Πρόταση για βόλτα με παιδιά: Γνωρίστε τον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού

Μια βόλτα σε αυτόν τον υπέροχο χώρο στην καρδιά της Αθήνας.

Πρόταση για βόλτα με παιδιά: Γνωρίστε τον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού

Τριήμερο έρχεται και αν δεν έχετε προγραμματίσει να φύγετε αξίζει να κάνετε μια βόλτα στο κέντρο της πόλης και να επισκεφτείτε τον Κεραμικό.

Οι περισσότεροι πιθανόν να έχουν περπατήσει στον όμορφο πεζόδρομο με θέα την Ακρόπολη. Πόσοι όμως από εσάς έχετε επισκεφτεί τον αρχαιολογικό χώρο που είναι ακριβώς δίπλα;

Ευκαιρία λοιπόν να πάτε με τα παιδιά σας μια όμορφη βόλτα και να περιηγηθείτε στο χώρο του Κεραμεικού.

kerameikos 2

Κεραμεικός - Ιστορία

Ο αρχαιολογικός χώρος του Κεραμεικού αποτελεί μικρό μόνο μέρος του αρχαίου αττικού δήμου των Κεραμέων, ενός από τους μεγαλύτερους της αρχαίας Αθήνας, ο οποίος βρισκόταν στη βορειοδυτική παρυφή της πόλης. Ο χώρος του Κεραμεικού περιβάλλεται σήμερα από τις οδούς Ερμού, Πειραιώς και Ασωμάτων.

Όπως υποδηλώνει το όνομά του, υπήρξε περιοχή εγκατάστασης αγγειοπλαστών και αγγειογράφων και ο κύριος τόπος παραγωγής των περίφημων αττικών αγγείων. Η παραποτάμια περιοχή του Κεραμεικού πλημμύριζε συνεχώς και δεν ευνοούσε την κατοίκηση. Άρχισε έτσι να χρησιμοποιείται ως χώρος ταφής, και σταδιακά έγινε το σημαντικότερο νεκροταφείο της αρχαίας Αθήνας.

Οι τεχνίτες εγκαταστάθηκαν στην περιοχή του Κεραμεικού χάρις στα κατάλληλα για την κατασκευή αγγείων αργιλώδη εδάφη που περιβάλλουν τον μικροσκοπικό ποταμό Ηριδανό. Ο Ηριδανός, που ρέει σήμερα μέσα στον αρχαιολογικό χώρο, είχε εξαφανιστεί επί αιώνες, θαμμένος από επιχώσεις 8-9 μ. έως δηλαδή τη σημερινή στάθμη της οδού Ερμού. Έμεινε θαμμένος μέχρι το 1960 και αποκαλύφτηκε με τις ανασκαφές.

kerameikos 1

Τι μπορείτε να δείτε

Ο αρχαιολογικός χώρος του Κεραμεικού περιλαμβάνει τμήμα του Θεμιστόκλειου τείχους, τις γνωστές πύλες της Αθήνας Δίπυλο και Ιερά πύλη, το Πομπείο, τον ταφικό περίβολο με τη στήλη της Ηγησούς, το Δημόσιο σήμα και άλλα γνωστά ταφικά μνημεία. Η είσοδος στον εκτάσεως 45 περίπου στρεμμάτων, αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού βρίσκεται στην οδό Ερμού.

Δύο ήταν οι σημαντικότερες πύλες του τείχους στην περιοχή αυτή: το Δίπυλο, η επισημότερη και μεγαλύτερη πύλη της Αθήνας από όπου διερχόταν η οδός προς την Ακαδημία Πλάτωνος, και η Ιερά Πύλη με την οδό προς την Ελευσίνα. Από την Ιερά Πύλη ξεκινούσε η Ιερά οδός απ' όπου διερχόταν η πομπή των Ελευσίνιων Μυστηρίων ενώ από το Δίπυλο ξεκινούσε η πομπή της εορτής των Παναθηναίων και δια της ομώνυμης οδού ανερχόταν στην Ακρόπολη. Η προετοιμασία της πομπής των Παναθηναίων γινόταν στο μεγάλο κτήριο με περίστυλη κεντρική αυλή που βρέθηκε πλάι στο Δίπυλο, ακριβώς πίσω από τα τείχη, ονομαζόμενο από τους αρχαίους συγγραφείς Πομπείον. Το οικοδόμημα αυτό χρονολογείται στα τέλη του 5ου αι. π.Χ.

Στην οδό προς Ακαδημία, έξω από το Δίπυλο, δημιουργείται το ''Δημόσιον Σήμα'' το δημόσιο δηλαδή νεκροταφείο, ο χώρος ταφής των επιφανών Αθηναίων και των πεσόντων στις μάχες. Εδώ εκφώνησε ο Περικλής τον Επιτάφιο Λόγο για τους πρώτους νεκρούς του Πελοποννησιακού πολέμου (430 π.Χ.).
Ώρες Λειτουργίας

kerameikos 3

Ωρες λειτουργίας

08:00-20:00 (τελευταία είσοδος: 19:45)

Οδηγίες τήρησης των αναγκαίων μέτρων προφύλαξης για την ασφάλεια του κοινού κατά την επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού, λόγω της πανδημίας COVID 19:

  • Μέγιστος αριθμός επισκεπτών που μπορεί να βρίσκεται ταυτόχρονα εντός του αρχαιολογικού χώρου: 200 άτομα.
  • Η πορεία της επίσκεψης είναι δυνατόν να τροποποιηθεί και επιπρόσθετοι περιορισμοί στην κίνηση των επισκεπτών μπορούν να επιβληθούν εκτάκτως, λόγω των συνθηκών. Οι επισκέπτες οφείλουν να ακολουθούν τις σχετικές υποδείξεις του φυλακτικού προσωπικού.
  • Οι επισκέπτες οφείλουν να κρατούν αποστάσεις ασφαλείας, τουλάχιστον 1,5 μ.
  • Συνιστάται η χρήση προστατευτικών μασκών και αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος με περιεκτικότητα 70% σε αιθυλική αλκοόλη κατ’ ελάχιστον.
  • Συνιστάται η χρήση ηλεκτρονικών μέσω πληρωμής/καρτών αντί των χαρτονομισμάτων.

Ομαδικές επισκέψεις - ξεναγήσεις

Μέγιστος αριθμός ατόμων που μπορούν να συμμετέχουν σε ομαδικές επισκέψεις (group): από 20 άτομα σε 2 ομάδες το πολύ, ταυτοχρόνως.

Περισσότερες πληρφορίες σχετικά με τα εισιτηρία, τις αργίες και τη δωρεάν είσοδο θα βρείτε εδώ

Φωτογραφίες: odysseus.culture.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved