Μοντεσσοριανή εκπαίδευση στο σπίτι: Προαναγνωστική άσκηση για παιδιά από 3 ετών και πάνω

Η ζωή μας έχει αλλάξει και τα παιδιά όλων των ηλικιών μένουν σπίτι.

Μοντεσσοριανή εκπαίδευση στο σπίτι: Προαναγνωστική άσκηση για παιδιά από 3 ετών και πάνω

Τα περισσότερα παιδιά του νηπιαγωγείου θα άρχιζαν να έχουν μια καθημερινή επαφή με τα γράμματα, τις ζωγραφιές και θα προετοιμαζόντουσαν για τη ζωή στο μεγάλο σχολείο.

Τα πράγματα όμως άλλαξαν, τα σχολεία έκλεισαν εξαιτίας το κορονοϊού και τα παιδιά μένουν σπίτι για δικό τους καλό και για το καλό των οικείων τους.

Τι μπορείτε να κάνετε ως γονείς; Να κρατήσετε την επαφή με το σχολείο ζωντανή μέσα από απλές ασκήσεις. Όχι, δεν σας ζητάμε να αναλάβετε το ρόλο του εκπαιδευτικού. Αλλά σαν μαμά να περάσετε δημιουργικό χρόνο με τα παιδιά σας, μέσα από διαδραστικά παιχνίδια-προαναγνωστικές ασκήσεις.

Δείτε παρακάτω μία μοντεσσοριανή δραστηριότητα για παιδιά νηπιαγωγείου

Προαναγνωστικό παιχνίδι: Βρες το γράμμα

Πριν αρχίσει το παιδί σας να διαβάζει με επιτυχία, μπορεί να μάθει πώς ακούγονται κάποιες λέξεις ή γράμματα και πώς μοιάζουν.

Πείτε στο παιδί σας «Αναρωτιέμαι αν μπορείς να βρεις κάτι στο σπίτι που να αρχίζει από το γράμμα "Β". Προσοχή μην πείτε τη λέξη «Βήτα» αλλά τον ήχο που κάνει «Βου». Επαναλάβετε τον ήχο πολλές φορές και έπειτα παρακινήστε το να ψάξει για να βρει κάτι που αρχίζει από αυτό το γράμμα. Κάθε παιδί, είναι διαφορετικό, αλλά σε αυτό το παιχνίδι, σίγουρα μπορούν να ανταποκριθούν ακόμη και τα παιδιά ηλικίας 3 και 4 ετών.

Ακόμη μια διασκεδαστική εκδοχή αυτού του παιχνιδιού είναι ο «κατάσκοπος». Βάλτε επάνω στο τραπέζι πέντε με έξι διάφορα αντικείμενα. Κάθε αντικείμενο θα πρέπει να αρχίζει από διαφορετικό γράμμα (όπου γράμμα και διαφορετικός ήχος). Για παράδειγμα, βάλτε στο τραπέζι ένα λούτρινο γουρουνάκι, ένα μήλο, ένα μικρό αυτοκινητάκι και ζητήστε από το παιδί σας να βρει το αντικείμενο που αρχίζει από το γράμμα «Γου», το γουρουνάκι δηλαδή.

Το μικρό σας σίγουρα θα διασκεδάσει και θα μάθει παίζοντας, ενώ εσείς από την άλλη θα περνάτε δημιουργικό χρόνο μαζί του.



© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved