Δραστηριότητες για παιδιά: Διασκεδαστικά πειράματα με φρούτα (vid)

  • Τα πειράματα είναι μία από τις αγαπημένες δραστηριότητες των παιδιών
  • Πώς θα κάνετε κι εσείς πειράματα με φρούτα στο σπίτι;
Δραστηριότητες για παιδιά: Διασκεδαστικά πειράματα με φρούτα (vid)

Μετά το σχολείο, τα διαβάσματα και τις εξωσχολικές δραστηριότητες, τα παιδιά αναζητούν τρόπους να αποφορτιστούν από την ένταση της ημέρας. Οι δημιουργικές δραστηριότητες είναι σίγουρα πιο ωφέλιμες από ένα παιχνίδι στον υπολογιστή και μία από αυτές είναι και η ενασχόληση με τα πειράματα.

Γιατί τα παιδιά λατρεύουν τα πειράματα;

Η περιέργεια είναι χαρακτηριστικό όλων των παιδιών. Ιδιαίτερα τα παιδιά μικρότερης ηλικίας απολαμβάνουν να ανακαλύπτουν νέα πράγματα, για αυτό και τα πειράματα είναι μία από τις αγαπημένες τους δραστηριότητες. Εκτός από διασκεδαστική όμως, η ενασχόληση με τα πειράματα είναι και μια πολύ ωφέλιμη δραστηριότητα για τα παιδιά. Κάνοντας πειράματα, μαθαίνουν να παρατηρούν, συγκεντρώνονται, καλλιεργούν την κριτική τους σκέψη και εξασκούν τις κινητικές τους δεξιότητες.

Εύκολα πειράματα με φρούτα για παιδιά

Μπορείτε να κάνετε πολλά πειράματα στο σπίτι και μάλιστα με υλικά που ήδη έχετε. Εμείς σήμερα θα σας δείξουμε μερικά ενδιαφέροντα πειράματα με φρούτα που σίγουρα θα ενθουσιάσουν τα μικρά σας.

Το πείραμα με το μανταρίνι και το νερό

Πότε επιπλέει ένα μανταρίνι στο νερό;

Δοκιμάστε το εξής. Γεμίστε μία κανάτα ή μία λεκάνη με νερό και ρίξτε μέσα δύο μανταρίνια, ένα με τη φλούδα κι ένα χωρίς. Ποιο μανταρίνι επιπλέει; Τι παρατηρείτε; Αντί για μανταρίνι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πορτοκάλι ή λεμόνι.

Δείτε την εκτέλεση του πειράματος στο βίντεο που ακολουθεί.



Πείραμα με μήλα

Πότε το κομμένο μήλο μαυρίζει πιο γρήγορα;

Θα χρειαστείτε:

  • 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού χυμός λεμονιού
  • ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 δισκίο βιταμίνης C διαλυμένο
  • σόδα με λεμόνι
  • σόδα απλή ή ανθρακούχο νερό
  • νερό βρύσης
  • 8 φλιτζάνια

Πώς θα το κάνετε:

Βάλτε στη σειρά τα οκτώ φλιτζάνια και γεμίστε τα ως εξής: Στο ένα βάλτε το μέλι, στο άλλο τον χυμό λεμονιού, στο τρίτο το αλάτι και το τέταρτο τη βιταμίνη C. Και στα τέσσερα αυτά φλιτζάνια συμπληρώστε με νερό και ανακατέψτε. Στο πέμπτο φλιτζάνι βάλτε λίγη από τη σόδα με το λεμόνι και στο έκτο την απλή σόδα ή το ανθρακούχο νερό. Στο έβδομο βάλτε σκέτο νερό και το όγδοο αφήστε το άδειο.

Κόψτε ένα μήλο σε μικρότερα κομμάτια χωρίς να το ξεφλουδίσετε και βάλτε στο κάθε φλιτζάνι από ένα κομμάτι. Αφήστε τα για λίγη ώρα. Τι παρατηρείτε; Σε ποιο φλιτζάνι το μήλο έχει μαυρίσει περισσότερο;

Για να κάνετε ακόμα πιο ενδιαφέρον το πείραμα, μπορείτε και να δοκιμάσετε το κάθε κομμάτι. Ποιο έχει την καλύτερη γεύση;

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved