Σίδηρος: Ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό για τη γονιμότητα

Πώς ενισχύει ο σίδηρος τη γονιμότητα;

Σίδηρος: Ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό για τη γονιμότητα
Bigstock

Η γυναικεία γονιμότητα επηρεάζεται από πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες. Ένας αυτούς είναι και η διατροφή. Σύμφωνα με σχετικές έρευνες, η ισορροπημένη διατροφή και οι υγιεινές διατροφικές συνήθειες αυξάνουν τις πιθανότητες για σύλληψη και αυτό γιατί η επαρκής πρόσληψη σε θρεπτικά συστατικά εξασφαλίζει την υγεία του οργανισμού και τον προετοιμάζει για μία επικείμενη εγκυμοσύνη.

Σίδηρος και γονιμότητα

Ένα από τα θρεπτικά συστατικά που παίζουν σημαντικό ρόλο στη γονιμότητα και που δεν πρέπει να λείπει από τη διατροφή σας εάν θέλετε να συλλάβετε, είναι ο σίδηρος. Σύμφωνα με έρευνες, οι γυναίκες που παίρνουν συμπληρώματα σιδήρου έχουν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν προβλήματα γονιμότητας, σε σχέση με εκείνες που δεν παίρνουν.

Συμπληρώματα σιδήρου: Είναι απαραίτητα εάν προσπαθείτε να συλλάβετε;

Η σημασία της επαρκής πρόσληψης σιδήρου στη γονιμότητα, αλλά και την εγκυμοσύνη είναι αδιαμφισβήτητη. Σημαίνει, όμως αυτό ότι πρέπει όλες οι γυναίκες που προσπαθούν να αποκτήσουν παιδί, να καταφεύγουν σε συμπληρώματα σιδήρου; Όχι. Σύμφωνα με τους ειδικούς, πρέπει να γίνουν ακόμα περισσότερες έρευνες πριν δοθεί κάποια γενική οδηγία.

Ανεξάρτητα ωστόσο, από το γενικό «κανόνα», καλό είναι να παρακολουθείτε τις αποθήκες σιδήρου σας, ειδικά εάν σκοπεύετε να συλλάβετε σύντομα. Εάν έχετε χαμηλά επίπεδα σιδήρου συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για να δείτε συνολικά την κατάσταση της υγείας σας και εκείνος θα σας συμβουλεύσει για το εάν θα πρέπει να πάρετε κάποιο συμπλήρωμα ή όχι.

Επίσης, πρώτα από όλα είναι σημαντικό να εντάξετε στη διατροφή σας τροφές που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο όπως είναι το σπανάκι, άλλα πράσινα λαχανικά, τα όσπρια και τα αποξηραμένα φρούτα.

Σίδηρος, γονιμότητα και εγκυμοσύνη

Ο σίδηρος είναι γενικά ένα πολύτιμο θρεπτικό συστατικό για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού. Ο σίδηρος:

  • Συμβάλλει στη δημιουργία αιμοσφαιρίνης η οποία υπάρχει στα ερυθρά αιμοσφαίρια και μεταφέρει το οξυγόνο στο αίμα.
  • Είναι σημαντικό συστατικό της μυοσφαιρνής. Η μυοσφαιρίνη προμηθεύει του μυς του σώματος με οξυγόνο και δυναμώνει τα οστά.
  • Είναι απαραίτητο για την παραγωγή πολλών βασικών ενζύμων και βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Την περίοδο της εγκυμοσύνης, οι ανάγκες του οργανισμού για σίδηρο αυξάνονται και αυτό γιατί αυξάνεται και ο όγκος αίματος. Εκτός από τις λειτουργίες που αναφέρουμε παραπάνω, ο σίδηρος είναι απαραίτητος και για την μεταφορά του οξυγόνου και των θρεπτικών συστατικών από τη μητέρα στο έμβρυο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, στην εγκυμοσύνη, η έγκυος χρειάζεται περίπου 27 mg σιδήρου την ημέρα, ενώ η ανεπάρκεια σε σίδηρο κάνει τη μέλλουσα μητέρα να νιώθει διαρκώς κουρασμένη και ελλοχεύει κινδύνους και για την υγεία του εμβρύου. Η επάρκεια σε σίδηρο συνεπώς, δεν ενισχύει μόνο τη γονιμότητα, αλλά παράλληλα είναι σημαντική και για την υγεία της μέλλουσας μητέρας και του μωρού.

Με πληροφορίες από whattoexpect.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved