Πώς θα βρείτε το γόνιμο παράθυρό σας όταν προσπαθείτε να συλλάβετε;

Πώς θα βρείτε το γόνιμο παράθυρό σας όταν προσπαθείτε να συλλάβετε;

Γνωρίζατε ότι υπάρχουν 6 μέρες σε κάθε μήνα που έχετε περισσότερες πιθανότητες να συλλάβετε; Να πώς θα υπολογίσετε το γόνιμο παράθυρό σας.

Όπως όλα τα ζευγάρια που προσπαθούν να κάνουν παιδί γνωρίζουν, μια γυναίκα είναι πιο πιθανό να μείνει έγκυος κατά τη διάρκεια του γόνιμου παράθυρού της το οποίο συμπεριλαμβάνει την ημέρα της ωορρηξίας της και τις 5 μέρες που ακολουθούν μετά από αυτή. Ορίστε ο απόλυτος οδηγός για να βρείτε το γόνιμο παράθυρό σας και να αυξήσετε τις πιθανότητες μιας επιτυχημένης σύλληψης.

Τι είναι το γόνιμο παράθυρο;

gonimo parathiro 1

Κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας, ένα ωάριο απελευθερώνεται από τις ωοθήκες μιας γυναίκας ταξιδεύει προς τη σάλπιγγά της. Εκεί επιβιώνει για περίπου 12-24 ώρες. Η σύλληψη μπορεί να συμβεί εάν το σπέρμα γονιμοποιήσει το ωάριο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Διαφορετικά, το αυγό "πέφτει" κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως.

Οι πιθανότητές σας να μείνετε έγκυος είναι υψηλότερες εντός 24 ωρών από την ωορρηξία και μία ημέρα πριν. Αλλά η σύλληψη είναι επίσης δυνατή εάν κάνετε σεξ τις πέντε ημέρες πριν από την ωορρηξία, όπως αναφέρει και ο Rashmi Kudesia, MD, γυναικολόγος και ειδικός στην αναπαραγωγική ενδοκρινολογία και υπογονιμότητα στο Houston Methodist και στο Houston IVF. Αυτό συμβαίνει επειδή το σπέρμα μπορεί να επιβιώσει στην αναπαραγωγική οδό για τουλάχιστον πέντε ημέρες, πράγμα που σημαίνει ότι το σπέρμα που έχει απελευθερωθεί μέσα, μπορεί να γονιμοποιήσει ένα ωάριο που απελευθερώθηκε πρόσφατα.

Πώς θα υπολογίσετε το γόνιμο παράθυρό σας;

gonimo parathiro 5

Αν ψάχνετε τρόπους για να υπολογίσετε το γόνιμο παράθυρό σας, online υπολογιστές (όπως αυτός εδώ που έχουμε στο Mothersblog.gr)μπορούν να σας δώσουν μια γρήγορη απάντηση. Αλλά από τη στιγμή που λίγες γυναίκες έχουν σταθερό κύκλο, οι μέρες που μια γυναίκα μπορεί να έχει περισσότερες πιθανότητες σύλληψης, διαφέρουν. Ορίστε μερικοί άλλοι αποτελεσματικοί τρόποι για να υπολογίσετε το γόνιμο παράθυρό σας.

Μάθετε περισσότερα για τον κύκλο σας

gonimo parathiro 4

"Όταν προσπαθείτε να προβλέψετε το γόνιμο παράθυρο και την ωορρηξία σας, είναι σημαντικό να προσδιορίσετε τη διάρκεια του κύκλου δημιουργώντας ένα ημερολόγιο εμμήνου ρύσεως" λέει η Sharifa Menon, MD, FACOG, γυναικολόγος στο ιατρικό κέντρο Westchester. Ξεκινήστε παρακολουθώντας την έμμηνο ρύση σας για μερικούς μήνες χρησιμοποιώντας ένα έντυπο ημερολόγιο ή μια εφαρμογή για κινητά. Στη συνέχεια, κοιτάξτε τα δεδομένα για να προσδιορίσετε το μέσο όρο της διάρκειας του κύκλου σας.

Η πρώτη ημέρα της εμμήνου ρύσεως θεωρείται ημέρα πρώτη του κύκλου και η ωορρηξία συμβαίνει συνήθως περίπου 14 ημέρες πριν από την επόμενη περίοδο. "Για παράδειγμα, εάν το διάστημα μεταξύ των περιόδων είναι 28 ημέρες, θα προβλέπαμε ότι η ωορρηξία θα πραγματοποιηθεί την 14η ημέρα. Εναλλακτικά, εάν ο κύκλος είναι 30 ημέρες, η ωορρηξία θα συμβεί την 16η ημέρα του κύκλου", λέει η Δρ Menon. Δεδομένου ότι μια γυναίκα είναι πιο πιθανό να συλλάβει την ημέρα της ωορρηξίας και τις πέντε ημέρες πριν από αυτήν, το γόνιμο παράθυρο για αυτά τα παραδείγματα που αναφέραμε παραπάνω είναι η 9η με 14η μέρα και η 11η με 16η μέρα, αντίστοιχα.

Μετρώντας τη θερμοκρασία

Η θερμοκρασία σώματος μιας γυναίκας (σε κατάσταση ηρεμίας) αυξάνεται κατά την ωορρηξία περίπου κατά δύο δέκατα. Χρησιμοποιώντας ένα θερμόμετρο ειδικά σχεδιασμένο για τη μέτρηση της βασικής θερμοκρασίας του σώματος, θερμομετρηθείτε κάθε πρωί πριν σηκωθείτε από το κρεβάτι. Καταγράψτε τα αποτελέσματα σε ένα τετράδιο. Συνήθως, είστε πιο γόνιμες κατά τη διάρκεια των δύο έως τριών ημερών προτού αυξηθεί η θερμοκρασία σας.

Πότε μπορείτε να συλλάβετε;

gonimo parathiro 3

Φυσικά, ο καλύτερο τρόπος για να συλλάβει μια γυναίκα είναι η συστηματική προσπάθεια. Όπως αναφέρουν και οι ειδικοί, θα πρέπει να κάνει σεξ 1-2 μέρες κατά τη διάρκεια του γόνιμου παράθυρού της. Ωστόσο, θα πρέπει να έχετε στο πίσω μέρος του μυαλού σας ότι η σύλληψη μπορεί να μην συμβεί την ίδια στιγμή. "Ακόμα κι αν ο χρόνος είναι κατάλληλος και δεν υπάρχουν άλλες διαγνώσεις που να εμποδίζουν τη σύλληψη, η πιθανότητα εγκυμοσύνης ανά μήνα είναι περίπου 25 % για τις νέες γυναίκες (κάτω των 30 ετών) και μειώνεται σε λιγότερο από 5 % για τις γυναίκες από 35 ετών και πάνω", αναφέρει ο Dr. Kudesia.

Τα ζευγάρια που προσπαθούν να κάνουν παιδί και δεν το καταφέρνουν μέσα μια διάρκεια ενός έτους, ίσως να αντιμετωπίζουν προβλήματα υπογονιμότητας.

Αν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία θα πρέπει να μιλήσετε με τον γυναικολόγο σας, να επισκεφθείτε έναν ενδοκρινολόγο ή να δείτε κάποιον ειδικό σε θέματα γονιμότητας.

πηγή: Parents.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved