Μαθαίνοντας για το ποδήλατο - Φύλλα εργασίας για παιδιά

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για το ποδήλατο κάνουμε διασκεδαστικές δραστηριότητες με τα παιδιά.

Μαθαίνοντας για το ποδήλατο - Φύλλα εργασίας για παιδιά

Παγκόσμια Ημέρα για το Ποδήλατο.

Bigstock

Τα παιδιά λατρεύουν τα ποδήλατα και κάθε χρόνο περιμένουν πώς και πώς να φτιάξει ο καιρός και να ξεκινήσουν τις βόλτες.

Η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στα ποδήλατα μίας και με απόφαση του ΟΗΕ το 2018 η 3η Ιουνίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα για το Ποδήλατο. Στόχος; Η ανάπτυξη μίας κουλτούρας ποδηλασίας στην κοινωνία και η βελτίωση της οδικής ασφάλειας.

podilato-xoris-petalia.jpg

Δέκα προορισμοί για βόλτα με ποδήλατο στην Αθήνα μαζί με τα παιδιά σας (pics)

Γιατί να ξεκινήσετε εσείς και τα παιδιά την ποδηλασία

Το ποδήλατο είναι ένα οικονομικό, ευέλικτο στην πόλη και φιλικό προς το περιβάλλον μέσο μεταφοράς. Όχι μόνο βοηθάει τους ανθρώπους σ' έναν υγιεινό τρόπο ζωής, αλλά προάγει τον σεβασμό για το περιβάλλον και έχει θετικό αντίκτυπο στο κλίμα, που είναι ένας από τους βασικούς στόχους του ΟΗΕ για την αειφόρο ανάπτυξη. Αποτελεί την καλύτερη λύση στο κυκλοφοριακό και τα προβλήματα ρύπανσης των σύγχρονων πόλεων. Επιπλέον, δεν απαιτεί άδεια οδήγησης και κυκλοφορίας και δε φορολογείται.

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν προσανατολιστεί στη μεγαλύτερη αξιοποίηση του ποδηλάτου ως μέσου μεταφοράς, άσκησης και διασκέδασης και δημιουργούν στις πόλεις εκτεταμένο δίκτυο ποδηλατοδρόμων για την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών.

Το 83% των ευρωπαίων πολιτών επιλέγουν να μετακινούνται με ποδήλατο για τους παρακάτω λόγους:

  • Είναι οικονομικό.
  • Είναι μικρό και ελαφρύ.
  • Βοηθάει στην καθημερινή άσκηση.
  • Προκαλεί μηδενική ρύπανση.
  • Είναι αθόρυβο.
  • Προσφέρει ανεξαρτησία στο χρήστη για τις μετακινήσεις του.
  • Παρκάρεται εύκολα, χωρίς κόστος, κοντά στον τελικό προορισμό.
  • Δεν εκπέμπει διοξείδιο του άνθρακα και άρα κάθε μετακίνηση που γίνεται με ποδήλατο, αντί για αυτοκίνητο, προστατεύει το κλίμα.
  • Καταλαμβάνει ελάχιστο ποσοστό επιφάνειας των πόλεων κατά τη μετακίνηση και στάθμευσή του.
  • Είναι εύκολο στη χρήση για κάθε άτομο, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, σωματικής δύναμης.
  • Μπορεί να συνδυαστεί εύκολα και με άλλες λύσεις (π.χ. τραμ, ηλεκτρικό, μετρό) και να μεταφέρεται με τα ΜΜΜ, σε περίπτωση μακρινών διαδρομών.

Με το βίντεο του tosakidio.gr «Γιατί να κυκλοφορώ με ποδήλατο;» μαθαίνουμε περισσότερα για το αγαπημένο μεταφορικό μέσο όπως το πότε φτιάχτηκε το πρώτο ποδήλατο, το γιατί αποτελεί ένα τόσο διαδεομένο μεταφορικό μέσο, αλλά και τους βασικούς κανόνες για να οδηγείτε εσείς και τα παιδιά με ασφάλεια.

Δραστηριότητες για παιδιά: Φύλλα εργασίας για τα ποδήλατα

Τα φύλλα εργασίας, που θα βρείτε παρακάτω και δημιουργήθηκαν από τον ιστόχωρο tosakidio.gr για να μάθουν στα παιδιά περισσότερα για τα ποδήλατα και όχι μόνο.

Απώτερος στόχος; Η η ενίσχυση των μελλοντικών πολιτών, με στάσεις και ικανότητες του 21ου αιώνα, που θα τους κατευθύνουν στο να σκέφτονται κριτικά, να διερευνούν, να συνεργάζονται, να συναισθάνονται, να οραματίζονται, να διεκδικούν για να μπορούν να δημιουργούν καλύτερες συνθήκες ζωής για το παρόν και το μέλλον τους.

pagkosmia-imera-gia-to-podilato-(6).jpg

Βρείτε και κατεβάστε τα υπόλοιπα φύλλα εργασίας εδώ

sakidiogr.JPG

Πίσω από το Sakidio.gr κρύβονται οι Δημήτρης Αίσωπος, ειδικός παιδαγωγός ( 2ο Ειδικό Δημοτικό σχολείο Βόλου) και η επίσης εκπαιδευτικός Ευτυχία Πλακαρού (27ο Δημοτικό σχολείο Βόλου).

To Sakidio είναι ένα website με δικό του κανάλι στο Youtube, με εκπαιδευτικά βίντεο για μικρούς αλλά... και μεγάλους.

Για κάθε βίντεο που δημιουργούν ετοιμάζουν και προτεινόμενη διδακτική αξιοποίηση αυτών, με φύλλα εργασίας, κουίζ, παιχνίδια ρόλων και πολλά πολλά ακόμα.

Κανάλι στο YouTube

Βρείτε τους επίσης στο: Facebook και το Instagram

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved