«Μαμά, βαριέμαι» - Πέντε δραστηριότητες για παιδιά εμπνευσμένες από τη μέθοδο Μοντεσσόρι (pics)

Τι μπορείτε να κάνετε σήμερα με τα παιδιά στο σπίτι; 

«Μαμά, βαριέμαι» - Πέντε δραστηριότητες για παιδιά εμπνευσμένες από τη μέθοδο Μοντεσσόρι (pics)

Η μέθοδος Μοντεσσόρι είναι μία από τις πιο δημοφιλείς παιδαγωγικές μεθόδους. Στοχεύει όχι μόνο στην στείρα γνώση των παιδιών, αλλά στην ολοκληρωμένη ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους. Εμπνεύστριά της, η Ιταλίδα γιατρός και παιδαγωγός Μαρία Μοντεσσόρι, η οποία πέρασε τη ζωή της παρατηρώντας και δουλεύοντας με χιλιάδες παιδιά σε όλον τον κόσμο.

Η μοντεσσοριανή μέθοδος έχει μεγάλη απήχηση σε γονείς και εκπαιδευτικούς και στο εμπόριο υπάρχουν πολλά μοντεσσοριανά παιχνίδια για την ενασχόληση των παιδιών στον ελεύθερό τους χρόνο. Γιατί όμως να ξοδέψετε χρήματα, όταν μπορείτε να δημιουργήσετε τα δικά σας αυτοσχέδια παιχνίδια με εξοπλισμό που ήδη έχετε σπίτι;

Δείτε παρακάτω πέντε δραστηριότητες εμπνευσμένες από τη μέθοδο Μοντεσσόρι οι οποίες θα προσφέρουν στο παιδί διασκέδαση αλλά και μάθηση.

Οι τέσσερις εποχές
Με το συγκεκριμένο παιχνίδι το μικρό σας θα μάθει τις διαφορές των τεσσάρων εποχών αλλά και τα χαρακτηριστικά της κάθε μίας. Θα χρειαστείτε τέσσερα μεγάλα κομμάτια χρωματιστό χαρτόνι ή χρωματιστή τσόχα. Το κάθε κομμάτι θα πρέπει να είναι και διαφορετικό χρώμα ώστε να αντιστοιχεί και σε μία εποχή. Επίσης θα χρειαστείτε απλά καθημερινά αντικείμενα που να αντιπροσωπεύουν την κάθε εποχή. Για παράδειγμα, γάντα και κασκόλ για τον χειμώνα, λουλούδια για την άνοιξη, μαγιό για το καλοκαίρι κτλ. Το παιδί σας θα πρέπει να τοποθετήσει το κάθε αντικείμενο στο χαρτόνι ή στο κομμάτι τσόχας που αντιστοιχεί στην εποχή που ανήκει.

Δείτε τέσσερα ακόμα μοντεσσοριανά αυτοσχέδια παιχνίδια, στην gallery που ακολουθεί.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved