Πώς τα παιδιά σας θα απολαύσουν την καλοκαιρινή κατασκήνωση

Μπορεί να έχετε μάθει να έχετε πάντα κοντά σας τα παιδιά, χρειάζεται όμως σιγά σιγά να τα αφήσετε να απογαλακτιστούν και να αρχίσουν να συνηθίζουν και λίγο την απόσταση μεταξύ σας.

Μαρίνα Μόσχα
Πώς τα παιδιά σας θα απολαύσουν την καλοκαιρινή κατασκήνωση

Η κατασκήνωση αποτελεί μία διαμορφωτική εμπειρία για τα μικρά σας, καθώς έρχονται σε επαφή με άλλα παιδιά, παίζουν, κάνουν διάφορα αθλήματα, κολυμπούν, κλπ. Έρχονται πιο κοντά με τη φύση αλλά και με άλλους ανθρώπους – μεγαλύτερους, συνομήλικους αλλά και μικρότερους. Επιπλέον, μαθαίνουν αρκετές δεξιότητες, χρήσιμες στην μελλοντική τους επιτυχία, όπως η ανθεκτικότητα, η αυτοδυναμία και η κοινωνική προσαρμοστικότητα.

Η εμπειρία του είμαστε όλοι μαζί σε συνδυασμό με την οριοθέτηση και την υπακοή στους κανόνες της κατασκήνωσης βοηθούν τα παιδιά από τη μία να αναπτύξουν κοινωνικές δεξιότητες, και από την άλλη να πάρουν την ανάλογη απόσταση από τους γονείς με έναν υγιή τρόπο και να καλλιεργήσουν την ανεξαρτησία τους.

Πώς μπορώ να προετοιμάσω το παιδί μου για την κατασκήνωση;

kataskinosi kai paidia 2
  • Επιλέξτε μαζί με το παιδί σας που θα πάει κατασκήνωση
  • Πηγαίνετε να δείτε μαζί το μέρος από κοντά και αφήστε το να κάνει τις δικές του ερωτήσεις. Αν είναι πιο ντροπαλό, ενθαρρύνετέ το να ρωτήσει εσάς τουλάχιστον για πιθανές απορίες του.
  • Βοηθήστε το να εξοικειωθεί με το περιβάλλον και μιλήστε για τις δραστηριότητες της κατασκήνωσης, ώστε να γνωρίζει τι θα κάνει και τους κανόνες.
  • Κάντε μαζί τις προετοιμασίες και τα ψώνια για τα πράγματα που θα χρειαστεί εκεί, ώστε να αρχίσει να ενθουσιάζετε για το τι θα ακολουθήσει …
  • Αποφύγετε ερωτήσεις του στυλ: «Μήπως δεν θέλεις να πας; ή Έχεις άγχος τώρα που θα είσαι μόνος/η σου εκεί; ή Φοβάσαι μήπως δεν καταφέρεις να…» Αντιθέτως, μπορείτε να κάνετε πιο ανοιχτές ερωτήσεις, πχ. «πως νιώθεις που θα πας στην κατασκήνωση;» ώστε να μην κατευθύνεται το παιδί στο πως πρέπει να νιώσει αλλά και να μπορέσει να αναγνωρίσει τα συναισθήματά του.
  • Μην το παρακάνετε με το να επιβεβαιώνετε διαρκώς το παιδί σας ότι όλα θα πάνε καλά, όλα τα παιδάκια θα το αγκαλιάσουν και θα το αγαπούν… Γνωρίζουμε πολύ καλά πως δεν μπορούμε ούτε αρεστοί να είμαστε σε όλους αλλά ούτε και να μας αγαπούν όλοι! Αντίθετα, δείξτε ενσυναίσθηση και αναγνωρίστε τις ανησυχίες του.
  • Αν έχετε δικές σας ανάλογες εμπειρίες, μοιραστείτε τις…
  • Μιλήστε για την ευκαιρία που θα έχει να κάνει καινούργια πράγματα και να βρεθεί με άλλους ανθρώπους
  • Αν δεν έχει κοιμηθεί ποτέ μακριά σας, μπορείτε να το στείλετε να κοιμηθεί ένα-δυο βράδια στους παππούδες ή στα ξαδέλφια του, ώστε να αρχίσει να συνηθίζει.
  • Φτιάξτε ένα πρόγραμμα για το πότε θα επικοινωνείτε και πως – ανάλογα με το πρόγραμμα της συγκεκριμένης κατασκήνωσης.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Μπορεί να έχετε άγχος ή και στενοχώρια ακόμα που θ αλείψει το μικρό σας από το σπίτι. Μην του το μεταδώσετε όμως, αρκεί το δικό του άγχος της πρώτης φοράς μακριά…

Μαρίνα Μόσχα
ΜΑ Κλινικής Ψυχολογίας – Ψυχοθεραπεύτρια

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved