Πόσο υγιεινό είναι το βαλσάμικο ξύδι;

Η διατροφική αξία και τα οφέλη του βαλσάμικου ξυδιού.

Άλκηστις Κοϊνάκη
Πόσο υγιεινό είναι το βαλσάμικο ξύδι;
Bigstock

Το βαλσάμικο ξύδι έχει έντονη γεύση, σκούρο χρώμα, ιδιαίτερο άρωμα και χρησιμοποιείται κατά κόρον σε σαλάτες και συνταγές για dressings. Έχετε, όμως, αναρωτηθεί πόσο υγιεινό είναι;

Το βαλσάμικο ξύδι έχει λίγες θερμίδες και είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά. Σύμφωνα με μελέτη του 2022 στο Molecules, περιέχει επίσης πολυφαινόλες που βοηθούν στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών και ενισχύοντας τη συνολική υγεία του οργανισμού. Επίσης, περιέχει μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως κάλιο, ασβέστιο και μαγγάνιο.

Η διατροφική αξία του βαλσάμικου

Σύμφωνα με το Eating Well, 1 κουταλιά της σούπας βαλσάμικο ξύδι έχει:

  • Θερμίδες: 14 kcal
  • Υδατάνθρακες: 3 gr
  • Διαιτητικές ίνες: 0 gr
  • Σάκχαρα: 2 gr
  • Πρωτεΐνη: 1 gr
  • Λίπος: 0 gr
  • Χοληστερόλη: 0 mg
  • Νάτριο: 4 mg
  • Κάλιο: 18 mg
  • Ασβέστιο: 4 mg

Τα οφέλη για την υγεία

Κάνει καλό στο δέρμα. Η διαιτολόγος Erin Palinski αναφέρει στο Eating Well: «Οι αντιμικροβιακές ενώσεις, το οξικό οξύ και τα αντιοξειδωτικά στο βαλσάμικο ξύδι έχουν ευεργετική επίδραση στην επιδερμίδα με την πάροδο του χρόνου». Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν επίσης στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών, οι οποίες σύμφωνα με έρευνες προκαλούν την πρόωρη γήρανση και τη βλάβη του δέρματος.

«Σύμμαχος» στην απώλεια βάρους. Κάποιες μελέτες αναφέρουν ότι το οξικό οξύ που περιέχεται στο ξύδι περιέχει προβιοτικά και αυξάνει τον κορεσμό μειώνοντας έτσι την πρόσληψη θερμίδων μέσα στη μέρα.

Βοηθά στην πέψη. Μελέτη του 2021 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Foods δείχνει ότι η μικρές ποσότητες βαλσάμικου ξυδιού στα γεύματα της ημέρας μπορεί να βελτιώσει την πεπτική υγεία και να ενισχύσει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό.

Μειώνει την αρτηριακή πίεση. Η Erin Palinski αναφέρει: «Κάποιες μελέτες δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση βαλσάμικου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της υψηλής αρτηριακή πίεσης μακροπρόθεσμα». Όπως φαίνεται, οι πολυφαινόλες που περιέχονται στο βαλσάμικο έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και ενισχύουν την καρδιαγγειακή υγεία.

Βελτιώνει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Μελέτη του 2015 έδειξε ότι η κατανάλωση ξυδιού (κανονικού και βαλσάμικο) μπορεί να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και να μειώσει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα μετά από ένα γεύμα.

Το μόνο μειονέκτημα

Παρά τη μεγάλη θρεπτική του αξία, το βαλσάμικο ξύδι έχει και ένα αρντηικό. Σύμφωνα με μελέτη του 2021, η καθημερινή κατανάλωσή του μπορεί να βλάψει το σμάλτο των δοντιών, λόγω τ ης μεγάλης του οξύτητας.

«Η οξύτητα του ξυδιού μπορεί να διαβρώσει το οδοντικό σμάλτο, ειδικά όταν καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες και συχνά.»

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved