Τρεις καλοκαιρινές δραστηριότητες βασισμένες στη Μοντεσσοριανή μέθοδο

Photo by Jeremiah Lawrence on Unsplash

Καλοκαιρινές μοντεσσοριανές δραστηριότητες μέσα και έξω από το σπίτι

Πώς θα γεμίσουμε τις ώρες των παιδιών; Με τι θα απασχοληθούν τώρα που δεν έχουν υποχρεώσεις; Πώς θα τα ψυχαγωγήσουμε για να μην βαρεθούν και αρχίσουν…τα παράπονα;

Αντί να σκεφτόμαστε πώς θα επιβιώσουμε το καλοκαίρι με τα παιδιά στο σπίτι, ίσως είναι καλύτερα να σκεφτούμε πως θα ζήσουμε μαζί τους μοναδικές στιγμές που θα θυμούνται για πάντα. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να ακολουθήσουμε αυτές τις τρεις χρυσές συμβουλές της Μαρίας Μοντεσσόρι!

Δυστυχώς τους καλοκαιρινούς μήνες, με την διακοπή των σχολικών υποχρεώσεων το πρόγραμμα των παιδιών χαλαρώνει σε τέτοιο βαθμό που κυριαρχεί η νωχελικότητα και η παράβαση πολλών κανόνων, καθώς είμαστε περισσότερο ανεκτικοί μαζί τους. Και είναι λογικό, αφού τα παιδιά περνούν περισσότερο χρόνο στο σπίτι και δεν μπορούμε να είμαστε το ίδιο αυστηροί όπως τις υπόλοιπες ημέρες του χρόνου.

Αυτό δεν σημαίνει ωστόσο ότι πρέπει να επαναπαυθούμε! Μπορούμε να φτιάξουμε ένα καινούριο πρόγραμμα-λιγότερο πιεστικό- ειδικά για το καλοκαίρι.

Οι πρακτικές της Μαρίας Μοντεσσόρι τονίζουν την σημασία της ρουτίνας και τα τελετουργικά κάθε οικογένειας καθώς προσφέρουν στο παιδί όχι μόνο την σταθερότητα που έχει ανάγκη, αλλά και την αίσθηση του σκοπού, ότι έχουν δηλαδή κάτι να κάνουν.

Αφού λοιπόν είστε σχεδόν συνεπής με το ωράριο του ύπνου και του φαγητού, λέμε σχεδόν γιατί δεν χρειάζεται να σας γίνει κάτι βραχνάς, τότε μπορείτε να επιλέξετε καλοκαιρινές δραστηριότητες που θα διασκεδάσουν, αλλά και θα εκπαιδεύσουν τα μικρά σας!

Καλοκαιρινές δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε με το παιδί σας

Ακολουθούν μερικές απλές, διαδραστικές δραστηριότητες σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους που μπορείτε να κάνετε με το παιδί σας αυτό το καλοκαίρι που βασίζονται στην προσέγγιση της μάθησης Moντεσσόρις μάθησης Moντεσσόρι:

Στην Κουζίνα

Προσκαλέστε το παιδί σας να συμμετάσχει στην προετοιμασία των γευμάτων. Αυτό επιτρέπει στο παιδί να αναπτύξει την αίσθηση της αυτοφροντίδας και να αποκτήσει πρακτικές δεξιότητες ζωής, βασικό στοιχείο της μοντεσσοριανής εκπαίδευσης.

Για παράδειγμα, μπορείτε να προσκαλέσετε το παιδί σας να δοκιμάσει πώς ταιριάζουν διαφορετικά καπάκια με διαφορετικά δοχεία.

Ή μπορούν να βοηθήσουν στη στοίβαξη πλαστικών πιάτων ή να στεγνώσουν τα πλαστικά ποτήρια μετά το πλύσιμο. Η κουζίνα δίνει επίσης στο παιδί πολλές ευκαιρίες να εξερευνήσει το φαγητό με πρακτικούς τρόπους, όπως το πώς τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν διαφορετική εμφάνιση, ήχο και γεύση.

Στην αυλή

Εάν έχετε κήπο ή βεράντα, καλέστε το παιδί σας να καθίσει μαζί σας και να παρακολουθήσει καθώς φροντίζετε τα φυτά. Επισημάνετε διαφορετικά φυτά και αναγνωρίστε βότανα, και λουλούδια. Βοηθήστε το παιδί σας να δει από πρώτο χέρι τη σημασία του ηλιακού φωτός φέρνοντάς το έξω τις πρώτες πρωινές ώρες, όταν τα λουλούδια ανοίγουν καθώς τα λούζει ο ήλιος.

Προσκαλέστε το παιδί σας να ποτίσει τα φυτά μαζί σας και αφήστε το να νιώσει το υγρό χώμα για να μάθει πώς είναι το ξηρό, το ποτισμένο ή το υπερβολικά ποτισμένο χώμα. Μπορείτε ακόμη να δώσετε στο παιδί σας ένα μικρό φτυάρι, κουβά και ποτιστήρι, ώστε να μπορεί να εξασκηθεί στην περιποίηση του φυτού του.

Στο Πάρκο

Μια μέρα εξερεύνησης στο πάρκο είναι μια ιδανική ευκαιρία μάθησης από την οπτική γωνία της Μοντεσσόρι. Αμέτρητα πειράματα με τον κόσμο μπορούν να γίνουν καθώς ενθαρρύνετε το παιδί σας να παρατηρήσει πράγματα όπως το πόσο ζεστό μπορεί να γίνει το μέταλλο όταν βρίσκεται στον ήλιο, ενώ τα ρούχα δεν γίνονται τόσο ζεστά.

Ή επιτρέψτε στο παιδί σας να κουβαλήσει ένα καλάθι, ώστε να μπορεί να μαζέψει αντικείμενα όπως λουλούδια, φύλλα, πέτρες και άλλες πρώτες ύλες για έρευνα.

Οι επιστημονικές δραστηριότητες όπως το να βλέπουν τι επιπλέει και τι βυθίζεται σε μια μπανιέρα με νερό είναι πολύ διασκεδαστικές για τα παιδιά.

Με πληροφορίες από: primarymontessori.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved