Πώς θα περιορίσουμε την ανεπιθύμητη συσσώρευση του κοιλιακού λίπους;

Η συσσώρευση του λίπους στην περιοχή της κοιλιάς αποτελεί ένα συχνό πρόβλημα σε ενήλικες άνδρες και γυναίκες.

Ευσταθία Παπαδά
Πώς θα περιορίσουμε την ανεπιθύμητη συσσώρευση του κοιλιακού λίπους;

Η μείωσή του είναι απαραίτητη πρωτίστως για λόγους υγείας και όχι μόνο για λόγους εμφάνισης που απασχολεί τους περισσότερους. Η αυξημένη συσσώρευση του λίπους σε αυτήν την περιοχή σχετίζεται με αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και σακχαρώδη διαβήτη.

Είναι σημαντικό ωστόσο να γνωρίζετε ότι δεν υπάρχουν μαγικές τροφές, χάπια, βότανα που θα σας απαλλάξουν από το κοιλιακό λίπος. Το κλειδί για να απαλλαγείτε από αυτό είναι ο συνδυασμός ισορροπημένης διατροφής και άσκησης.

Σε ό,τι αφορά τη διατροφή υπάρχουν αρκετά σημεία που απαιτούν την προσοχή σας.

koiliako lipos 2

Περιορίστε ελαφρώς τις θερμίδες που προσλαμβάνετε

Η απώλεια και πρόσληψη βάρους έχουν να κάνουν με το ισοζύγιο της ενέργειας που τηρείτε καθημερινά, δηλαδή με την πρόσληψη ενέργειας από τη διατροφή σε σχέση με την κατανάλωση της ενέργειας από τον οργανισμό που αυξάνεται με την άσκηση. Αν οι θερμίδες που προσλαμβάνετε μέσω της διατροφής σας είναι λιγότερες από αυτές που καταναλώνετε τότε θα οδηγηθείτε σε απώλεια βάρους και θα διευκολύνετε την κινητοποίηση του λίπους από την περιοχή της κοιλιάς.

Ωστόσο δεν χρειάζονται υπερβολές, καθώς μία δραστική μείωση στην πρόσληψη τροφής θα επιβραδύνει το μεταβολισμό σας. Μία ήπια μείωση κατά 200-300 θερμίδες καθημερινά μπορεί να είναι αρκετά αποτελεσματική σε συνδυασμό με τη φυσική δραστηριότητα χωρίς να νιώθετε ότι στερείστε.

Αφοσιωθείτε στο φαγητό σας και μασήστε τις τροφές καλά

Αποφύγετε να τρώτε μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή σας ή της τηλεόρασης καθώς είναι πιθανότερο να καταναλώσετε μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού. Αν ο εγκέφαλος αποσπάται από άλλα ερεθίσματα την ώρα του φαγητού δεν θα δώσει τα κατάλληλα σήματα κορεσμού στον οργανισμό. Επιπλέον, η καλή μάσηση της τροφής διευκολύνει την πέψη καθώς αυτή ξεκινά ήδη από το στόμα. Έτσι, οι πιθανότητες φουσκώματος και αερίων μειώνονται δραστικά.

Προτιμήστε τα φρέσκα τρόφιμα

Φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά ολικής άλεσης, ψάρια, άπαχο κρέας, ξηροί καρποί και ελαιόλαδο θα πρέπει να αποτελούν τη βάση της διατροφής σας αποφεύγοντας όσο γίνεται τα επεξεργασμένα τρόφιμα που είναι πλούσια σε κακής ποιότητας λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι. Μην ξεχνάτε ότι η συμβουλή “Μην τρως ο,τιδήποτε η γιαγιά σου δε θα αναγνώριζε ως τρόφιμο” είναι πάντα επίκαιρη!

koiliako lipos 3

Περιορίστε τη ζάχαρη στο ελάχιστο

Η κατανάλωση της ζάχαρης είναι μία συνήθεια που είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει, καθώς η ζάχαρη βρίσκεται στα περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα και είναι άκρως εθιστική. Μπορείτε να ξεκινήσετε σταδιακά αποφεύγοντας τα επεξεργασμένα τρόφιμα και στη συνέχεια να περιορίσετε την προσθήκη της στις συνταγές σας.

Αυξήστε την κατανάλωση φυτικών ινών και πρωτεΐνης

Οι δύο αυτές κατηγορίες θρεπτικών συστατικών αυξάνουν τον κορεσμό και η προσθήκη τους σε κάθε γεύμα θα σας κρατήσει χορτάτους για περισσότερο χρόνο. Έτσι είναι πιθανότερο να καταναλώσετε λιγότερες θερμίδες συνολικά μέσα στην ημέρα.

Εντάξτε τα προβιοτικά στη διατροφή σας

Τελευταίες επιστημονικές μελέτες δείχνουν πως τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια σωματικού λίπους. Προϊόντα όπως το κεφίρ, το γιαούρτι, τα ζυμωμένα προϊόντα σόγιας είναι πλούσια σε προβιοτικά και μπορούν να ενισχύσουν την προσπάθειά σας.

Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Δρ. Διαιτολόγος-Διατροφολόγος,
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Ενημερωθείτε στο Newsbomb.gr για όλες τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τις επερχόμενες Εθνικές Εκλογές 2019

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved