Αισθητηριακό παιχνίδι για νήπια: Πώς να χρωματίσετε ζυμαρικά, ρύζι και όσπρια

Ιδέες για διασκεδαστικές δραστηριότητες στο σπίτι.

Αισθητηριακό παιχνίδι για νήπια: Πώς να χρωματίσετε ζυμαρικά, ρύζι και όσπρια
Bigstock

Το αισθητηριακό παιχνίδι είναι κάθε είδος παιχνιδιού που εμπλέκει μία ή περισσότερες από τις 5 αισθήσεις ενός παιδιού. Ο ρόλος του στην ανάπτυξη του παιδιού είναι σημαντικός. Προάγει την εξερεύνηση, τη δημιουργικότητα, την περιέργεια και την επίλυση προβλημάτων, ενώ ενισχύει και τις γλωσσικές και κινητικές του δεξιότητες. Ιδιαίτερα ωφέλιμο, δε είναι και για κάποια παιδιά που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού, έχουν αισθητικοκινητική διαταραχή και που δυσκολεύονται να κατανοήσουν και να οργανώσουν τα ερεθίσματα που δέχονται.

Όταν κάποιος ακούει τις λέξεις sensory play φαντάζεται πολλά και διαφορετικά παιχνίδια που ενθαρρύνουν όλα τα παραπάνω, όμως στην πραγματικότητα πρόκειται για παιχνίδια που οι γονείς μπορούν να φτιάξουν στο σπίτι τους με υλικά και πράγματα που ήδη έχουν.

Sensory-Play-aisthitiriaka-paixnidia-paidia.jpg

Σίγουρα υπάρχουν παιχνίδια που έχουν δημιουργηθεί και πωλούνται για αυτόν τον σκοπό, όμως και στο σπίτι με απλά υλικά, μπορεί να δημιουργήσει κανείς τα δικά του παιχνίδια. Οι κατασκευές με τα χρωματιστά ζυμαρικά, το ρύζι ή τα όσπρια είναι ένα από αυτά και σήμερα θα σας δείξουμε τον πιο απλό τρόπο για να τα χρωματίσετε.

Την ιδέα είδαμε στο βίντεο του «Early Childhood Therapist», στο οποίο αναφέρει η δημιουργός του:

«Αυτή η κατασκευή είναι τόσο εύκολη και προσφέρει ατελείωτες ώρες διασκέδασης. Πάντα ενθουσιάζομαι πώς κάτι τόσο απλό, όπως τα φασόλια, το ρύζι και τα noodles μπορούν να τραβήξουν την προσοχή των παιδιών για τόση πολύ ώρα. Η τρίχρονη κόρη μου συγκεντρώνεται και ασχολείται μόνο με αυτό όταν παίζει με τα αισθητηριακά παιχνίδια της. Και μετά, τα παίρνει μαζί της στον παιδικό σταθμό και παίζει μαζί με άλλα παιδιά για μήνες.»

Τι θα χρειαστείτε:

  • 1 κουταλιά της σούπας οινόπνευμα
  • Χρώματα σε μορφή τζελ ή με παχύρευστη υφή
  • 3 φλιτζάνια ρύζι ή 1 συσκευασία noodles

Δείτε τη διαδικασία αναλυτικά στο βίντεο που ακολουθεί.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved