Μαγειρική για παιδιά: Πέντε λόγοι για να μαγειρέψετε μαζί με το παιδί σας

Τα οφέλη της μαγειρικής με τα παιδιά

Μαγειρική για παιδιά: Πέντε λόγοι για να μαγειρέψετε μαζί με το παιδί σας
Bigstock

Η μαγειρική είναι μία διασκεδαστική και ωφέλιμη δραστηριότητα για τα παιδιά, με τα οφέλη να είναι τόσο αναπτυξιακά όσο και ψυχολογικά.

Ας τα δούμε αναλυτικά.

Το παιδί χρησιμοποιεί όλες του τις αισθήσεις

Ιδιαίτερα για τα παιδιά που διστάζουν να δοκιμάσουν νέες τροφές, η μαγειρική είναι μία διαδικασία εξερεύνησης για την οποία μάλιστα χρησιμοποιούνται παραπάνω από μία αισθήσεις. Το παιδί μυρίζει, βλέπει αγγίζει νέα τρόφιμα και είναι πιθανότερο να θέλει να τα δοκιμάσει από το να τα βρει έτοιμα στα πιάτο του.

Αποκτά ευρείες γνώσεις

Υπάρχουν πολλά και διαφορετικά πράγματα που μπορεί να μάθει ένα παιδί μαγειρεύοντας. Μετρώντας τα διάφορα υλικά ενισχύει τις γνώσεις του στα μαθηματικά, μπορείτε να του εξηγείτε τα οφέλη διάφορων τροφίμων, πως αλλάζουν με την αύξηση της θερμοκρασίας, πώς ωριμάζουν διάφορα φρούτα και λαχανικά κ.α. Επίσης, μπορείτε σε όλη αυτή τη δραστηριότητα αν χρησιμοποιείται νέες λέξεις για να εμπλουτίσετε το λεξιλόγιο του παιδιού.

vradino protaseis oikogeneia

Η μαγειρική γίνεται αγαπημένη οικογενειακή συνήθεια

Η ώρα του φαγητού είναι σημαντική για την ενίσχυση των σχέσεων των μελών μίας οικογένειας και το ίδιο μπορεί να γίνει και με την προετοιμασία του φαγητού. Καθιερώστε μαγειρεύετε κάποια έστω γεύματα της εβδομάδας μαζί με το παιδί και κάντε το συμμέτοχο στην όλη διαδικασία.

Τα παιδιά μαθαίνουν να είναι υπεύθυνα

Η μαγειρική ελλοχεύει και κινδύνους και μαθαίνοντάς τους στα παιδιά, εκείνα μαθαίνουν βασικούς κανόνες ασφαλείς, όρια και πώς να συμπεριφέρονται στην κουζίνα με υπευθυνότητα. Επίσης, όταν το παιδί αναλαμβάνει από μόνο του για παράδειγμα να κόψει τα λαχανικά, μαθαίνει πώς να φέρει εις πέρας αυτό που του έχει ανατεθεί.

Δημιουργούν

Η μαγειρική είναι μία δημιουργική δραστηριότητα η οποία προσφέρει εκτόνωση και εξωτερίκευση συναισθημάτων για τα παιδιά. Μπορείτε να πειραματιστείτε με διάφορες συνταγές, ενώ αν φτιάχνετε κουλουράκια ή άλλα αρτοπαρασκευάσματα, μπορείτε να αναθέσετε στο παιδί να κάνει τα δικά του σχέδια.

Πηγή: healthychildren.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved