Κατάψυξη ωαρίων: Η δύναμη της επιλογής

Κρυοσυντήρηση ή κατάψυξη ωαρίων όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Κατάψυξη ωαρίων: Η δύναμη της επιλογής

Το δικαίωμα και η δύναμη της επιλογής μιας γυναίκας να ορίζει το σώμα της, τον χρόνο της και το μέλλον της, εκφράζεται απόλυτα με την επιστημονική μέθοδο της κατάψυξης ωαρίων.

Η ηλικία της γυναίκας μπορεί να είναι ένας από τους παράγοντες που επηρεάζει τη γονιμότητα και ενώ δεν είναι δυνατόν να διακοπεί η διαδικασία της γήρανσης των ωαρίων, υπάρχει τρόπος να διατηρηθεί η γονιμότητα.

Η κρυοσυντήρηση ή κατάψυξη ωαρίων, δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για την απόκτηση παιδιού όταν για διάφορους λόγους δεν ακολουθείται το "παραδοσιακό χρονοδιάγραμμα" για την έναρξη οικογένειας, αναφέρει ο δρ Ιωάννης Βασιλόπουλος μαιευτήρας – χειρουργός – γυναικολόγος, με εξειδίκευση στη Γυναικολογική Ενδοκρινολογία και την Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και Διευθύνων Σύμβουλος ΔΣ του Institute of Life στο ΙΑΣΩ.

katapsiksi oarion 2

Η διαδικασία της κατάψυξης των ωαρίων είναι η ίδια που ακολουθείται στην εξωσωματική γονιμοποίηση για την παραγωγή περισσότερων ωαρίων και περιλαμβάνει τέσσερα στάδια:

  • Διέγερση των ωοθηκών με τη λήψη ορμονικών σκευασμάτων με σκοπό την παραγωγή ωαρίων.
  • Συλλογή των παραγομένων ωαρίων από τις ωοθήκες.
  • Κατάψυξη των ωαρίων με τη σύγχρονη μέθοδο της υαλοποίησης, η οποία εξασφαλίζει την ακεραιότητα των ωαρίων κατά την απόψυξή τους.
  • Φύλαξη των ωαρίων σε υγρό άζωτο, για μελλοντική γονιμοποίηση είτε με σπέρμα του συντρόφου / συντρόφου της γυναίκας είτε με σπέρμα δότη σπέρματος από επίσημη αδειοδοτημένη Τράπεζα Κρυοσυντήρησης.

Η πλέον κατάλληλη ηλικία για την λήψη και την κατάψυξη ωαρίων είναι μέχρι τα 35 έτη, προκειμένου να περιοριστούν οι πιθανότητες χρωμοσωμικών ανωμαλιών, οι οποίες αυξάνονται με την πάροδο της ηλικίας της γυναίκας. Παρ’ όλα αυτά, μία γυναίκα μεγαλύτερης ηλικίας μπορεί να ακολουθήσει τη διαδικασία κατάψυξης ωαρίων με ανάλογα θετικά αποτελέσματα.

Ο νόμος προβλέπει ότι τα κατεψυγμένα ωάρια μπορούν να κρυοσυντηρηθούν μέχρι και 20 έτη, με επιπλέον παράταση 5 ετών. Γίνεται επομένως κατανοητό ότι η μέθοδος της υαλοποίησης εξασφαλίζει τη διατήρηση της ποιότητας των ωαρίων για πολλά χρόνια.

Εγκυμοσύνη με κατεψυγμένα ωάρια

Με δεδομένο το υψηλό ποσοστό βιωσιμότητας των ωαρίων μετά την απόψυξή τους, το ποσοστό εγκυμοσύνης με κατεψυγμένα ωάρια είναι ανάλογο εκείνου των φρέσκων ωαρίων (μη κατεψυγμένων), δηλαδή της τάξης του 40-50% για κάθε εμβρυομεταφορά.

Θα πρέπει να γίνει σαφές ότι πολυπληθείς και πολυετείς μελέτες έχουν καταλήξει σε δύο βασικά συμπεράσματα:

  • Δεν υπάρχουν αυξημένες επιπλοκές στην εγκυμοσύνη μετά από απόψυξη ωάριων.
  • Δεν υπάρχει αυξημένο ποσοστό γενετικών ή χρωμοσωμικών ανωμαλιών στα έμβρυα που έχουν αναπτυχθεί από κατεψυγμένο ωάριο.

Ποιες γυναίκες μπορούν να ωφεληθούν από την κατάψυξη ωαρίων

  • Γυναίκες που πρόκειται να υποβληθούν σε χημειοθεραπεία ή ακτινοβολία, διότι οι θεραπείες αυτές επηρεάζουν την παραγωγή και την ποιότητα των ωαρίων.
  • Γυναίκες με πρόωρη εμμηνόπαυση σε νεαρή ηλικία για διάφορους λόγους
  • Γυναίκες με σοβαρά προβλήματα υγείας και επακόλουθη λήψη φαρμάκων, μπορούν να παρατείνουν την γονιμότητά τους.
  • Γυναίκες που για επαγγελματικούς ή προσωπικούς λόγους, επιθυμούν να μεταθέσουν για το μέλλον την διαδικασία τεκνοποίησης.

«Η συμφιλίωση της επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής των γυναικών, είναι στο επίκεντρο των συζητήσεων εδώ και πολλά χρόνια και θα συνεχίσει να είναι. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μία γυναίκα θα πρέπει να χάσει αυτά που επιθυμεί ή θα πρέπει να βιαστεί για να προλάβει κάποια άλλα. Η ιστορία της ιατρικής δείχνει ότι βρίσκει τις λύσεις, υπερπηδώντας ανυπέρβλητα εμπόδια», καταλήγει ο δρ Ιωάννης Βασιλόπουλος.

vasilopoulos giatros

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Ο Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος είναι μαιευτήρας-χειρουργός-γυναικολόγος που ειδικεύεται στην γυναικολογική ενδοκρινολογία και υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα στη χειρουργική του ενδομητρίου στο Πανεπιστήμιο Rene Descartes στο Παρίσι.

Από τον Σεπτέμβριο του 2015 υπήρξε συνιδρυτής και εξακολουθεί να τελεί ως Διευθύνων Σύμβουλος της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής INSTITUTE OF LIFE – IASO .
Ολοκλήρωσε το Γυμνάσιο Λυκείου Λεοντίου και έλαβε ιατρικό πτυχίο από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1998.

Μετά την υποχρεωτική πρακτική του γιατρού, εργάστηκε για ένα έτος ως ειδικός γιατρός στο 1ο Πανεπιστημιακό Χειρουργικό Κλινική του νοσοκομείου «Ιπποκράτειο» της Αθήνας.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής του θητείας στο Ελληνικό Ναυτικό ως πρώτος ιατρός, πήγε στην Ελβετία, όπου εκπαιδεύτηκε τα έτη 2003-2008, στην ειδικότητα της μαιευτικής και γυναικολογίας. ως μέρος του εκπαιδευτικού προγράμματος που θέσπισε η Ελβετική Εταιρεία Γυναικολογίας και Μαιευτικής.

Ο γιατρός εργάστηκε στις μαιευτικές και γυναικολογικές κλινικές των Νοσοκομείων Πανεπιστημίου της Lausanne (CHUV, Καθ. Pierre De Grandi), στη Γενεύη (HUG, Καθ. JB Dubuisson) και στα νοσοκομεία Nord Vaudois. (EHNV, Dr.med JF Bauen). Κατά τη διάρκεια της πολυετούς παραμονής του στην Ελβετία, κέρδισε τον τίτλο του Clinic Leader και συμμετείχε ενεργά στην κλινική εκπαίδευση μαθητών και ιατρών.

Μετά την ειδικότητά του στην μαιευτική και γυναικολογία, συνέχισε την εξειδίκευσή του στη Γαλλία, όπου εκπαιδεύτηκε στην γυναικολογική ενδοκρινολογία και την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Cochin-St Vincent de Paul στο Παρίσι όπου εργάστηκε μέχρι το 2009 κρατώντας τη θέση του προσκολλημένου ιατρού.

Η γυναικολογική ενδοκρινολογία και η μονάδα IVF στο Cochin-St. Ο Vincent de Paul είναι μία από τις μεγαλύτερες μονάδες IVF στην Ευρώπη και παραδίδεται στο εργαστήριο κλινικής έρευνας και ανθρώπινης αναπαραγωγής.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, συνεργάστηκε στενά με τους παγκοσμίως γνωστούς καθηγητές Dominique de Ziegler και Charles Chapron, κερδίζοντας σταθερή εμπειρία στη διερεύνηση και τη θεραπεία περιπτώσεων υπογόνιμων ζευγαριών.

Συγκεκριμένα, έχει ασχοληθεί με ενδομητρίωση, πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια και σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

Έχει επίσης συμμετάσχει ενεργά στη δημιουργία πρωτοκόλλων παρέμβασης για στείρους ασθενείς με ογκολογικό ιστορικό (Ογκο-γονιμότητα).

Ο γιατρός Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος παρουσιάζει ένα σημαντικό επιστημονικό έργο, το οποίο ιδρύθηκε με τη συγγραφή πολλών ιατρικών έργων που δημοσιεύονται κυρίως σε περιοδικά παγκοσμίου εμβέλειας .

Είναι μέλος πολλών ελληνικών και διεθνών επιστημονικών εταιρειών, όπως η Ελβετική Εταιρεία Γυναικολογίας και Μαιευτικής και η Παρίσι, η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, η Αμερικανική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής κλπ.

Τον Απρίλιο του 2009 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα ως επιστημονικός συνεργάτης της αίθουσας μητρότητας του ΙΑΣΩ και το 2015 ίδρυσε μαζί με διακεκριμένους αναπαραγωγικούς ιατρούς την μονάδα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής Institute Of Life – IASO.

Ταυτόχρονα, συνεχίζει να είναι συνεργάτης στο Cochin-St. Vincent de Paul στο Παρίσι, όπου δίνει τακτικά διαλέξεις στο πλαίσιο του μαθήματος του πανεπιστημίου στο Παρίσι Πανεπιστήμιο «Γυναικολογική Ενδοκρινολογία και Αναπαραγωγή».

Είναι παντρεμένος με την παιδιατρικό επεμβατικό ακτινολόγο Χρυσάνθη Χλαπουτάκη και έχουν αποκτήσει μια κόρη.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved