Παιδικό δωμάτιο: Διακοσμήστε το σύμφωνα με τη μέθοδο Μοντεσσόρι

Οργανώστε το δωμάτιο του παιδιού σας σύμφωνα με τις ανάγκες του.

Παιδικό δωμάτιο: Διακοσμήστε το σύμφωνα με τη μέθοδο Μοντεσσόρι
instagram @montessori.bedroom

Η Μαρία Μοντεσσόρι ήταν πρωτοπόρος παιδαγωγός ενθαρρύνοντας τη δημιουργικότητα και την ανεξαρτησία των παιδιών από μικρή ηλικία.

Σύμφωνα με την Μοντεσσόρι «πρέπει να διαμορφώσουμε για το παιδί ένα περιβάλλον στο οποίο μπορεί να λειτουργήσει μόνο του: ένα μικρό νιπτήρα, ένα γραφείο με συρτάρια που μπορεί να ανοίξει, αντικείμενα κοινής χρήσης που μπορεί να χρησιμοποιήσει, ένα μικρό κρεβάτι στο οποίο μπορεί να κοιμηθεί τη νύχτα κάτω από μια κουβέρτα που μπορεί να διπλώσει μόνο του. Πρέπει να του δώσουμε ένα περιβάλλον στο οποίο μπορεί να ζήσει και να παίξει.»

Εάν σκέφτεστε την προσέγγιση Μοντεσσόρι για το παιδικό δωμάτιο ώστε να το μετατρέψετε σε ένα ασφαλές και ανεξάρτητο περιβάλλον μάθησης λάβετε υπόψιν τα εξής:

Κρατήστε το ντεκόρ απλό

Εάν ο στόχος σας είναι να προωθήσετε την ανεξαρτησία, είναι σημαντικό να διατηρήσετε τα πράγματα απλά και εύκολα στη διαχείριση. Η κρεβατοκάμαρα του παιδιού πρέπει να είναι ένα χαλαρωτικό μέρος όπου θα μπορεί να αισθάνεται σαν στο σπίτι του και να έχει τον έλεγχο. Σκεφτείτε ουδέτερα και απαλά, χρώματα όπως το aqua ή το πράσινο, και προσέξτε όταν εισάγετε μοτίβα με στοιχεία. Μειώστε στο ελάχιστο την ακαταστασία και επιλέξτε αξεσουάρ που διπλασιάζονται ως παιχνίδια , όπως ένας όμορφος, ξύλινος άβακας.

Κρεβάτι χαμηλό

Τοποθετώντας το στρώμα του παιδιού στο πάτωμα, του δίνετε τη δυνατότητα να ανεβαίνει και να κατεβαίνει μόνο του. Αν δεν σας αρέσει η ιδέα του στρώματος στο πάτωμα, επιλέξτε ένα πολύ χαμηλό κρεβάτι.

Επιλέξτε έπιπλα στο ύψος του παιδιού

Κατά τη διακόσμηση του χώρου του παιδιού σας, επιλέξτε έπιπλα που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες του. Ένα μικρό τραπέζι και καρεκλάκια παιδικά δημιουργούν το ιδανικό μέρος για να διαβάσει ή να ζωγραφίσει μόνο του.Εάν σκοπεύετε να κρεμάσετε κάδρα , κρεμάστε τα στο ύψος των ματιών του παιδιού για να μπορεί να τα βλέπει.

Ενθαρρύνετε το παιχνίδι

Σύμφωνα με τη Μοντεσσόρι, τα νήπια πρέπει να έχουν πρόσβαση σε εκπαιδευτικά παιχνίδια. Προσέξτε, ωστόσο, να μην κατακλύσετε το μικρό σας. Πάρα πολλά παιχνίδια μπορεί να είναι υπερβολικά διεγερτικά και ένα παιδί που δεν είναι σίγουρο για το τι να παίξει συχνά καταλήγει να αδιαφορεί για το σύνολό τους. Επενδύστε σε χαμηλά, ανθεκτικά ράφια όπου το παιδί μπορεί να τακτοποιεί μόνο του τα βιβλία ή τα παιχνίδια και να τα επιλέγει.
Αποφύγετε παιχνίδια με οθόνη στην κρεβατοκάμαρα. Μπορεί να είναι εκπαιδευτικά και διαδραστικά, όμως είναι προτιμότερο να μάθει να αξιοποιεί τη φαντασία και τη δημιουργικότητά του.

Στη gallery που ακολουθεί θα πάρετε μια ιδέα για το πώς να διαμορφώσετε το παιδικό δωμάτιο με τη μέθοδο Μοντεσσόρι.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved