Τα οφέλη της κατασκήνωσης!

Η κατασκήνωση αποτελεί ένα από τα πιο εποικοδομητικά μέρη για να πάει ένα παιδί στην περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών. Τα οφέλη που κερδίζει από μία τέτοια εμπειρία είναι ανεκτίμητα sτην ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη.

Τα οφέλη της κατασκήνωσης!

Πρώτα απ' όλα, το παιδί αξιοποιεί τον χρόνο του κάνοντας φυσικές δραστηριότητες, καθώς τρέχει, κολυμπά, χοροπηδά, σκαρφαλώνει στα κλαδιά, κάνει πεζοπορία, διατηρώντας μία καλή φυσική κατάσταση.

Ταυτόχρονα, το παιδί έχει μια εξαιρετική ευκαιρία να έρθει σε άμεση επαφή με τη φύση, πράγμα που εμπλουτίζει την αντίληψή του παιδιού, το ευαισθητοποιεί απέναντι στο περιβάλλον και το βοηθά στην ανάπτυξή του. Επομένως, στα παιδιά που μεγαλώνουν στις μεγαλουπόλεις και δεν έχουν κάποιο χωριό ή εξοχικό, δίνεται η δυνατότητα να εξερευνήσουν να μυστικά της φύσης και να την αγαπήσουν.

Επιπλέον, το να μένει ένα παιδί σε σκηνή, μαζί με άλλα άτομα, μακριά από τους γονείς του και κάνοντας πράγματα που να κάνουν να ξεφεύγει από την καθημερινότητα, θα το εφοδιάζει με δύναμη, θάρρος, ανθεκτικότητα, αυτοπεποίθηση και θα μειώσει τις ανασφάλειες και τους φόβους που μπορεί να έχει. Έτσι, μαθαίνει να είναι ανεξάρτητο, καλλιεργείται η ομαδικότητα και η συνεργατικότητα, αναγνωρίζει την αξία της φιλίας και της αλληλοβοήθειας και πιστεύει περισσότερο στον εαυτό του, καθώς, θα εμπλέκεται σε δραστηριότητες που μπορεί να ενισχύσουν πραγματικά την αυτοεκτίμησή του.

Ένα ακόμη σημαντικό όφελος, είναι το γεγονός πως στην κατασκήνωση τα παιδιά μπορούν να κάνουν «αποτοξίνωση» από την τεχνολογία, τα κινητά, τον υπολογιστή, το διαδίκτυο, την τηλεόραση, που δυστυχώς αποτελούν πλέον αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς τους. Έτσι, ανακαλύπτουν τον πραγματικό κόσμο, πραγματικά συναισθήματα, πραγματικές δραστηριότητες, πραγματικούς ανθρώπους.

Επιπλέον, η κατασκήνωση αποτελεί ένα πλαίσιο, το οποίο παρέχει τη δυνατότητα στα παιδιά να ανακαλύψουν και να καλλιεργήσουν ένα μεγάλο εύρος δεξιοτήτων και ταλέντων, καθώς εμπλέκονται με αθλητικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες, διευρύνοντας έτσι, τους ορίζοντες και τις ικανότητές τους. Ακόμη, μπορούν να ξεκουραστούν, να χαλαρώσουν, να γελάσουν, να παίξουν, να συμμετέχουν σε παιχνίδια περιπέτειας και μυστηρίου, να είναι ξέγνοιαστα και χαρούμενα.

Φαίνεται λοιπόν, ότι η κατασκήνωση είναι το ιδανικό μέρος για ένα παιδί, ώστε να αναπτύξει την αίσθηση της ομαδικότητας και να αναγνωρίσει την αξία της. Καθώς, λοιπόν, κοιμάται με άλλα παιδιά, μαθαίνει να μοιράζεται, να σέβεται το χώρο των άλλων, να οριοθετείται, να συνεργάζεται, να επιλύει συγκρούσεις, να κατανοεί τις ανάγκες και τα συναισθήματα των άλλων. Έτσι, κατακτά ένα εύρος κοινωνικών δεξιοτήτων που θα μπορούν να είναι χρήσιμες στην ανάπτυξη και εξέλιξη του παιδιού.

Τέλος, το παιδί που πηγαίνει στην κατασκήνωση κάνει φιλίες, καθώς περνούν χρόνο μαζί, συζητούν, περνούν όμορφα. Αξίζει να σημειωθεί, πως τις περισσότερες φορές οι φιλίες αυτές αντέχουν στο χρόνο. Σε αντίθεση με το σχολικό χώρο, όπου τις περισσότερες φορές τα παιδιά είναι πιο πιεσμένα και συνήθως χωρισμένα σε κλίκες και ομάδες, στην κατασκήνωση, τα παιδιά κάνουν πιο εύκολα φιλίες και μάλιστα, όχι μόνο με άτομα του ίδιου φύλου, όπως είθισται να συμβαίνει στο σχολείο, αλλά και με διαφορετικού.

Μαρίνα Μόσχα
Ψυχοθεραπεύτρια, Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας του Θάνου Ασκητή

Κάντε τις ερωτήσεις σας στην Ψυχοθεραπεύτρια της σελίδας μας εδώ!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved