Παγκόσμια Ημέρα Μαίας – Ο πολύπλευρος ρόλος της στην εξωσωματική

  • Ο ρόλος της μαίας - Πριν τη θεραπεία
  • Ο ρόλος της μαίας - Κατά τη διάρκεια της θεραπείας
  • Ο ρόλος της μαίας - Μετά τη θεραπεία
Παγκόσμια Ημέρα Μαίας – Ο πολύπλευρος ρόλος της στην εξωσωματική
Bigstock

"Μαία": μια λέξη που μας θυμίζει τοκετό… Μια γυναίκα που θα συναντήσουμε στο μαιευτήριο ή λίγο πριν – ή μήπως δεν είναι έτσι;

Πολλοί από εμάς δε γνωρίζουμε ότι υπάρχουν μαίες εξειδικευμένες στις θεραπείες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής! Πρόκειται για τις μαίες που, σε συνεργασία με τους γυναικολόγους αναπαραγωγής και τους εμβρυολόγους, βοηθούν τα ζευγάρια να επιτύχουν εγκυμοσύνη μέσω της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

«Σήμερα, 5 Μαΐου, που γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Μαίας, είναι μια καλή ευκαιρία να αναδείξουμε το σημαντικότατο και πολύπλευρο ρόλο των μαιών - συντονιστριών θεραπειών IVF», επισημαίνει ο γυναικολόγος αναπαραγωγής κος. Ευριπίδης Μαντούδης. «Πριν, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά τη θεραπεία, οι μαίες συμβάλλουν στην επιτυχία της θεραπείας και στο να έχει το ζευγάρι μια συνολικά θετική εμπειρία», συνεχίζει ο γιατρός.

pagkosmia imera maias 1

Ο ρόλος της μαίας - Πριν τη θεραπεία

  • Προετοιμάζουν και οργανώνουν το πρώτο ραντεβού του ζευγαριού με το γυναικολόγο αναπαραγωγής ώστε να γίνει η συζήτηση με τον πιο αποδοτικό τρόπο.
  • Είναι μαζί με το ζευγάρι ήδη από το πρώτο ραντεβού γονιμότητας, τόσο κατά την εξέταση με τον υπέρηχο όσο και στη συζήτηση για το πλάνο θεραπείας.
  • Επεξηγούν το πρωτόκολλο φαρμακευτικής αγωγής στο ζευγάρι με βάση τις οδηγίες του γιατρού: πώς χορηγούνται τα φάρμακα, πώς θα τα προμηθευτεί το ζευγάρι αν πρόκειται να απευθυνθεί στην αρμόδια επιτροπή ΕΟΠΥΥ.
  • Επεξηγούν τα νομικά προαπαιτούμενα για τη θεραπεία με εξωσωματική γονιμοποίηση, πχ συναινέσεις, συμβολαιογραφικές πράξεις.
  • Σε περίπτωση που το ζευγάρι απευθυνθεί στην αρμόδια επιτροπή του ΕΟΠΥΥ για να πάρει τα φάρμακα της εξωσωματικής, οι μαίες συμβουλεύουν και καθοδηγούν ως προς το φάκελο με τα απαραίτητα δικαιολογητικά που απαιτεί ο ΕΟΠΥΥ.

Ο ρόλος της μαίας - Κατά τη διάρκεια της θεραπείας

  • Οι μαίες απαντούν στις πιθανές ερωτήσεις για τα φάρμακα (πχ τη χορήγησή τους), τις εξετάσεις, τις συναινέσεις κλπ.
  • Είναι μαζί με το ζευγάρι στα ραντεβού και σε κάθε βήμα της θεραπείας.
  • Είναι ο σύνδεσμος του ζευγαριού με το γιατρό και τους εμβρυολόγους και διευκολύνει την επικοινωνία μαζί τους.
  • Υποστηρίζουν την προσπάθεια του κάθε ζευγαριού με τις οδηγίες, τις πληροφορίες, τις γνώσεις, την εμπειρία, τη θετική τους στάση και το χαμόγελό τους!

Ο ρόλος της μαίας - Μετά τη θεραπεία

Μετά το τέλος της θεραπείας, η μαία παραμένει σε επικοινωνία με το ζευγάρι ως την ημέρα του τεστ β-χοριακής, δηλαδή τότε που θα επιβεβαιώσουμε ότι η θεραπεία ήταν επιτυχής. Το ζευγάρι μπορεί να εκφράσει κάθε ανησυχία ή απορία, πχ όταν πρόκειται για τα διάφορα συμπτώματα μετά την εμβρυομεταφορά.

Ευριπίδης Μαντούδης

Γυναικολόγος αναπαραγωγής – υπεύθυνος θεραπειών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, Γέννημα IVF ΜΙΥΑ

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved