Μαθαίνοντας για τους ωκεανούς - Φύλλα εργασίας για τα παιδιά

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών, μαθαίνουμε για τους ωκεανούς και κάνουμε διασκεδαστικές δραστηριότητες με τα παιδιά

Μαθαίνοντας για τους ωκεανούς - Φύλλα εργασίας για τα παιδιά

Η Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Ιουνίου.

Bigstock

Η Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Ιουνίου τα τελευταία 31 χρόνια. Από το 2009 τελεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και στόχος είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού και η προστασία σπανίων ειδών από το ζωικό και φυτικό βασίλειο που βρίσκονται υπό εξαφάνιση.

Στις μέρες μας οι ωκεανοί απειλούνται από την υπεραλίευση, τη μόλυνση και το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Τον Μάρτιο του 2023 υπογράφηκε μία Παγκόσμια Συνθήκη για την προστασία των ωκεανών η οποία προστατεύει τουλάχιστον το 30% των ωκεανών. Παρόλο που κάτι τέτοιο θα φάνταζε δεδομένο, ειδικά όσο οι συνέπειες από τη μόλυνση του περιβάλλοντος γίνονται χρόνο με τον χρόνο πιο αισθητές, η συγκεκριμένη συνθήκη υπογράφηκε μετά από προσπάθειες και πιέσεις δεκαετιών.

Καλλιεργώντας οικολογική συνείδηση στα παιδιά

Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να εκτιμούν, να σέβονται και να προστατεύουν το περιβάλλον από τη μικρή τους ηλικία και αυτό μπορούν να το επιτύχουν μόνο γνωρίζοντας τον φυσικό πλούτο του πλανήτη λίγο καλύτερα.

Η γη μας, ο μπλε πλανήτης, καλύπτεται σε μεγάλο ποσοστό από αλμυρό νερό, από τους ωκεανούς και τις θάλασσες, που αποτελούν γι’ αυτόν πηγή ζωής. Ένα πλήθος οργανισμών ζει σε μικρά βάθη μέχρι 200 μ., ενώ στα μεγάλα βάθη (3.000-4.000μ.), στις αβύσσους, ζουν σπάνια είδη θαλάσσιων οργανισμών (αβυσσικοί οργανισμοί).

Οι ωκεανοί και οι θάλασσες, που καταλαμβάνουν τα 3/4 της επιφάνειας της Γης, έχουν μεγάλη αξία για την οικολογική ισορροπία του πλανήτη.

Μια ισορροπία που κινδυνεύει να διαταραχθεί από τις ανθρώπινες δραστηριότητες.

Στο παρακάτω βίντεο του tosakidio.gr τα παιδιά μπορούν να δουν ένα βίντεο με πληροφορίες για τους ωκεανούς και να γνωρίσουν τις διαφορές τους από τις θάλασσες.

Δραστηριότητες για τα παιδιά: Φύλλα εργασίας για τους ωκεανούς

Τα φύλλα εργασίας, που θα βρείτε παρακάτω και δημιουργήθηκαν από τον ιστόχωρο tosakidio.gr για να μάθουν στα παιδιά περισσότερα για τους ωκεανούς με απώτερο στόχω την καλλιέργεια της περιβαλλοντικής συνείδησης μικρών και μεγάλων.

Συγκεκριμένα επιδιώκει :

  • Να γνωρίσει τους ωκεανούς και ν’ αναγνωριστεί η σπουδαιότητά τους στη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας του πλανήτη μας.
  • Να υπογραμμιστούν οι ουσιαστικές διαφορές της θάλασσας και του ωκεανού.
  • Να γίνουν εμφανείς οι επιπτώσεις της ρύπανσης των νερών και της κλιματικής αλλαγής ως παγκόσμιο πρόβλημα. Παράλληλα να υπάρξει προβληματισμός για τη συλλογική αλλά και προσωπική ευθύνη στην προστασία του περιβάλλοντος.
  • Μέσα από την κριτική και διερευνητική στάση καθώς και τη μελέτη περίπτωσης αυθεντικού υλικού να αναπτυχθεί η οικολογική συνείδηση.
fulla-ergasias-okeanoi-(3).jpg
fulla-ergasias-okeanoi-(4).jpg
fulla-ergasias-okeanoi-(1).jpg
5.jpg

Βρείτε και κατεβάστε τα υπόλοιπα φύλλα εργασίας εδώ.

sakidiogr.JPG

Πίσω από το Sakidio.gr κρύβονται οι Δημήτρης Αίσωπος, ειδικός παιδαγωγός ( 2ο Ειδικό Δημοτικό σχολείο Βόλου) και η επίσης εκπαιδευτικός Ευτυχία Πλακαρού (27ο Δημοτικό σχολείο Βόλου).

To Sakidio είναι ένα website με δικό του κανάλι στο Youtube, με εκπαιδευτικά βίντεο για μικρούς αλλά... και μεγάλους.

Για κάθε βίντεο που δημιουργούν ετοιμάζουν και προτεινόμενη διδακτική αξιοποίηση αυτών, με φύλλα εργασίας, κουίζ, παιχνίδια ρόλων και πολλά πολλά ακόμα.

Κανάλι στο YouTube

Βρείτε τους επίσης στο: Facebook και το Instagram

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved