«Έχω πολλά κολπικά υγρά, είναι φυσιολογικό;»

Βασική έδρα της παραγωγής κολπικών υγρών είναι ο τράχηλος. Στον ιστό, ο οποίος καλύπτει τον αυλό του τραχήλου και ονομάζεται ενδοτραχηλικός βλεννογόνος, βρίσκονται μικροσκοπικά όργανα, οι αδένες.

Μενέλαος Λυγνός
«Έχω πολλά κολπικά υγρά, είναι φυσιολογικό;»

Αυτοί ακριβώς οι αδένες είναι και οι «παραγωγοί» της τραχηλικής βλέννης, που είναι και το βασικό συστατικό των κολπικών υγρών.

Στην παραγωγή των κολπικών υγρών συμβάλλουν και έτεροι μικροί αδένες, που εντοπίζονται στην είσοδο του κόλπου (αδένες του Skene και του Bartholin) και παράγουν υγρά. Επίσης υγρά φθάνουν εντός του κόλπου και δια της διάχυσής τους από τα τοιχώματα αυτού (διίδρωμα).

Τα κολπικά υγρά είναι σημαντικά για τη λίπανση του κόλπου, αλλά και για την προστασία της υγείας, του ιστού, που τον καλύπτει εσωτερικά και ονομάζεται κολπικό επιθήλιο.

Τι σημαίνει «πολλά» κολπικά υγρά;

Έχει υπολογιστεί, πως η ημερήσια παραγωγή κολπικών υγρών κυμαίνεται κατά μέσον όρον, μεταξύ του 1ml και των 4ml.
Σε γενικές γραμμές κάθε γυναίκα γνωρίζει περίπου πόσα υγρά παράγονται στον κόλπο της και έτσι η έννοια του «πολλά» υγρά είναι μάλλον υποκειμενική.

Ας δούμε κάποιους παράγοντες, που ενδέχεται να προκαλέσουν υπό φυσιολογικές συνθήκες αύξηση της παραγωγής κολπικών υγρών.

Ωοθυλακιορρηξία (ή Ωορρηξία)

Με τον όρο Ωοθυλακιορρηξία (ή Ωορρηξία) περιγράφουμε την απελευθέρωση του ώριμου ωαρίου εντός της σάλπιγγος. Η απελευθέρωση αυτή λαμβάνει χώρα συνήθως στο μέσο του κύκλου και αποτελεί κεντρικό γεγονός, καθότι αυτή καθορίζει και τις γόνιμες ημέρες της γυναίκας, δηλαδή τις ημέρες κατά τις οποίες είναι πιθανότερο να επιτευχθεί γονιμοποίηση του ωαρίου και έναρξη κύησης.

Οι διακυμάνσεις στα επίπεδα των ορμονών, που ρυθμίζουν τον κύκλο και καθορίζουν τη χρονική στιγμή της ωοθυλακιορρηξίας, επηρεάζουν και την παραγωγή τραχηλικής βλέννης, η οποία αυξάνεται κοντά στο μέσο του κύκλου, αλλά και την υφή αυτής, αφού προς το μέσο του κύκλου η βλέννη καθίσταται πιο υδαρής.

Μάλιστα, ο Αυστραλός γυναικολόγος John Billings ήδη από τα μέσα τις δεκαετίας του 1950 δημιούργησε μία μέθοδο παρακολούθησης της κολπικής βλέννης, ώστε να μπορεί μία γυναίκα να εντοπίσει τις γόνιμες ημέρες της, καταγράφοντας τις αλλαγές στην ποσότητα και την υφή των κολπικών της υγρών. Όμως η αξιοπιστία της μεθόδου αυτής σε ό,τι αφορά την επίτευξη κύησης είναι μάλλον χαμηλή, αφού μελέτες υπολογίζουν ότι οι πιθανότητες επίτευξης κύησης με τη μέθοδο Billings κυμαίνονται μεταξύ του 0,5% και του 3%.

Ερωτική διέγερση

Η παραγωγή κολπικών υγρών αυξάνεται κατά την ερωτική διέγερση. Έτσι επιτυγχάνεται λίπανση του κόλπου, οπότε και η διείσδυση του πέους σε αυτόν καθίσταται ευκολότερη.
Η υγρασία του κόλπου παραμένει αυξημένη ακόμα και μετά το πέρας της ερωτικής πράξης και γενικότερα ακόμα και αφού η γυναίκα πάψει να αισθάνεται ερωτική διέγερση. Είναι φυσιολογικό ο κόλπος να παραμένει αρκετά υγρός ακόμα και για δύο ώρες μετά το σεξ ή τη διέγερση.

Πάντως, όσο προχωράει η ηλικία της γυναίκας και πλησιάζει στην δυσπαρευνίαη ύγρανση του κόλπου σταδιακά μειώνεται και κάνει την εμφάνισή της η ενοχλητική δυσπαρευνία, η οποία συνδέεται με αίσθημα κνησμού και καύσου του κόλπου, καθώς και με πόνο στο σεξ (δυσπαρευνία). Το φαινόμενο αυτό σχετίζεται με την πτώση της παραγωγής οιστρογόνων από τις ωοθήκες, η οποία οδηγεί και σε πτώση της παραγωγής κολλαγόνου στα τοιχώματα του κόλπου.

Εγκυμοσύνη

Ήδη από πλακούντα , η αύξηση της παραγωγής των ορμονών από τις ωοθήκες και τον πλακούντα ως αποτέλεσμα έχει και την αύξηση της παραγωγής κολπικών υγρών. Μάλιστα η αύξηση παραγωγής κολπικών υγρών δεν αποκλείεται να είναι και από τα πρώτα σημάδια εγκυμοσύνης.

Η ύγρανση του κόλπου παραμένει έντονη καθ’ όλη τη διάρκεια της κύησης. Εντούτοις, είναι σημαντικό – ειδικά από τα μέσα του δευτέρου τριμήνου και έπειτα – να σιγουρευθούμε, πως τα κολπικά υγρά είναι όντως τραχηλική βλέννη και όχι αμνιακό υγρό, κάτι που θα υποδήλωνε πρόωρη ρήξη του θυλακίου (αυτό που ονομάζουμε «σπάσαν νωρίς τα νερά»).

Μετά την εγκυμοσύνη

Μετά την εγκυμοσύνη εκ του κόλπου εκρέουν υγρά, τα οποία ονομάζονται λόχεια. Τα τυπικά λόχεια έχουν αρχικά έντονο κόκκινο χρώμα, ενώ, όσο οι μέρες περνούν λαμβάνουν όλο και πιο ανοιχτή απόχρωση έως ότου γίνουν διάφανα και υδαρή. Η ροή των λοχείων μπορεί να διαρκέσει ακόμα και έξι εβδομάδες από τον τοκετό.

Δείτε ΕΔΩ σε ποιο στάδιο της κύησης βρίσκεστε!

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved