Η αγάπη για το βιβλίο είναι κάτι που μπορεί να καλλιεργηθεί από πολύ μικρή ηλικία

Υπάρχει μια τεράστια διαφορά μεταξύ στο «διδάσκω το παιδί μου να διαβάζει» και στο «διδάσκω το παιδί μου να αγαπάει το διάβασμα».

Η αγάπη για το βιβλίο είναι κάτι που μπορεί να καλλιεργηθεί από πολύ μικρή ηλικία

Ως δημοσιογράφος, είχα εμμονή με το να καλλιεργήσω στο παιδί μου την αγάπη για το διάβασμα. Μια αγάπη που έχω και εγώ. Μου αρέσει να διαβάζω και αυτή η αγάπη άρχισε να καλλιεργείται όταν ήμουν 12-13 ετών. Τότε που η γιαγιά μου, μου αγόραζε βιβλία παιδικής λογοτεχνίας και βιβλία που με έκαναν να ταξιδεύω, να ονειρεύομαι, να φαντάζομαι...

Αυτή την αγάπη θέλω να καλλιεργήσω και στο δικό μου παιδί... Δεν θέλω απλά να μάθει να διαβάζει αλλά θέλω να μάθει να αγαπάει το διάβασμα. Και πιστέψτε με αξίζει. Αυτό άρχισα να της το καλλιεργώ από τη μέρα που γεννήθηκε. Από τη μέρα που γεννήθηκε μέχρι και τώρα (7 χρόνια και κάτι μήνες) της διαβάζω κάθε βράδυ ένα βιβλίο και ήδη έχει αρχίσει να διαβάζει και η ίδια, ιστορίες στον ελεύθερο χρόνο της.

Πώς όμως μπορεί μια μαμά να καλλιεργήσει αυτή την αγάπη στο παιδί της;

moro vivlia

Διαβάστε

Είναι ίσως το πιο απλό βήμα. Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να διαβάζουν όπως και εσείς. Διαβάστε για ευχαρίστηση. Διαβάστε για να μάθετε πράγματα. Διαβάστε για να διασκεδάσετε. Διαβάστε για να συνδεθείτε μαζί τους.

Μοιραστείτε τις εμπειρίες σας

Αρπάξτε ένα βιβλίο, καθίστε στον καναπέ και διαβάστε ένα βιβλίο. Έπειτα πείτε στα μικρά σας, τι διαβάζετε.

Επιλέξτε παραμύθια που ακούγονται

Δεν είναι λίγα τα βιβλία που προορίζονται για παιδιά και έχουν QR Codes. Δεν ξέρω για άλλους εκδοτικούς οίκους, αλλά το Μεταίχμιο σε αρκετά παιδικά βιβλία δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να ακούνε το βιβλίο, μέσα από αυτή την πρωτοποριακή διαδικασία. (σας έχω γράψει και στο παρελθόν γι' αυτό)

qr

Επιλέξτε βιβλία με ζωηρά χρώματα και ιστορίες που θα κάνουν να αγαπήσουν το διάβασμα.

Το βιβλίο δεν πρέπει να είναι βαρετό για ένα μικρό παιδί. Πρέπει να έχει ζωηρά χρώματα, ωραία εικονογράφηση που θα τους τραβήξει το ενδιαφέρον και, φυσικά, να κρύβει μέσα του μια υπέροχη ιστορία που θα το μαγνητίσει και θα το κάνει να θέλει να την ακούσει μέχρι τέλους. Τέτοια είναι τα δύο βιβλία Πίκο και Λόλα της Λίνας Σωτηροπούλου, με τίτλους Η εκδρομή και Τα όνειρα. Ψάχνοντας για προτάσεις ανακάλυψα αυτά τα δύο βιβλία.Πρόκειται για μια νέα, τρυφερή σειρά με διασκεδαστικές ιστορίες, γραμμένες σε απλά και λιτά στιχάκια, και ήρωες δύο αξιολάτρευτα ζωάκια, που φέρνει σε επαφή τα παιδιά με έννοιες όπως η φιλία, η καλοσύνη και το ομαδικό πνεύμα. Στα πρώτο, ο Πίκο και η Λόλα ετοιμάζονται για εκδρομή, κι εκείνο που έχει σημασία είναι η καλή διάθεση. Στο δεύτερο, ο Πίκο νυστάζει και θέλει να κοιμηθεί, αλλά η Λόλα έχει διαφορετική γνώμη. Κι αφού είναι πολύ αργά για παιχνίδι, ξεκινούν να κάνουν όνειρα. Τον Σεπτέμβριο του 2017 αναμένεται να κυκλοφορήσουν δύο ακόμα βιβλία στη σειρά: Τα γενέθλια και το Ταξίδι στο φεγγάρι.

Τα μικρά παιδιά θα γελάσουν με την καρδιά τους με τις σκανταλιές και τις αστείες περιπέτειες του Πίκο και της Λόλας και θα σας ζητούν σίγουρα να διαβάσετε ξανά και ξανά τις ιστορίες αυτές. Για περισσότερες ώρες παιχνιδιού και διασκέδασης, βρείτε εδώ εύκολες δραστηριότητες με τον Πίκο και τη Λόλα, που θα συντροφεύσουν και θα απασχολήσουν δημιουργικά τα παιδιά.

METAIXMIO 2

Αναπτύξτε τη φαντασία τους και το λεξιλόγιό τους

Από την ηλικία των 3 ετών και μετά, ένα παιδί είναι ικανό να ανακαλύψει και μόνο του τον μαγικό κόσμο των βιβλίων. Για αυτό θα πρέπει να επιλέγετε βιβλία που βοηθούν ένα παιδί να αναπτύξει τον λόγο, την παρατηρητικότητα και τη φαντασία του. Τέτοια βιβλία είναι τα βιβλία της σειράς Μικροχώρα. «Οι 4 εποχές!», «Μια απίθανη μέρα», «Ο γύρος του κόσμου», είναι βιβλία που περιλαμβάνουν εικόνες και λέξεις για περισσότερα από 100 αντικείμενα, που βοηθούν τους μικρούς αναγνώστες (από 3 ετών και άνω) να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιό τους και να οξύνουν την παρατηρητικότητα και την φαντασία τους. Όλα περιλαμβάνουν αφήγηση των ιστοριών μέσω QR Code.

eikona 2
eikona 1

Να σας πω την αλήθεια τα συγκεκριμένα βιβλία μου θύμισαν αρκετά, κάποιες εφαρμογές με παιχνίδια στο κινητό μου τηλέφωνο, που όταν η κόρη μου ήταν 3 ετών της έβαζα να παίζει ώστε να αναπτυχθεί η φαντασία της, το λεξιλόγιό της και η παρατηρητικότητά της. Είμαι σίγουρη, πως αν αυτά τα βιβλία υπήρχαν τότε πιστέψτε θα τα επέλεγα. Αλλιώς είναι για ένα παιδί να αγγίζει και να πιάνει ένα βιβλίο από το να το βλέπει σε μία οθόνη.

METAIXMIO 3

Όλα τα παραπάνω βιβλία που σας προτείνω θα τα βρείτε από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Εκδόσεις που εμπιστεύτηκα ως νέα μαμά και που εμπιστεύομαι ως μαμά μιας κόρης 7 ετών.

Να θυμάστε, διδάξτε στα παιδιά σας να αγαπούν το διάβασμα και όχι απλά να διαβάζουν!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved