Χρωμοσελίδες για τον Απρίλη και παροιμίες για τα παιδιά

  • Δωρεάν χρωμοσελίδες για παιδιά με θέμα τον Απρίλιο
  • Παροιμίες για τον Απρίλιο
Χρωμοσελίδες για τον Απρίλη και παροιμίες για τα παιδιά

Ο ελληνικός λαός αποκαλεί τον μήνα αυτόν και με τα ονόματα Απρίλης, Απρίλες, και Λαμπριάτης από την συμπτωματικά μεγάλη θρησκευτική εορτή που τελείται συνήθως το μήνα αυτό. Ο Απρίλιος και ο Μάιος θεωρούνται οι καθ΄ αυτού μήνες των λουλουδιών εξ ου και η ονομασία Απριλομάης: «Ο Απρίλης με τα λούλουδα κι ο Μάης με τα ρόδα».

Χάρη στην ανοιξιάτικη σύνδεσή του ο Απρίλης τραγουδήθηκε ιδιαίτερα από τους ποιητές αλλά και από τον λαό μας: «Έστησ’ ο Έρωτας χορό με τον ξανθό Απρίλη» και «Ο Απρίλης με τον Έρωτα χορεύουν και γελούνε». Η ενασχόληση, επίσης, του λαού μας με την γεωργία μάς έχει κληροδοτήσει και πολλές άλλες παροιμίες και δημώδη στιχάκια. Για τις απριλιάτικες βροχές, για παράδειγμα, λέγεται το εξής: «Αν κάνει ο Μάρτης δυο νερά κι ο Απρίλης άλλο ένα, χαρά σε κείνο το ζευγά που ‘χει πολλά σπαρμένα». Σ’ άλλες πάλι περιοχές ο Απρίλης αποκαλείται και «Γρίλλης» (γκρινιάρης) επειδή στον μήνα αυτόν τελείωναν τα αποθέματα της προηγούμενης συγκομιδής και δημιουργούνταν οικογενειακές γκρίνιες. Αποκαλείται και τιναχτοκοφινίτης επειδή τινάζουν τα κοφίνια για να τα καθαρίσουν: «Απρίλης, γρίλλης, τιναχτοκοφινίτης». Αναφέρεται, επίσης, και ως Αϊ-γεωργίτης λόγω της εορτής του Αγίου Γεωργίου στις 23 του μήνα, η οποία γιορτάζεται με διάφορους αθλητικούς και ιππικούς αγώνες. Οι κτηνοτρόφοι, και οι Σαρακατσάνοι, θεωρούν τον Άγιο Γεώργιο προστάτη τους, ενώ στις παραδόσεις, τα παραμύθια και τα τραγούδια συνδέεται με τον αρχαίο μύθο του Περσέα και της Ανδρομέδας.

Πρωταπριλιά

protaprilia xromoselides 2

Η «Πρωταπριλιά» με τα αθώα ψέματά της είναι ένα πανευρωπαϊκό έθιμο. Στην Ελλάδα το αρχαίο αυτό έθιμο έφτασε, μάλλον, την εποχή των Σταυροφοριών κι έχει τις ρίζες του στους αρχαίους Κέλτες. Επειδή τον Απρίλιο ο καιρός καλοσύνευε συνήθιζαν την πρωταπριλιά να πηγαίνουν για ψάρεμα. Τις περισσότερες φορές γύριζαν φυσικά με άδεια χέρια, κι έτσι κατέφευγαν σε ψεύτικες ιστορίες για μεγάλα ψάρια. Στη χώρα μας διαγωνίζονται για το ποιος θα πει το μεγαλύτερο ψέμα, όπως το: «Έλα να πούμε ψέματα/ ένα σακί γιομάτο/ φόρτωσα ένα μπόντικα/ σαράντα κολοκύθια/ κι απάνου στα καπούλια του/ ένα σακί ρεβύθια».

Δωρεάν χρωμοσελίδες για παιδιά με θέμα τον Απρίλιο

Η ζωγραφική είναι ένα μέσο έκφρασης για όλα τα παιδιά όλων των ηλικιών. Μικρών και μεγάλων. Άλλοτε πιάνουν στα χέρια τους τα χρώματα και φτιάνουν τα πρώτα σχέδιά τους, που φαντάζουν έργα τέχνης στα μάτια τους και τα μάτια των γονιών τους και άλλοτε, μεγαλώνοντας, γεμίζουν με χρώμα τα ασπρόμαυρα σχέδια που τους δίνονται είτε στο σχολείο, είτε στο σπίτι.

Τέτοια σχέδια είναι και τα παρακάτω. Όμορφα σχέδια της άνοιξης, που μπορούν τα παιδιά να γιορτάσουν τον ερχομό του Απρίλη.

Πριν ξεκινήσετε να ζωγραφίζετε με τα παιδιά σας τον Απρίλη, μιλήστε τους γι'αυτόν τον νέο μήνα και πείτε τους όμορφες παροιμίες. Μερικές θα τις βρείτε παρακάτω.

Παροιμίες για τον Απρίλιο

paroimies gia ton aprilio 2

1. Αν βρέξει ο Μάρτης δυο νερά κι ο Απρίλης άλλο ένα,
χαρά σε εκείνον τον ζευγά που ‘χει στη γη σπαρμένα.

2. Ως τ' Απριλιού τις δεκαοχτώ να' χεις τα μάτια σου ανοιχτά.
Περάσανε οι δεκαοχτώ, άραξε πάνω σ' ένα αυγό.

3. Του Μάρτη ξύλα φύλαγε, μην κάψεις τα παλούκια,
και τ' Απριλιού τις δεκοχτώ, μην κάψεις τα καρούλια (του αργαλειού).

4. Απρίλης, Μάης, κοντά ειν' το θέρος.

5.Απρίλης έχει τα χάδια κι ο Μάρτης τα δαυλιά.

6. Απρίλης φέρνει την δροσιά, φέρνει και τα λουλούδια.

7. Και τ' Απριλιού στις δεκοχτώ,
πέρδικα ψόφησε στ' αυγό (δηλαδή απ' το κρύο).

8. Ο Μάρτης έχει τ' όνομα, κι ο Απρίλης τα λουλούδια.

9. Αν κάνει ο Απρίλης δυο νερά κι ο Μάης άλλο ένα,
χαρά σ’ εκείνον το γεωργό που ‘χει πολλά σπαρμένα.

10. Ο Απρίλης με τα λούλουδα κι ο Μάης με τα ρόδα.

paroimies gia ton aprilio 1

11. Ο Απρίλης ο γρίλλης, ο Μάης ο πολυψωμάς.

12. Τον Απρίλη και το Μάη κατά τόπους τα νερά.

13. Αλί στα Μαρτοκλάδευτα και τ' Απριλοσκαμένα.

14. Του Απρίλη η βροχή, κάθε στάλα και φλουρί.

15. Αν κάνει ο Μάρτης τρία νερά κι ο Απρίλης άλλα δύο,
να δεις του Μάρτη τα κουκιά, τ' Απρίλη σιταράκια,
να δεις το γέρο- Κρίθαρο πώς τρέφει τη μουστάκα.

Αφού μιλήσετε για τον Απρίλη και μάθετε αυτές τις όμορφες παροιμίες, εκτυπώστε τις παρακάτω χρωμοσελίδες και ζωντανέψτε τις με τα χρώματά σας.

πηγή πληροφοριών για τον Απρίλιο: wikipedia

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved