Πέντε τεχνικές ηρεμίας για μαμάδες και παιδιά

Τι μπορείτε να κάνετε μαζί με τα παιδιά σας για να χαλαρώσετε και να αποβάλλετε το άγχος;

Πέντε τεχνικές ηρεμίας για μαμάδες και παιδιά

Μπορεί να διανύουμε την πιο όμορφη περίοδο του χρόνου, οι τελευταίοι μήνες όμως, δεν ήταν εύκολοι για κανέναν μας. Ο φόβος του κορονοϊού, ο εγκλεισμός στο σπίτι και οι αλλαγές στην καθημερινότητά μας, ακόμα και εάν δεν το συνειδητοποιούμε, μας έχουν κάνει πιο στρεσαρισμένους και έχουν γεννήσει συναισθήματα αβεβαιότητας και αγωνίας.

Το άγχος λειτουργεί σαν ένας συναγερμός για το σώμα μας όταν βιώνει απότομες ή μεγάλες αλλαγές και λειτουργεί σαν κινητήριος δύναμη για να τις διαχειριστούμε, εφόσον φυσικά αυτό δε μας κυριεύει. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αγνοήσουμε το άγχος που νιώθουμε, αντιθέτως πρέπει να το διαχειριστούμε.

Ο χρόνος και η σταδιακή επιστροφή στην καθημερινή μας ρουτίνα σίγουρα βοηθούν, μπορούμε όμως να βοηθήσουμε τον εαυτό μας και τα παιδιά μας με ορισμένες εύκολες τεχνικές.

Μιλήστε στον εαυτό σας

Ο μόνος τρόπος για να αποδυναμώσετε το άγχος σας είναι, αγκαλιάζοντάς το. Αποδεχτείτε το και πείτε στον εαυτό σας το πώς νιώθετε και ότι όλα θα πάνε καλά. Εάν μπορείτε βάλτε το ένα σας χέρι σας λίγο πάνω από το στήθος σας. Η συγκεκριμένη κίνηση θα σας κάνει να αισθανθείτε ακόμα περισσότερη ασφάλεια.

Κάντε το ίδιο και στο παιδί σας. Πείτε του ότι μέσα σε όλους μας κρύβεται ένα ανήσυχο αγόρι ή κορίτσι και ότι εμείς είμαστε αυτοί που θα το ηρεμήσουμε. Εάν το αγνοήσουμε, το κοριτσάκι θα φωνάζει ακόμα περισσότερο, για αυτό πρέπει να το καθησυχάσουμε.

Πάρτε βαθιές ανάσες

Βάλτε το ένα χέρι στο στήθος και το άλλο στην κοιλιά. Πάρτε πέντε βαθιές ανάσες και εκπνεύστε αργά, βγάζοντας τον αέρα από το στόμα και έχοντας μισάνοιχτα τα χείλη σας. Ζητήστε από το μικρό σας να κάνει ό,τι κάνετε.

Απαριθμήστε τα πράγματα που μπορείτε να κάνετε

Εάν σας αγχώνουν πράγματα τα οποία δεν μπορείτε να ελέγξετε και να καθορίσετε, σκεφτείτε για μερικά λεπτά και απαριθμήστε φωναχτά όλα όσα μπορείτε να κάνετε. Τα πράγματα στα οποία εσείς έχετε το έλεγχο και είναι επιλογή σας να τα κάνετε ή όχι.

Κάντε το ίδιο και για το παιδί σας. Εάν για παράδειγμα δεν μπορεί ακόμα να επισκεφτεί τις γιαγιάδες και τους παππούδες του λόγω της πανδημίας, πείτε του ότι μπορεί να τους δει μέσω βιντεοκλήσης ή ότι μπορεί όμως να επισκεφτεί το φίλο του που στερήθηκε για τόσους μήνες.

Σκεφτείτε το «τώρα»

Πολλές φορές οι σκέψεις μας τρέχουν στο μέλλον και ξεχνάμε να απολαμβάνουμε το «τώρα», το παρόν. Αποβάλλετε τις γεμάτες αγωνία σκέψεις για το μέλλον και επικεντρωθείτε στο «τώρα» και στην ομορφιά των απλών καθημερινών στιγμών. Απολαύστε με το παιδί σας μία καλοκαιρινή βόλτα και απαριθμήστε ό,τι όμορφο βλέπετε γύρω σας.

Απαριθμήστε πέντε πράγματα που σας προκαλούν χαρά

Σκεφτείτε στιγμές, πρόσωπα, συνήθειες ή ακόμα και πράγματα που σας δίνουν χαρά και ονοματίστε τα φωναχτά. Ζητήστε και από το παιδί σας να κάνει το ίδιο, θα δείτε αμέσως τη διάθεσή του να αλλάζει.

Πηγή: mother.ly

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved