Ανώδυνη σαλπιγγογραφία: όσα πρέπει να ξέρετε πριν το ραντεβού σας

Η σαλπιγγογραφία είναι μια πολύτιμη εξέταση για όλες τις γυναίκες που επιθυμούν μια εγκυμοσύνη μιας και είναι απαραίτητη για τον έλεγχο της λειτουργίας των σαλπίγγων.

Ανώδυνη σαλπιγγογραφία: όσα πρέπει να ξέρετε πριν το ραντεβού σας

Η νέα ανώδυνη υπερηχοσαλπιγγογραφία, σε αντίθεση με την κλασική σαλπιγγογραφία, δεν προκαλεί πόνο ή αλλεργικές αντιδράσεις. Γι’ αυτό και την προτιμούν οι γυναίκες!

Συγκεντρώσαμε για εσάς όλες τις χρήσιμες πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζετε πριν την εξέτασή σας:

Προγραμματίστε σωστά το ραντεβού σας

Οι ιδανικές μέρες για να πραγματοποιηθεί η ανώδυνη υπερηχο-σαλπιγγογραφία είναι οι 10 πρώτες μέρες του κύκλου (εφόσον έχει σταματήσει η αιμορραγία και πριν την ωορρηξία).

TIP: Με δεδομένο ότι δεν υπάρχουν ελεύθερες επαφές το συγκεκριμένο μήνα, μπορεί να γίνει και οποιαδήποτε μέρα του κύκλου.

yperixosalpigografia

Δε χρειάζεται προετοιμασία

Η εξέταση διαρκεί περίπου 10 λεπτά και δε χρειάζεται κάποια συγκεκριμένη προετοιμασία. Ίσως μια ώρα πριν την εξέταση, η γυναίκα, εάν το επιθυμεί, μπορεί να πάρει ένα απλό παυσίπονο για να μην νιώσει κάποια δυσφορία ή ενόχληση (σαν πόνος περιόδου).

Βλέπετε live την εξέλιξη της εξέτασης

Η ανώδυνη υπερηχο-σαλπιγγογραφία διενεργείται από γυναικολόγο αναπαραγωγής στο ιατρείο, με απλό υπέρηχο και με κύρια πλεονεκτήματα την απουσία ενόχλησης ή πόνου, την ασφάλεια (δεν προκαλεί αλλεργία) και την εγκυρότητα.

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης ο γιατρός εξηγεί τα ευρήματα και την πορεία της, αναλύει και απαντά σε κάθε σας ερώτηση ή απορία. Μετά το πέρας της εξέτασης, ο γιατρός δίνει τα αποτελέσματα, τον υπέρηχο και την αναφορά. Συνήθως χορηγείται αντιβίωση για προληπτικούς λόγους.

Γίνεται δεκτή από τις επιτροπές εξωσωματικής του ΕΟΠΥΥ

Εδώ και λίγο καιρό η μέθοδος της υπερηχογραφικής σαλπιγγογραφίας για τον έλεγχο της διαβατότητας των σαλπίγγων γίνεται δεκτή από τις επιτροπές εξωσωματικής του ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με τη λίστα των απαιτούμενων δικαιολογητικών για χορήγηση των φαρμάκων της εξωσωματικής.

Ο γυναικολόγος αναπαραγωγής Ευριπίδης Μαντούδης επισημαίνει:

«Η αγωνία και ο φόβος του πόνου, που κρατούσε τις γυναίκες μακριά από μια τόσο σημαντική εξέταση όπως η σαλπιγγογραφία, αποτελεί πλέον παρελθόν χάρη σε αυτή τη νέα τεχνική».

mantoudis gynaikologos

Ευριπίδης Μαντούδης
Γυναικολόγος αναπαραγωγής – υπεύθυνος θεραπειών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, Γέννημα IVF ΜΙΥΑ
www.gennima.com
facebook.com/Gennima
Instagram.com/gennimaivf

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved