Πώς θα κρατήσετε τα παιδιά απασχολημένα με πινέλα και νερομπογιές

  • Πώς ωφελεί λοιπόν η ζωγραφική τα παιδιά;
  • Πώς ζωγραφίζουν τα παιδιά ανά ηλικία
Πώς θα κρατήσετε τα παιδιά απασχολημένα με πινέλα και νερομπογιές
Photo by Dragos Gontariu on Unsplash

Η ζωγραφική είναι μία από τις αγαπημένες δραστηριότητες των παιδιών. Μπορεί να τα απασχολήσει για ώρες και επιπλέον έχει σημαντικά οφέλη στην πνευματική τους ανάπτυξη και στην καλλιέργεια του χαρακτήρα τους.

Πώς ωφελεί λοιπόν η ζωγραφική τα παιδιά;

Ζωγραφίζοντας, το παιδί μαθαίνει να εξωτερικεύει τα συναισθήματα και τις σκέψεις του και μέσω αυτού ανακαλύπτει νέες πτυχές της προσωπικότητάς του.

Επιπλέον μαθαίνει να παρατηρεί και παράλληλα εξασκεί και εξελίσσει τις κινητικές τους δεξιότητες.

Η ζωγραφική μπορεί επίσης να τονώσει την αυτοπεποίθησή του παιδιού και να του προσφέρει στιγμές χαλάρωσης και διασκέδασης.

Πώς ζωγραφίζουν τα παιδιά ανά ηλικία

Περίπου στην ηλικία των 18 μηνών τα παιδιά πιάνουν το μολύβι ή το μαρκαδόρο με το δείκτη ή με τη χούφτα τους. Δυσκολεύονται να σχεδιάσουν αυτό που θέλουν και στο σημείο που θέλουν, οπότε το αποτέλεσμα είναι μια μουτζούρα.

Στην ηλικία αυτή τα παιδιά εστιάζουν κυρίως στα χρώματα και τις γραμμές. Η τακτική ενασχόληση με τη ζωγραφική, ωστόσο, τα βοηθά να βελτιώσουν τις κινήσεις των δακτύλων τους και να αποκτήσουν έλεγχο του καρπού τους.

Δηλαδή, η ζωγραφική σταδιακά ενισχύει τον συντονισμό των κινήσεων και τον έλεγχο των μυών τους.

Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, περίπου στα 2 με 3 χρόνια, μπορούν πλέον να ζωγραφίσουν κλειστά σχήματα και οι μουτζούρες αρχίζουν να αποκτούν σχήμα και νόημα, όπως π.χ. να απεικονίζουν ένα ανθρωπάκι, χωρίς περαιτέρω χαρακτηριστικά.

Λίγο αργότερα, στην ηλικία των 3-4 ετών τα παιδιά μπορούν να σχεδιάσουν ένα δέντρο, ένα σπίτι, ένα ανθρωπάκι, τον ήλιο, κλπ, συχνά στο ίδιο μέγεθος και με το ίδιο χρώμα, αλλά το αποτέλεσμα είναι πιο ρεαλιστικό.

Μέχρι τα 6-7 χρόνια, τα παιδιά μπορούν πια να υπολογίσουν τις αναλογίες σε ό,τι ζωγραφίζουν και αναπαριστούν όσα βλέπουν ή όσα φαντάζονται ρεαλιστικά.

Δείτε μια όμορφη ζωγραφιά που σας προτείνουμε να κάνετε με τα παιδιά σας τώρα το καλοκαίρι!



© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved