Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων (18/5): Το πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων

  • Η αξία των μουσείων
  • Ποια μουσεία πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε
Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων (18/5): Το πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων
Πηγή φωτογραφίας: In Time / φωτογράφος: Καρτσωνάκης Μάκης

Η αξία των μουσείων

Πριν από κάποια χρόνια ο ρόλος του μουσείου στην Ελλάδα για ένα παιδί είχε περισσότερο «ακαδημαϊκό» χαρακτήρα και καθόλου ψυχαγωγικό.

Στις μέρες μας, η αντίληψη απέναντι στα μουσεία αλλάζει συνεχώς προς το καλύτερο, αφού βέβαια έγιναν και οι αντίστοιχες κινήσεις προσέγγισης της νεαρής ηλικίας. Σε πολλούς χώρους πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδικές ομάδες, που συνδυάζουν την εκπαίδευση με την ψυχαγωγία σε σχέση με τα εκθέματα που υπάρχουν στο εκάστοτε μουσείο.

Το παιδί μπορεί να αντλήσει πλήθος ιστορικών πληροφοριών, να γνωρίσει τα αντικείμενα της έκθεσης, να ανακαλύψει την ιστορία που κρύβεται πίσω από το καθένα από αυτά, να μάθει τα χαρακτηριστικά και τις ιδιότητές τους, να αναγνωρίσει το σχήμα και το υλικό κατασκευής τους και να τα συνδέσει με αντικείμενα που χρησιμοποιούμε σήμερα.

Ακόμη, το παιδί, ερχόμενο σε επαφή με την τέχνη, ανανεώνεται ψυχικά και πνευματικά και αναπτύσσει το καλλιτεχνικό του αισθητήριο.

Παράλληλα, διεγείρεται και καλλιεργείται η παρατηρητικότητα του παιδιού, η φαντασία και η περιέργειά του.

Στις 18 Μαΐου γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο η Διεθνής Ημέρα Μουσείων με θέματα που αφορούν στα μουσεία και στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Για το 2022 το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) έχει επιλέξει το θέμα «Η Δύναμη των Μουσείων».

Με την επιλογή του συγκεκριμένου θέματος, το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) επιδιώκει να αναδείξει τη δύναμη που έχουν τα μουσεία ως φορείς κοινωνικών αλλαγών και βιώσιμης ανάπτυξης. Τα μουσεία μεταμορφώνουν τον κόσμο.

Παρουσιάζοντας το παρελθόν, ανοίγουν νέους ορίζοντες και διαμορφώνουν νέες καινοτόμες ιδέες με σκοπό την οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος. Ο φετινός εορτασμός θα επικεντρωθεί στη δυναμική συμβολή των μουσείων σε τρία επίκαιρα ζητήματα: 1. Βιωσιμότητα, 2. Καινοτομία – νέες τεχνολογίες – προσβασιμότητα, 3. Ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής μέσω της εκπαίδευσης.

Ποια μουσεία πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε

  • Μην ξεχνάτε ότι όλα έχουν δωρεάν είσοδο!
  • MOMus- Μουσείο Άλεξ Μυλωνά
  • Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
  • Μουσείο Ακρόπολης
  • Εθνικό Ιστορικό Μουσείο
  • Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
  • Μουσείο Μπενάκη
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved