Πώς να κρατήσετε ένα παιδί προσχολικής ηλικίας απασχολημένο

  • Ζητήστε του να δημιουργήσει το δικό του δημιουργικό καρτούν
  • Αφήστε το να σας βοηθήσει στο σπίτι
  • Κατασκευές
  • Αυτοσχέδιο οχυρό
Πώς να κρατήσετε ένα παιδί προσχολικής ηλικίας απασχολημένο

Οι περισσότεροι γονείς αναζητούν τρόπους για να κρατούν τα μικρά παιδιά απασχολημένα πέραν όμως της τηλεόρασης και κάθε οθόνης γενικά. Είναι άλλωστε μια λύση που στις μέρες μας είναι αναπόφευκτη, όμως όπως σε κάθε τι, θα πρέπει να υπάρχει ένα μέτρο.

Τι μπορεί λοιπόν να κάνει στο σπίτι ένα παιδί προσχολικής ηλικίας, χωρίς να είστε συνεχώς πάνω του;

Σας προτείνουμε τις εξής ιδέες:

apasxolisi paidion prosxolikis ilikias2

Ζητήστε του να δημιουργήσει το δικό του δημιουργικό καρτούν

Σίγουρα, το να βλέπει κινούμενα σχέδια είναι διασκεδαστικό αλλά το να δημιουργήσει το δικό του είναι ακόμα πιο συναρπαστικό. Καθίστε και σχεδιάστε μαζί του χαρακτήρες κινουμένων σχεδίων και ζητήστε του να τους ζωγραφίσει. Επίσης, μπορείτε να τους εκτυπώσετε και στη συνέχεια, όταν έχει ζωγραφίσει τις φιγούρες, να τις συνθέσετε και να τις μετατρέψετε σε ένα μικρό βιβλιαράκι.

Τα παιδιά λατρεύουν να δημιουργούν τις δικές τους ιδέες και να τις μοιράζονται μαζί σας. Επιπλέον, αυτή η δραστηριότητα τους βοηθά να αναπτύξουν όχι μόνο τις λεπτές κινητικές δεξιότητες αλλά και την επικοινωνία που είναι ιδιαίτερα σημαντικά σε αυτή την ηλικία.

apasxolisi paidion prosxolikis ilikias3

Αφήστε το να σας βοηθήσει στο σπίτι

Ενώ μπορεί να πιστεύετε ότι ένα παιδί προσχολικής ηλικίας θα ήθελε να κάνει οτιδήποτε άλλο παρά να σας βοηθήσει να μαγειρέψετε ή να καθαρίσετε, έρευνα δείχνει ότι ισχύει το αντίθετο. Στην πραγματικότητα, τα μικρά παιδιά έχουν μια έμφυτη επιθυμία να βοηθούν τους άλλους αρκεί να τους δοθεί η ευκαιρία, σύμφωνα με το Psychology Today . Το μικρό σας μπορεί για παράδειγμα να στρώσει το τραπέζι, να καθαρίσει κάποιες επιφάνειες, να ποτίσει τα φυτά ( με ποτιστήρι) . Οποιαδήποτε βοήθεια παρέχει το παιδί σας το ωφελεί και του βοηθά να αποκτήσει πολύτιμες δεξιότητες ζωής που πρέπει να γνωρίζει προτού μεγαλώσει.

Κατασκευές

Όπως επισημαίνει το ιστολόγιο Hands On As We Grow , τα περισσότερα παιδιά (αγόρια και κορίτσια) απολαμβάνουν να χτίζουν με τουβλάκια. Αν θέλετε να το κάνετε πιο εκπαιδευτικό, μπορείτε πάντα να ζητάτε από το παιδί σας να ταξινομεί τα τουβλάκια ανά διάφορες κατηγορίες, όπως μέγεθος ή χρώμα. Μπορεί ακόμη και να δημιουργήσει διασκεδαστικά μοτίβα χρησιμοποιώντας τα διαφορετικά μεγέθη από τα τουβλάκια.

apasxolisi paidion prosxolikis ilikias4

Αυτοσχέδιο οχυρό

Πιθανότατα έχετε όμορφες αναμνήσεις από την κατασκευή αυτοσχέδιων οχυρών ως παιδί με σεντόνια ή κουβέρτες. Γιατί, λοιπόν, να μη μάθει να κάνει το ίδιο και το δικό σας παιδί;
Η κατασκευή ενός φρουρίου με κουβέρτα μπορεί να είναι εύκολη ή πιο περίπλοκη ανάλογα με τα υλικά που θα χρησιμοποιήσει ( μαξιλάρια, κουβέρτες, καρέκλες ή άλλα αντικείμενα). Το μόνο σίγουρο είναι ότι η κατασκευή ενός τέτοιου φρουρίου, θα κρατήσει το παιδί σας απασχολημένο για αρκετή ώρα καθώς όταν το ολοκληρώσει θα θέλει να παραμείνει κρυμμένο μέσα σε αυτό.

Αφήστε το να μεταφέρει εκεί βιβλία, παιχνίδια, ακόμα και την κουβερτούλα του. Εάν είναι δε αρκετά μεγάλο μπορείτε να μπείτε κι εσείς μαζί του απλώς για να το κάνετε πιο διασκεδαστικό.

Είτε αποφασίσει να χτίσει κάστρα με τουβλάκια είτε να δημιουργήσει ένα οχυρό, το πιθανότερο είναι ότι το παιδί σας θα διασκεδάσει πολύ περισσότερο από ό,τι αν ήταν μπροστά σε μια οθόνη.

Αν πάλι, καμία από τις παραπάνω προτάσεις δεν είναι ικανές να το απασχολήσουν, μπορείτε να βγείτε στην πίσω αυλή να παίξετε ή απλά να βγείτε μια βόλτα στην παιδική χαρά.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved