Υπέροχα παραμύθια καληνύχτας για τα παιδιά!

«Ώρα για ύπνο» λέω στην 7χρονη κόρη μου και, αφού έχουμε πιει γάλα, έχουμε πλύνει δόντια και έχουμε φορέσει πιτζάμες, ξαπλώνουμε στο κρεβάτι και διαβάζουμε μια ιστορία για «καληνύχτα»!

Υπέροχα παραμύθια καληνύχτας για τα παιδιά!

Οι ιστορίες είναι γνωστό ότι ενισχύουν τον δεσμό μαμάς και παιδιού και προετοιμάζουν το παιδί για ύπνο. Όπως αναφέρει και το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού και της Ανθρώπινης Ανάπτυξης στην Bethesda του Maryland, ένα παραμύθι για καληνύχτα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα του στρες αλλά και να «ερεθίσει» το μυαλό του παιδιού, επιταχύνοντας την κατάκτηση της γλώσσας.

Αυτά διάβαζα στις διάφορες έρευνες όταν ήμουν έγκυος και, απ’ όταν ήταν μηνών η μικρή μου, αρχίσαμε να διαβάζουμε διάφορα παραμύθια. Τα τελευταία χρόνια αυτό έχει γίνει η ρουτίνα μας. Η κόρη μου δεν μπορεί να κοιμηθεί αν δεν της διαβάσω έστω μια μικρή ιστορία. Έτσι, άρχισα να ψάχνω για νέες ιστορίες και παραμύθια που δεν έχει ξανακούσει. Για ιστορίες που θα τη βοηθήσουν να αντιμετωπίσει πολλά πράγματα στην «πραγματική» ζωή παίρνοντας στα χέρια της τη ζωή της και αντιμετωπίζοντας κάποιες καταστάσεις, όπως για παράδειγμα στο σχολείο, μόνη της.

Τελευταία, διαβάζουμε τις «Μικρές καληνύχτες». Πρόκειται για ιστορίες που ξετυλίγονται ανάμεσα στο χτες και στο σήμερα, ανάμεσα στην πραγματικότητα και στον μύθο. Οι ήρωες είναι οι ήρωες των παραμυθιών και συνάμα οι ήρωες που συναντούν τα παιδιά στην καθημερινότητά τους. Ξέρετε... μιλάω για όλους εκείνους που δεν έχουν όνομα, αλλά τους ξέρουμε όλοι και έχουμε ζήσει μαζί τους περιπέτειες πολλές. Από αυτή τη σειρά διάλεξα πέντε βιβλία για την κόρη μου.

METAIXMIO2

Ξεκινήσαμε από Τα μαγικά χέρια του τσαγκαράκου της Μαριέττας Κόντου, ένα παραμύθι που μαθαίνει στα παιδιά τη μαγική συνταγή για να μην ξεχνάμε και κυρίως να μην... πετάμε πράγματα, και συνεχίσαμε με Το όνομα του δράκου της Κωνσταντίνας Αρμενιάκου. Μια ιστορία που μαθαίνει στα παιδιά να αντιμετωπίζουν τους φόβους τους.

Χθες, ξεκινήσαμε να διαβάζουμε τη Γοργόνα που βγήκε στη στεριά της Αγγελικής Δαρλάση. Ένα παραμύθι που Λ Α Τ Ρ Ε Ψ Α στην κυριολεξία ακόμα κι εγώ. Μιλάει για την αγάπη και για το ότι αν θες κάτι πολύ, μπορείς να το καταφέρεις.

METAIXMIO3

«Άλλη μια φορά!» άκουσα από το στόμα της κόρης μου μόλις τελείωσα... Ξέρετε. Αυτή η φράση είναι σίγουρα γνωστή σε πολλές από εσάς. Εκφράζει τη λαχτάρα του παιδιού να καθυστερήσει τον ύπνο του και συνάμα να ξανακούσει μια ιστορία που του άρεσε πολύ.

Εγώ, όμως, δεν έχω το βράδυ τόσο χρόνο για να διαβάσω την ιστορία ξανά και ξανά. Κάπως έτσι ανακάλυψα το QR code που έχουν τα βιβλία της σειράς «Μικρές καληνύχτες». Πρόκειται για έναν κωδικό που μόλις τον σκανάρει κάποιος με το smartphone ή το tablet, ακούει τον ή τη συγγραφέα να αφηγείται την ίδια του την ιστορία.

METAIXMIO4

Φανταστείτε λοιπόν την έκπληξη της κόρης μου όταν μπόρεσε να ακούσει την ιστορία ξανά και ξανά, χωρίς εγώ να βρίσκομαι στον ίδιο χώρο. Μέχρι να πλύνω τα πιάτα και να μαζέψω το σαλόνι, η μικρή έχει κοιμηθεί, ακούγοντας την αγαπημένη της ιστορία... και μάλιστα χωρίς καν να βρίσκομαι εγώ εκεί.

Εκτός από τις ιστορίες που σας ανέφερα παραπάνω, διαβάσαμε και τον Παπαγάλο πειρατή της Ιουλίας Κωστοπούλου. Μια ιστορία που μιλάει για τη διαφορετικότητα με... διαφορετικό τρόπο. Η κόρη μου μέσα από αυτό ανακάλυψε ότι δε χρειάζεται να κάνει πράγματα που δεν της αρέσουν για να είναι αρεστή στην παρέα της... αρκεί να είναι ο εαυτός της. Και ποιος γονιός δε θα ήθελε το παιδί του να το γνωρίζει αυτό...

Για αυτό τον λόγο οι συγκεκριμένες ιστορίες ξεχωρίζουν. Επειδή βοηθούν τα παιδιά να κατανοήσουν με εύκολο και ευχάριστο τρόπο ζητήματα της καθημερινότητας. Ζητήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωπα κάθε μέρα. Όπως είναι ο φόβος, τα νεύρα, η διαφορετικότητα, η ζήλεια.
Για τον φόβο μιλάει και το τελευταίο βιβλίο που διάλεξα για την κόρη μου.

METAIXMIO5

Στο Ζητείται ιππότης! της Τζένης Κουτσοδημητροπούλου ο Αντώνιος φοβάται το σκοτάδι, όπως και η κόρη μου η Νικόλ... όπως και πολλά άλλα παιδάκια, όπως και εγώ όταν ήμουν παιδί. Στο τέλος όμως καταφέρνει να «νικήσει» τον φόβο του μέσα από τη μεγάλη του αγάπη. Τους ιππότες!
Όλα τα παραπάνω βιβλία ξεχωρίζουν για κάτι ακόμα. Για το ότι μπορεί ένας γονιός να τα διαβάσει μέσα σε 10 λεπτά. Αν όμως ακόμα κι αυτά φαντάζουν πολλά στα αυτιά σας, τότε σκανάρετε τον κωδικό του βιβλίου και αφήστε τον / τη συγγραφέα να το διαβάσει αντί για εσάς.

Θα τα βρείτε από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved