μελέτες τοποθετούν τα ποσοστά επιτυχίας μεταξύ του 1% και του 22%.

Με δεδομένο, πως η μέθοδος παρακολούθησης της υφής της τραχηλικής βλέννης είναι εν πολλοίς εμπειρική και επαφίεται σε μεγάλο βαθμό στον πώς η κάθε γυναίκα εκτιμά την υφή της βλέννης, είναι πολύ δύσκολο να καθοριστεί πότε κάποια εφαρμόζει τη μέθοδο αυτή με το βέλτιστο τρόπο.

Υπάρχουν μελέτες, που υπολογίζουν ποσοστά επίτευξης κύησης με τη μέθοδο αυτή, αν η εφαρμογή της είναι η βέλτιστη, μεταξύ του 0,5% και του 3%.

«Η μέθοδος Billings» είναι μέθοδος οικογενειακού προγραμματισμού. Τι σημαίνει αυτό;

Με τον όρο οικογενειακό προγραμματισμό αναφερόμαστε εν γένει στις μεθόδους, μέσω των οποίων ένα ζευγάρι επιλέγει το πόσα παιδιά θα κάνει και το πότε θα τα αποκτήσει. Έτσι στον οικογενειακό προγραμματισμό δεν περιλαμβάνονται μόνο μέθοδοι βελτίωσης των πιθανοτήτων επίτευξης κύησης, αλλά και μέθοδοι αντισύλληψης.

Με τη μέθοδο Billings ένα ζευγάρι μπορεί να εντοπίσει τις γόνιμες ημέρες της γυναίκας και στη συνέχεια να αποφασίσει, αν θέλει να έρθει σε ελεύθερη επαφή, ώστε να επιτύχει κύηση, ή να αποφύγει τις ημέρες αυτές την επαφή, ώστε να επιτευχθεί αντισύλληψη με το φυσικό τρόπο.

Δείτε ΕΔΩ πότε είναι οι γόνιμες ημέρες σας!

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr
email: care@eleftheia.gr 

Διαβάστε επίσης:
Πότε τα κολπικά υγρά υποδηλώνουν εγκυμοσύνη;

Κολπικά υγρά: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Κολπικά υγρά: Τι σημαίνουν οι αλλαγές στην απόχρωση και τη σύστασή τους;

179.99 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Hape Happy Family Ξύλινο Κουκλόσπιτο Mansion (E3405Α)
16.95 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Παιδική φόρμα
89.00 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Duchess of Nemours
19.50 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Αμάνικο μπουφάν πράσινο DMN για αγόρι
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Πρέπει  ή όχι να πείτε ψέματα στα παιδιά σας για τον Άγιο Βασίλη; Οι ειδικοί απαντούν!

Πρέπει ή όχι να πείτε ψέματα στα παιδιά σας για τον Άγιο Βασίλη; Οι ειδικοί απαντούν!

Ναι ή όχι;
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα και… περιττά κιλά: συμβουλές για παιδιά

Χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα και… περιττά κιλά: συμβουλές για παιδιά

Τα Χριστούγεννα είναι μία περίοδος που παραδοσιακά συνοδεύεται από πληθώρα γλυκισμάτων, αφού…
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Στρες στην εγκυμοσύνη: Πώς και πόσο επηρεάζεται το έμβρυο;

Στρες στην εγκυμοσύνη: Πώς και πόσο επηρεάζεται το έμβρυο;

Πώς επιδρά στο μωρό το υπερβολικό άγχος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Η καθημερινή ζωή ενός ζευγαριού έχει κι αυτές τις στιγμές που αποτυπώνονται σε 15 σκίτσα (pics)

Η καθημερινή ζωή ενός ζευγαριού έχει κι αυτές τις στιγμές που αποτυπώνονται σε 15 σκίτσα (pics)

Όταν κλείνει η πόρτα του σπιτιού η ζωή έχει τους δικούς της…
Διάβασε τη συνέχεια

Best of DPG network

MOTHERTOOLS
novalac-logo
Η εγκυμοσύνη σας ανά εβδομάδα

Η εγκυμοσύνη σας ανά εβδομάδα

Η ανάπτυξη του εμβρύου ανά εβδομάδα

Η ανάπτυξη του εμβρύου ανά εβδομάδα

Το μωρό σας μήνα με το μήνα

Το μωρό σας μήνα με το μήνα

Υπολογισμός Σύλληψης & Ωορρηξίας

Εξετάσεις

Εξετάσεις

Θηλασμός

Θηλασμός

Μαιευτήριο

Μαιευτήριο

Ημερομηνία Υπολογισμού Τοκετού

Ημερομηνία Υπολογισμού Τοκετού

Υπολογισμός Εβδομάδας Κύησης

Υπολογισμός Εβδομάδας Κύησης

Τα πάντα για τον Αυτισμό

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies