Πειράματα για παιδιά: Δοκιμάστε κι εσείς το πείραμα με τις μπανάνες

  • Το πείραμα με τις μπανάνες και τα φρούτα
  • Η διαδικασία βήμα-βήμα και η επιστημονική εξήγηση
Πειράματα για παιδιά: Δοκιμάστε κι εσείς το πείραμα με τις μπανάνες

Οι μπανάνες είναι υγιεινές, νόστιμες, μαλακές. Τα περισσότερα παιδιά τις λατρεύουν, τις τρώνε χωρίς παρακάλια και για αυτό ακριβώς τις αγαπούν και οι μαμάδες. Οι μπανάνες σπάνια λείπουν από το σπίτι και σήμερα θα δούμε πώς μπορούμε να τις αξιοποιήσουμε και για ένα πείραμα που θα ενθουσιάσει τα παιδιά.

Το πείραμα με τις μπανάνες και τα φρούτα

Απαραίτητη προϋπόθεση για το πείραμα αυτό είναι οι μπανάνες να μην είναι πολύ ώριμες. Στόχος του πειράματος είναι να μελετήσετε με το παιδί τη διαδικασία και την ταχύτητα ωρίμανσης της μπανάνας. Ας τα δούμε αναλυτικά.

mpanana floudes 2

Πηγή φωτογραφίας: pexels.com / Andrea Piacquadio

Θα χρειαστείτε:

  • 4 μπανάνες άγουρες (ακόμα και πράσινες)
  • 4 πλαστικές σακούλες
  • διαφορετικοί τύποι φρούτων όπως μήλο, πορτοκάλι και ένα lime

Διαδικασία:

Ιδανικά κάντε το πείραμα τη μέρα που θα αγοράσετε τις μπανάνες. Βάλτε από μία μπανάνα μέσα σε μία πλαστική σακούλα. Στη μία σακούλα μην προσθέστε τίποτε άλλο, ενώ στις υπόλοιπες τρεις, προσθέστε στη μία ένα πορτοκάλι, στην άλλη ένα lime και στην άλλη ένα πορτοκάλι.

Τοποθετήστε τις σακούλες σε σκιερό μέρος για τουλάχιστον 3 μέρες χωρίς να τις κλείσετε τελείως. Τι παρατηρείτε στην όψη της κάθε μπανάνας; Ποια ωρίμασε πιο γρήγορα; Τι παρατηρείτε στις όψεις των άλλων φρούτων; Εάν θέλετε μπορείτε να αφήσετε τις μπανάνες για μερικές ακόμα μέρες και να παρατηρήσετε πόσο αλλαγμένη είναι η όψη τους και στην έβδομή ή όγδοη μέρα.

Τι πραγματικά συμβαίνει:

Τα φρούτα και τα λαχανικά παράγουν αέριο αιθυλένιο, το οποίο μεταξύ άλλων τα κάνει να ωριμάζουν. Ένα ώριμο φρούτο ήδη παράγει περισσότερο αιθυλένιο από ένα άγουρο. Όσο οι μπανάνες ωριμάζουν, γίνονται από πράσινες, κίτρινες, η φλούδα μαλακώνει και το φρούτο αποκτά μία πιο γλυκιά γεύση.

Το μήλο, το lime και το πορτοκάλι εκπέμπουν αιθυλένιο το οποίο και προκαλεί την ταχύτερη ωρίμανση της μπανάνας. Περισσότερη ποσότητα εκπέμπουν τα μήλα, ενώ τα πορτοκάλια και το lime παράγουν μία πολύ μικρότερη ποσότητα και όταν τα ίδια εκτεθούν σε αιθυλένιο, τότε μουχλιάζουν.

Πηγη: inspirationlaboratories.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved