Sensory Play: Πώς ωφελούνται τα παιδιά από το παιχνίδι

Στο αισθητηριακό παιχνίδι τα παιδιά χρησιμοποιούν και τις 5 αισθήσεις τους. Μάθετε τα οφέλη του sensory play (αισθητηριακού παιχνιδιού) και πώς να το βάλετε στην καθημερινότητα των παιδιών σας.

Μαργαρίτα Νικολάου
Sensory Play: Πώς ωφελούνται τα παιδιά από το παιχνίδι
Bigstock

Το αισθητηριακό παιχνίδι έχει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του παιδιού σας. Όχι μόνο βοηθά ένα παιδί να χρησιμοποιεί τις πέντε του αισθήσεις - όραση, όσφρηση, ακοή, αφή και γεύση - αλλά επίσης ενισχύει τις γλωσσικές και κινητικές του δεξιότητες. Το αισθητηριακό παιχνίδι (αλλιώς sensory play) προάγει επίσης την εξερεύνηση, τη δημιουργικότητα, την περιέργεια και την επίλυση προβλημάτων.

Όταν το παιδί σας χρησιμοποιεί και τις πέντε αισθήσεις του, μαθαίνει για τον κόσμο γύρω του. Πώς ωφελεί όμως ένα παιδί; Τι ρόλο παίζει στην ανάπτυξή του;

Τι είναι το sensory play ή αλλιώς αισθητηριακό παιχνίδι;

Το αισθητηριακό παιχνίδι είναι κάθε είδος παιχνιδιού που εμπλέκει μία ή περισσότερες από τις 5 αισθήσεις ενός παιδιού. Για να μάθει ένα παιδί για τον κόσμο γύρω του, πρέπει να μάθει να χειρίζεται και να αισθάνεται τα αντικείμενα που βρίσκονται γύρω του, να τα μυρίζει, να ακούει τους ήχους που κάνουν, ακόμη και να τα γεύεται.

Από την πρώτη κιόλας μέρα που γεννιέται το παιδί, είναι σχεδιασμένο να εξερευνά τον κόσμο μέσω των αισθήσεών του. Γι' αυτό τα μικρά παιδιά θέλουν να πιάνουν τα αντικείμενα που βλέπουν και να τα βάζουν στο στόμα τους. Αυτός είναι επίσης ο λόγος που κάνουν αστείους θορύβους με το στόμα τους ή κάνουν κύκλους μέχρι να ζαλιστούν τόσο πολύ μέχρι να πέσουν κάτω, να σηκωθούν και να κάνουν κύκλους ξανά από την αρχή.

Τα οφέλη του Sensory play (αισθητηριακού παιχνιδιού)

Υπάρχουν ορισμένες ομάδες παιδιών, όπως αυτά που έχουν αυτισμό ή αισθητικοκινητική διαταραχή, που δυσκολεύονται να κατανοήσουν και να οργανώσουν όλα τα ερεθίσματα που τους έρχονται μέσω των αισθήσεών τους. Αυτά τα παιδιά τα βοηθά πολύ το sensory play, όμως δεν είναι τα μόνα που ωφελούνται από το αισθητηριακό παιχνίδι. Η αλήθεια είναι ότι όλα τα παιδιά μπορούν να επωφεληθούν από τη χρήση των αισθήσεών τους.

Μερικά από τα οφέλη του αισθητηριακού παιχνιδιού (sensory play):

  1. Προωθεί την ανεξάρτητη σκέψη
  2. Βοηθά τα παιδιά να κατανοήσουν την αιτία και το αποτέλεσμα
  3. Ενθαρρύνει την ανάπτυξη των λεπτών κινητικών δεξιοτήτων
  4. Ενισχύει γλωσσική ανάπτυξη
  5. Ενισχύει τις γνωστικές δεξιότητες
  6. Ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα και την εξερεύνηση
  7. Βοηθά στη διαχείριση του άγχους

Πώς θα εντάξετε το αισθητηριακό παιχνίδι στην καθημερινότητα του παιδιού σας

Όταν κάποιος ακούει τις λέξεις sensory play φαντάζεται πολλά και διαφορετικά παιχνίδια που ενθαρρύνουν όλα τα παραπάνω, όμως στην πραγματικότητα πρόκειται για παιχνίδια που οι γονείς μπορούν να φτιάξουν στο σπίτι τους με υλικά και πράγματα που ήδη έχουν.

Σίγουρα υπάρχουν παιχνίδια που έχουν δημιουργηθεί και πωλούνται για αυτόν τον σκοπό, όμως και στο σπίτι με απλά υλικά, μπορεί να δημιουργήσει κανείς τα δικά του παιχνίδια.

Παρακάτω ακολουθούν μερικά παιχνίδια, έτσι όπως τα βρήκαμε στο Pinterest και σας τα παρουσιάζουμε ώστε να εμπνευστείτε και φυσικά να τα φτιάξετε και εσείς στο σπίτι.

DIY αισθητηριακό παιχνίδι #1 για βρέφη

DIY αισθητηριακό παιχνίδι #2 για νήπια

DIY αισθητηριακό παιχνίδι #3 για βρέφη και νήπια

DIY αισθητηριακό παιχνίδι #4 με ρύζι

DIY αισθητηριακό παιχνίδι #5 με δημητριακά

DIY αισθητηριακό παιχνίδι #6 με παγάκια

DIY αισθητηριακό παιχνίδι #7 με μακαρόνια και σουρωτήρι

με πληροφορίες: parents.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved