Να στείλω το παιδί μου κατασκήνωση;

  • Κατασκήνωση και παιδιά
  • Πέντε λόγοι που θα σας πείσουν να στείλετε το παιδί σας κατασκήνωση
Να στείλω το παιδί μου κατασκήνωση;
Photo by Anna Samoylova on Unsplash

Το καλοκαίρι είναι μια μεταβατική περίοδος, το παιδί δεν πάει σχολείο ενώ οι γονείς κατά κανόνα δουλεύουν. Πολλοί γονείς αναρωτιέστε με ποιον τρόπο το παιδί σας μπορεί να αξιοποιήσει τον ελεύθερο χρόνο του ποιοτικά. Ένας από τους ποιοτικότερους τρόπους ένα παιδί να αξιοποιήσει τον ελεύθερο χρόνο του είναι η διαμονή σε παιδική κατασκήνωση.

Πέντε λόγοι που θα σας πείσουν να στείλετε το παιδί σας κατασκήνωση.

Το παιδί αυτονομεί το "εγώ" του

Το παιδί εκπαιδεύεται να φροντίζει τον εαυτό του μόνο του. Η καθαριότητα, η ένδυση, η διατροφή αποκτούν προσωποκεντρικό χαρακτήρα και το παιδί έρχεται σε επαφή με τη χαρά της «αυτονόμησης» του από την οικογένεια.


Αντιλαμβάνεται ότι ο εαυτός του έχει αξία και μακριά από την γονική φιγούρα. Με αυτόν τον τρόπο αναπτύσσεται υψηλή αυτοεκτίμηση, αφού το παιδί μπορεί και ικανοποιεί βασικές ανάγκες του βασιζόμενο σε δικές του δυνάμεις. Η υψηλή αυτοεκτίμηση είναι βασικός παράγοντας ψυχικής ισορροπίας και καλής λειτουργικότητας ιδιαίτερα στην παιδική ηλικία.

Μαθαίνει πειθαρχία

Η κατασκήνωση ουσιαστικά αποτελεί ένα κλειστού τύπου σύστημα (μικρογραφία της ζωής) ,το οποίο όμως προσομοιάζει εκπληκτικά στο κοινωνικό σύνολο, όπου το παιδί θα λειτουργήσει αργότερα ως ενήλικας.

Ένα λοιπόν βασικό θέμα που αντιμετωπίζει ένα παιδί σε έναν κατασκηνωτικό χώρο είναι η συνύπαρξη κανόνων –υποχρεώσεων.

Μαθαίνει λοιπόν να χαλιναγωγεί την ανεξέλεγκτη ορμή της παιδικότητας του μέσα από όρια, κανόνες και ωράριο που δεν σχετίζονται πλέον με την αποδοχή του από την γονική φιγούρα (όπως θα γινόταν αν ήταν στο σπίτι) αλλά αποκλειστικά με την προσαρμοστικότητα του σε ένα ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο.
Αργότερα ως ενήλικη φιγούρα το παιδί αυτό θα αποδεχτεί ευκολότερα τους κανόνες της κοινωνίας.

Ομαδικότητα

Στις κατασκηνώσεις το παιδί αποτελεί μέλος μιας ευρύτερης ομάδας. Το ομαδικό πνεύμα είναι βασική αξία που αναπτύσσει ένα παιδί σε αυτό το κλίμα. Το παιδί κάτω από αυτές τις συνθήκες εκπαιδεύεται στο να μπορεί να αποβάλλει τον εγωκεντρισμό της παιδικής ηλικίας και να οδηγηθεί στην συνεργασία για την επίτευξη του κοινού στόχου που θέτει η ομάδα.

Οι γονείς χαλαρώνουν

Παράλληλα με το παιδί όμως υποβοηθείται και το υπόλοιπο οικογενειακό σύστημα. Όσο το παιδί βρίσκεται στη κατασκήνωση μπορείτε οι γονείς να χαλαρώσετε για λίγο, και να περάσετε ποιοτικό χρόνο με το ταίρι σας.

Φιλίες

Τα παιδιά κοινωνικοποιούνται και μαθαίνουν να γίνονται πιο εξωστρεφή! Ταυτόχρονα, του δίνεται η δυνατότητα να ανακαλύψει νέες ικανότητες, και να αναπτύξει άλλες που του είναι ήδη γνωστές. Μέσα από αυτή τη διαδικασία το παιδί βυθίζεται σε ένα ανεξάντλητο παιχνίδι ανακάλυψης ,αναγνώρισης και ανάπτυξης της έννοιας του εαυτού.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved