Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία: Κανένα παιδί με αναπηρία δεν πρέπει να είναι στο περιθώριο

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου από το 1992, όταν εκείνη την ημέρα η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε το Πρόγραμμα Δράσης για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες.

Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία: Κανένα παιδί με αναπηρία δεν πρέπει να είναι στο περιθώριο

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την προώθηση δράσεων υποστήριξης των συγκεκριμένων συμπολιτών μας, αλλά και ενημέρωσης και αφύπνισης της κοινωνίας μας.

Περίπου το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού, δηλαδή ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι, ζουν με αναπηρίες. Η πρώτη Παγκόσμια Έκθεση για την αναπηρία αποκαλύπτει ότι από αυτούς, το 1/5 αντιμετωπίζει σημαντικές δυσκολίες στην καθημερινότητα του. Επιπλέον, το 1/4 του παγκόσμιου πληθυσμού επηρεάζεται άμεσα από την αναπηρία, όπως οι άνθρωποι που τους φροντίζουν και τα μέλη της οικογένειας.

Σε αυτό το σημείο να επισημάνουμε ότι όταν αναφερόμαστε σε ειδικές ανάγκες εννοούμε κάθε πνευματική ή σωματική αναπηρία η οποία χρίζει ειδικής μεταχείρισης ώστε το άτομο να αναπτύξει ισότιμα όλες τις ικανότητες του και να ενταχθεί στη κοινωνία. Αυτές μπορεί να είναι αισθητηριακές αναπηρίες όπως τύφλωση ή η κώφωση, σωματικές αναπηρίες, νοητική καθυστέρηση, χρωμοσωμικά σύνδρομα, Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή (αυτισμός), ειδικές μαθησιακές δυσκολίες κτλ.

Στην Ελλάδα, ο αριθμός των ατόμων με ειδικές ανάγκες, υπολογίζεται γύρω στο 1 εκατομμύριο.

Σύμφωνα με έκθεση της ActionAid που είχε είχε πραγματοποιηθεί το 2015, στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι ζουν 200.000 παιδιά με αναπηρία και από αυτά εκτιμάται ότι πρόσβαση στο σχολείο έχουν μόνο τα 31.761, ποσοστό δηλαδή μόλις 15%.

Οι ανεπαρκείς υπηρεσίες μεταφοράς των μαθητών στο σχολείο, η απουσία υποδομών στα σχολεία για να δεχτούν μαθητές με αναπηρία, το περιορισμένο εποπτικό υλικό, το λίγο ανθρώπινο δυναμικό και απουσία σταθερής και επαρκούς χρηματοδότησης της ειδικής εκπαίδευσης, είναι οι λόγοι, σύμφωνα με την έκθεση της «ActionAid», που οδηγούν τα παιδιά εκτός σχολείου.

Την έρευνα διενήργησε για λογαριασμό της «ActionAid» η ερευνήτρια Πελαγία Παπανικολάου, υποψήφια διδάκτωρ Εγκληματολογίας Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Εβδομάδας Δράσης για την Εκπαίδευση. Στο πλαίσιο της έρευνας πραγματοποιήθηκαν και συνεντεύξεις ανθρώπων με αναπηρία που έχουν περάσει παλαιότερα από την ελληνική εκπαίδευση.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία α δίνει την ευκαιρία στις κυβερνήσεις, στους οργανισμούς και στις κοινωνίες να εστιάσουν την προσοχή τους στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ανθρώπων με αναπηρία. Στοχεύει στην προώθηση της κατανόησης σε θέματα αναπηρίας και στην κινητοποίηση υποστήριξης της αξιοπρέπειας και της ευημερίας των ατόμων με αναπηρία. Επιδιώκει επίσης να επιστήσει την προσοχή στο γεγονός ότι το κέρδος από την ένταξη των ατόμων με αναπηρία σε κάθε πτυχή της ζωής είναι συνολικό και μας αφορά όλους.

Πηγή: www.moh.gov.gr

Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στις 3/12/2020.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved