Γυμναστική και γονιμότητα: Κάνει καλό η άσκηση τις γόνιμες μέρες;

Πώς επηρεάζει η γυμναστική τη γονιμότητα; Οι ειδικοί απαντούν.

Γυμναστική και γονιμότητα: Κάνει καλό η άσκηση τις γόνιμες μέρες;
Bigstock

Η συστηματική γυμναστική έχει πολλά οφέλη για τον οργανισμό όπως την ενίσχυση της υγείας της καρδιάς, την καλύτερη στάση σώματος, την ενδυνάμωση του μυοσκελετικού και την τόνωση της αυτοπεποίθησης. Η άσκηση γενικά επηρεάζει σώμα και πνεύμα. Επηρεάζει όμως και τη γονιμότητα;

Γυμναστική και γονιμότητα

Η γονιμότητα επηρεάζεται από ποικίλους παράγοντες όπως το ιατρικό ιστορικό, τη διατροφή και γενικά τον τρόπο ζωής. Η γυμναστική μόνο βοηθητικά μπορεί να λειτουργήσει, εφόσον φυσικά γίνεται με μέτρο και στα πλαίσια ενός υγιούς τρόπου ζωής. Υπό αυτές τις συνθήκες λοιπόν δεν επηρεάζει τα επίπεδα της προγεστερόνης, ούτε προκαλεί αλλαγές στον κύκλο της γυναίκες.

Σύμφωνα με την ειδικό dr Sherman Silber, εάν η γυμναστική αποτελεί ήδη καθημερινή συνήθεια για μία γυναίκα δεν υπάρχει λόγος να τη σταματήσει εάν θέλει να μείνει έγκυος, ούτε όταν βρίσκεται στις γόνιμες μέρες της.

Ωστόσο, η γυμναστική μπορείτε να επηρεάσει αρνητικά τη γονιμότητα σε περιπτώσεις επαγγελματικής ενασχόλησης με την άθληση. Εύστοχο είναι το σχόλιο του Δρ Richard J. Paulson, διευθυντή της Γονιμότητας USC στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας για τις περιπτώσεις αυτές: «Η ακραία άσκηση, όπου το σώμα τεντώνεται και ασκεί πίεση, μπορεί να θεωρηθεί από τον εγκέφαλο ως πολύ αγχωτικό για να επιτρέψει την ωορρηξία».

Τι προτείνουν οι ειδικοί;

Όπως γράφει και στο babycenter.com η dr Silber η άσκηση καλό είναι να περιλαμβάνεται στην καθημερινή ρουτίνα της γυναίκας που προσπαθεί να συλλάβει. Όσον αφορά συγκεκριμένα για τις γόνιμες μέρες, καλό είναι η γυναίκα θέλεις να συλλάβει να είναι χαλαρή, να μην σκέφτεται συνέχεια το κομμάτι της γονιμότητας, να μην έχει άγχος και αν αυτό σημαίνει να ακολουθήσει κανονικά τη ρουτίνα της η οποία περιλαμβάνει τη γυμναστική, τότε να το κάνει.

Πως θα βρείτε τις γόνιμες μέρες σας

Σε έναν κύκλο 28 ημερών, η ωορρηξία συνήθως συμβαίνει τη 13η ή τη 14η μέρα και το ωάριο μπορεί να γονιμοποιηθεί μόνο 12-24 μέρες μετά τη ελευθέρωσή του. Αν δεν έχετε μηνιαίο κύκλο 28 ημερών μπορείτε να υπολογίσετε πότε περίπου θα γίνει η ωορρηξία, μετρώντας προς τα πίσω, 14 μέρες από την ημέρα που περιμένετε την επόμενη περίοδό σας.

  • Κύκλος 25 ημερών: ωορρηξία την 11η ημέρα
  • Κύκλος 26 ημερών: ωορρηξία την 12η ημέρα
  • Κύκλος 27 ημερών: ωορρηξία την 13η ημέρα
  • Κύκλος 28 ημερών: ωορρηξία την 14η ημέρα
  • Κύκλος 29 ημερών: ωορρηξία την 15η ημέρα
  • Κύκλος 30 ημερών: ωορρηξία την 16η ημέρα
  • Κύκλος 31 ημερών: ωορρηξία την 17η ημέρα
  • Κύκλος 32 ημερών: ωορρηξία την 18η ημέρα
  • Κύκλος 33 ημερών: ωορρηξία την 19η ημέρα

Με πληροφορίες από babycenter.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved