Εύκολα DIY στεφάνια για να γιορτάσετε την Πρωτομαγιά - Πώς θα τα φτιάξετε

  • Τι συμβολίζει το στεφάνι
  • Τι θα χρειαστείτε για το μαγιάτικο στεφάνι
Εύκολα DIY στεφάνια για να γιορτάσετε την Πρωτομαγιά - Πώς θα τα φτιάξετε
bigstockphoto.com

Το μαγιάτικο στεφάνι είναι ένα έθιμο που τηρείται ευλαβικά κάθε 1η Μαΐου. Συμβολίζει την αναγέννηση της φύσης καθώς την περίοδο αυτή είναι στα καλύτερά της.

Τι συμβολίζει το στεφάνι

Όλα τα σπίτια, έκτος από εκείνα που έχουν πένθος, φτιάχνουν στεφάνι για προστασία, υγεία, ευτυχία, για το μάτι, με τον ανάλογο συνδυασμό λουλουδιών. Το μαγιάτικο στεφάνι είναι αυτό που θα το δει στην πόρτα του σπιτιού, θα το ζηλέψει και θα το κλέψει ο γείτονας για να το κρεμάσει στη δική του πόρτα ( σύμφωνα με την παράδοση). Το στεφάνι θα παραμείνει στο σπίτι μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού.


https://www.instagram.com/p/CcTL4JPJ8xE/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Πώς φτιάχνεται το στεφάνι

Υπάρχουν διάφορα υλικά που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ως βάση για το στεφάνι. Μπορεί να είναι βέργα από ευλύγιστο και ανθεκτικό κλίμα κληματαριάς, σύρμα, ακόμα και φενιζόλ.

Όσον αφορά τον στολισμό, ποικίλει και εξαρτάται από τα λουλούδια που έχετε στη διάθεσή σας. Για παράδειγμα στα νησιά της Μεσογείου και σε ορισμένα μέρη της Ελλάδας φτιάχνουν το στεφάνι με αγριολούλουδα, μαργαρίτες και πιο σπάνια παπαρούνες που έχουν μαζέψει από τους αγρούς. Ιδιαίτερα διαδεδομένο στη χώρα μας είναι και το στεφάνι με τα γαρίφαλα που πωλούνται στα ανθοπωλεία αλλά και από πλανόδιους πωλητές.

Τι θα χρειαστείτε για το μαγιάτικο στεφάνι

  • Ένα κουβάρι σπάγκο φυσικού χρώματος ή κλωστή
  • Ένα μικρό κλαδευτήρι ή ένα ψαλίδι
  • Ένα ζευγάρι προστατευτικά γάντια (αν τα χέρια σας είναι ευαίσθητα)

https://www.instagram.com/p/Cb5bECML4Mz/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Βήμα 1ο

Κόψτε λουλούδια κάθε λογής και κάθε χρώματος που θα βρείτε. Άγρια, ήμερα, μικρά μεγάλα και διάφορες πρασινάδες... όσο περισσότερα τόσο καλύτερα. Αφού μαζέψετε τα λουλούδια σας, κάντε τα μικρά μπουκέτα και δέστε τα με τον σπάγκο ή την κλωστή πολύ καλά. Θα χρειαστείτε 20-20 μπουκετάκια.

Βήμα 2ο

Τη βάση του στεφανιού θα την φτιάξετε πλέκοντας 3-4 κλαδιά κισσού ή κάποιου άλλου φυτού που τα κλαδιά του είναι ευλύγιστα. Ξεκινήστε από ένα και συνεχίστε με τα άλλα, στερεώνοντας τις άκρες πλέκοντας τις ανάμεσα στα κλαδιά. Φτιάξτε μια βάση με διάμετρο 35 εκ και το τελειωμένο στεφάνι 50εκ.

Βήμα 3ο

Αφού έχετε όλα τα υλικά σας έτοιμα, αρχίστε να δένετε τα μπουκετάκια πάνω στη βάση που φτιάξατε. Το κάθε μπουκέτο θα κρύβει τα κοτσάνια του αλλού, έτσι με αυτό τον τρόπο όλα τα λουλούδια θα είναι προς την ίδια κατεύθυνση.

Μπορείτε να πάρετε ιδέες για μαγιάτικο στεφάνι στα βίντεο που ακολουθούν:

















© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved