Tips για μαμάδες: Πώς να φροντίσεις σωστά τα φυτά εσωτερικού χώρου

Tα πιο συχνά λάθη που κάνουμε στη φροντίδα των φυτών μας.

Tips για μαμάδες: Πώς να φροντίσεις σωστά τα φυτά εσωτερικού χώρου

Πολλές μαμάδες έχουμε έρωτα με τα φυτά στο σπίτι μας, καθώς μας δημιουργεί εσωτερική γαλήνη και πνευματική ευεξία να έχουμε μικρές Εδέμ μέσα στο διαμέρισμά μας. Όμως φροντίζουμε άραγε σωστά τους πράσινους φίλους μας;

Μήπως ποτίζουμε τα φυτά μας υπέρ του δέοντος;

Όταν το φυτό διψάει, τα φύλλα μαραίνονται, η ανάπτυξη των φύλλων επιβραδύνεται, τα κάτω φύλλα χάνουν το χρώμα τους ή πέφτουν πρόωρα, οι άκρες των φύλλων γίνονται καφέ και ξηραίνονται και τα άνθη ξεθωριάζουν και πέφτουν.

Ενώ, όταν το φυτό σας "πνίγεται", τα φύλλα αναπτύσσουν μαλακά, σάπια εξογκώματα, δεν μεγαλώνουν, οι άκρες τους γίνονται καφέ, τα κάτω φύλλα κιτρινίζουν, τα λουλούδια αρχίζουν να σαπίζουν, τα μικρά και τα μεγάλα φύλλα πέφτουν ταυτόχρονα και οι ρίζες αρχίζουν να μουλιάζουν.

Λύση

Πριν ποτίσετε, αγγίξτε το χώμα της γλάστρας για να δείτε αν είναι εντελώς στεγνό, αλλά βυθίστε το χέρι σας μερικά εκατοστά κάτω από την επιφάνεια του χώματος για να είστε σίγουρες.

Το χώμα πολλών φυτών πρέπει να είναι στεγνό πριν από το επόμενο πότισμά τους.

fita-xoris-ximika.jpg

Μήπως τα φυτά είναι σε μέρος με λίγο ή υπερβολικό φως;

Εάν το φυτό σας δεν παίρνει αρκετό φως, θα αρχίσει να γέρνει προς την πλευρά που θα έχει περισσότερο ήλιο, για παράδειγμα προς ένα παράθυρο. Χωρίς επαρκή ήλιο οι ρίζες παραμένουν νωπές και στο τέλος σαπίζουν.

Εάν από την άλλη παίρνει πολύ φως, θα μαραθεί, το φύλλωμα θα κυρτώσει προς τα κάτω και θα μειωθεί η ανάπτυξή του. Εάν αν το βλέπει ο ήλιος για αρκετή ώρα και για πάρα πολύ καιρό, θα "κάψει" τα φύλλα και τον κορμό τους.

Λύση

Προσδιορίστε εάν το φυτό σας είναι ανθεκτικό στο φως ή όχι. Πολλά φυτά εσωτερικού χώρου είναι φυτά που δεν χρειάζονται πολύ φως. Ευτυχώς, τα περισσότερα από αυτά μετακινούνται πολύ πιο εύκολα από τα φυτά που βρίσκονται στον κήπο. Για να τα βοηθήσετε τοποθετήστε τα σε μια ψηλή βάση.

Μήπως το χώμα της γλάστρας χρειάζεται αντικατάσταση;

Τα ανθισμένα φυτά σας ξαφνικά φαίνονται κουρασμένα, πεσμένα και δείχνουν να μην χωράνε στην γλάστρα σας;

Λύση

Όποια θρεπτικά συστατικά υπήρχαν στο χώμα έχουν εξαντληθεί. Ταυτόχρονα, οι ρίζες συνέχισαν να μεγαλώνουν και τώρα είναι μάλλον πολύ μεγάλες για τη γλάστρα που βρίσκονται. Αφαιρέστε το φυτό από τη γλάστρα του, τοποθετήστε το σε μια μεγαλύτερη με φρέσκο χώμα -μιας και οι ρίζες θα συνεχίσουν να μεγαλώνουν, όπως θα συμβαίνει και με το φύλλωμα από πάνω- και κόψτε τα παλαιότερα φύλλα με ένα κλαδευτήρι.

Με πληροφορίες από: bhg.com.au

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved