Πώς θα δημιουργήσετε μια όμορφη γωνιά για να ηρεμεί το παιδί σας

Μια γωνιά ηρεμίας δεν θα σας χρειαστεί μόνο για να αντιμετωπίσετε τα ξεσπάσματα των παιδιών σας, αλλά το μικρό σας θα έχει μια γωνιά για να ηρεμεί και να ελέγχει μόνο του τα συναισθήματά του.

Πώς θα δημιουργήσετε μια όμορφη γωνιά για να ηρεμεί το παιδί σας

Τα παιδιά τις περισσότερες φορές κατακλύζονται από έντονα συναισθήματα. Συναισθήματα που πολλές φορές τα κάνουν να ξεσπάνε, να θυμώνουν, να γκρινιάζουν και να ξεφεύγουν από τα όριά τους.

Ένας από τους κυριότερους λόγους που τα παιδιά έχουν αυτές τις εκρήξεις θυμού είναι γιατί εμείς οι μεγάλοι δεν καταλαβαίνουμε όλα εκείνα που νιώθουν και δυστυχώς μια βαθιά ανάσα, όταν έρχεται η "μεγάλη έκρηξη" δεν βοηθάει.

Και κάπου εδώ έρχεται η ιδέα για την γωνιά ηρεμίας. Μιας μεθόδου που μόνο σκοπό έχει να βοηθήσει τα παιδιά να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους και σύμφωνα με αρκετούς ειδικούς αλλά και μαμάδες που την έχουν εφαρμόσει είναι ωφέλιμη για τα παιδιά.

Τι είναι ακριβώς η γωνιά ηρεμίας;

Αρχικά θα πρέπει να καταλάβετε όλοι οι γονείς ότι δεν πρόκειται για κάποια γωνιά που θα βάλετε το παιδί σας σε time-out επειδή έκανε κάτι ή για ακόμη ένα καρεκλάκι της σκέψης. Πρόκειται για έναν χώρο που είναι διαμορφωμένος έτσι ώστε το παιδί να περνάει χρόνο, να ηρεμεί και να ελέγχει σιγά-σιγά όλα όσα νιώθει.

"Η ήρεμη γωνιά είναι ένας χώρος όπου ένα παιδί που βιώνει έντονα συναισθήματα (θυμό, λύπη) μπορεί να πάει να απασχολήσει το μυαλό του, να ηρεμήσει το σώμα του και να βγάλει όλα όσα νιώθει με ασφαλή και ελεγχόμενο τρόπο", λέει η Donna Housman, Ed.D, κλινική ψυχολόγος παιδιών και ιδρύτρια του Ινστιτούτου Housman στη Βοστώνη.

Η γωνιά ηρεμίας μπορεί να είναι μια απλή γωνιά στο δικό του δωμάτιο, στο σαλόνι, στην κουζίνα ακόμη και στο χολ του σπιτιού. Το πιο σημαντικό; Δεν χρειάζεται να είναι κυριολεκτικά μια γωνία. Μπορεί να έχει χνουδωτά μαξιλάρια, μπαλάκια ηρεμίας, βιβλία, παιχνίδια, μπλοκ ζωγραφικής και καλάθια γεμάτα με παιχνίδια. Φανταστείτε έναν μικρό χώρο μακριά από το χάος και τον θόρυβο που επικρατεί στο υπόλοιπο σπίτι.

Πότε θα πρέπει να χρησιμοποιείτε τη γωνιά ηρεμίας

Η απάντηση εδώ είναι εύκολη. Όταν το παιδί σας νευριάσει, όταν αρχίσει να έχει έντονα ξεσπάσματα, όταν θυμώσει για κάποιο λόγο, ακόμη και όταν εκείνο αποφασίσει ότι θέλει να περάσει λίγο χρόνο στη γωνιά του.

Πώς θα διακοσμήσετε τη γωνιά ηρεμίας

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να διακοσμήσετε τη γωνιά του παιδιού σας. Εξαρτάται από το χώρο που θα διαθέσετε και τα πράγματα που θα βάλετε εκεί. Εμείς για να σας βοηθήσουμε, ψάξαμε στο Instagram και βρήκαμε όμορφες γωνιές που έφτιαξαν άλλοι γονείς για τα παιδιά τους.

Δείτε τες παρακάτω και ίσως εμπνευστείτε για να φτιάξετε και εσείς τη δική σας γωνιά.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved