Κολπικά υγρά: Πώς σχετίζονται με τη γονιμότητα;

  • Τα κολπικά υγρά κατά τη διάρκεια του κύκλου
  • Κολπικά υγρά λευκά με έντονη μυρωδιά
  • Κιτρινωπά κολπικά υγρά
Κολπικά υγρά: Πώς σχετίζονται με τη γονιμότητα;

Τα κολπικά υγρά αλλάζουν σύσταση, μυρωδιά και συχνότητα στον κύκλο της γυναίκας. Αρκετές γυναίκες συνηθίζουν να παρατηρούν τα κολπικά υγρά τους για να προβλέψουν την ωορρηξία και να αυξήσουν έτσι τις πιθανότητες σύλληψής τους.

Τα κολπικά υγρά κατά τη διάρκεια του κύκλου

Μετά την εμμηνόρροια και μέχρι και την επόμενη περίοδο τα υγρά που εκκρίνονται από τον κόλπο διαφοροποιούνται ανά μία με τρεις μέρες. Τις πρώτες μέρες μετά την περίοδο, ο κόλπος είναι συνήθως πιο στεγνός. Έπειτα, τα κολπικά υγρά σταδιακά αυξάνονται και αλλάζουν υφή και χρώμα: στην αρχή είναι ελαφρώς κολλώδη και πιο ανοιχτόχρωμα και μετά, λίγο πριν την επόμενη περίοδο ολοένα και πιο υδαρή, περισσότερα και πιο διάφανα.

Ποιοι άλλοι λόγοι μπορούν να προκαλέσουν αλλαγή στο χρώμα, τη σύσταση και τη μυρωδιά των κολπικών υγρών;

Το κάθε σώμα είναι διαφορετικό, συνεπώς και η συχνότητα με την οποία παράγει κολπικά υγρά ή η ποσότητα αυτών. Ωστόσο, η απότομη αύξηση των κολπικών υγρών ή η έντονη μυρωδιά τους μπορεί να είναι ένδειξη άλλων παθήσεων όπως μυκητιάσεις και λοιμώξεις.

Σε γενικές γραμμές ισχύουν τα εξής:

Κολπικά υγρά λευκά με έντονη μυρωδιά

Εάν τα κολπικά υγρά είναι λευκά αλλά η σύστασή τους θυμίζει τυρί κρέμα και η μυρωδιά τους είναι άσχημη και έντονη, τότε πιθανά υποδεικνύουν κάποια λοίμωξη. Άλλα συμπτώματα που πιθανά να έχετε σε αυτήν την περίπτωση είναι η φαγούρα και ο ερεθισμός του κόλπου.

mikites kolpou 3

Κιτρινωπά κολπικά υγρά

Ενδέχεται να τα παρατηρήσετε μετά από μία αλλαγή στη διατροφή σας. Επίσης, το έντονο κιτρινωπό χρώμα είναι σύμπτωμα για βακτηριακή λοίμωξη, συνεπώς καλό είναι να απευθυνθείτε στον γιατρό σας.

Ροζ κολπικά υγρά

Ροζ κολπικά υγρά είναι πιθανό να παρατηρήσετε λίγο πριν την περίοδο ή αμέσως μετά την ωορρηξία/. Γενικά τα ροζ κολπικά υγρά υποδηλώνουν ίχνη αίματος

Με πληροφορίες από verywellfamily.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved