Πρωτομαγιά: Μαμά, γιατί φτιάχνουμε στεφάνι; - Πώς να φτιάξετε το δικό σας (vid)

Ένα από τα πιο γνωστά έθιμα που εξακολουθεί να μας συνδέει με την παραδοσιακή Πρωτομαγιά, με πανάρχαιες ρίζες, είναι το πρωτομαγιάτικο στεφάνι.

Πρωτομαγιά: Μαμά, γιατί φτιάχνουμε στεφάνι; - Πώς να φτιάξετε το δικό σας (vid)

Το έθιμο της Πρωτομαγιάς να στολίζουμε τις πόρτες των σπιτιών με στεφάνια λουλουδιών έρχεται από τα πολύ παλιά χρόνια και τότε συμβόλιζε την υποδοχή της δύναμης της φύσης στο σπιτικό.

Πρόκειται για ένα πανάρχαιο έθιμο που τηρείται πιστά σε κάθε μεριά της χώρας. Κάθε τέτοια μέρα ένα λουλουδένιο στεφάνι στολίζει τις πόρτες των σπιτιών.
Το μαγιάτικο κλαδί ή το στεφάνι έχει κατά πάσα πιθανότητα τις ρίζες του στην αρχαιότητα. Είναι γνωστό ότι στην αρχαία Ελλάδα τέτοια κλαδιά ή στεφάνια χρησιμοποιούσαν πολύ συχνά και δεν έλειπαν από καμία σημαντική εκδήλωση. Στις μέρες μας έχουμε καθιερώσει στεφάνια από λουλούδια του αγρού ή των κήπων, τα οποία τοποθετούμε για μερικές μέρες στην κύρια είσοδο των σπιτιών μας.

Tο μάζεμα των λουλουδιών για το πρωτομαγιάτικο στεφάνι, ενισχύει στη σημερινή εποχή τις σχέσεις του ανθρώπου με τη φύση, από την οποία οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί λόγω του τρόπου ζωής των σύγχρονων πόλεων. Και πολλές άλλες χώρες φτιάχνουν μαγιάτικα στεφάνια, κυρίως, οι μεσογειακές. Συνήθως, αποτελείται από λουλούδια του αγρού, όπως παπαρούνες, μαργαρίτες και αγριολούλουδα, αλλά και άλλα λουλούδια, αν δεν είσαι στην εξοχή. Αν και τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι επιλέγουν πιο εναλλακτικά στεφάνια. Όλα τους, όμως, μόλις φτιαχτούν κρέμονται στην πόρτα του σπιτιού. Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Τα παλαιότερα χρόνια το μαγιάτικο στεφάνι στόλιζε τις πόρτες των σπιτιών ως του Αη Γιάννη του Κλείδωνα όπου τότε άναβαν φωτιές στους δρόμους κι έκαιγαν τα μαγιάτικα στεφάνια.

Δείτε στο video βήμα βήμα πώς μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας στεφάνι

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved