Πώς θα μειώσουμε τη ζάχαρη στη διατροφή όλης της οικογένειας;

Η κατανάλωση της ζάχαρης τόσο από ενήλικες όσο και από τα παιδιά έχει αυξηθεί κατακόρυφα τις τελευταίες δεκαετίες, καθώς έχει αυξηθεί η κατανάλωση επεξεργασμένων προϊόντων που είναι πλούσια σε ζάχαρη.

Ευσταθία Παπαδά
Πώς θα μειώσουμε τη ζάχαρη στη διατροφή όλης της οικογένειας;

Η ζάχαρη αποτελεί σύμφωνα με δεκάδες επιστημονικές μελέτες των τελευταίων ετών, έναν «σιωπηλό δολοφόνο», καθώς η υπερκατανάλωσή της συσχετίζεται με την αύξηση της εμφάνισης παχυσαρκίας, καρκίνου, καρδιαγγειακών νοσημάτων και σακχαρώδη διαβήτη.

Ο περιορισμός της στο διαιτολόγιο μικρών και μεγάλων είναι λοιπόν απαραίτητος για τη διατήρηση της υγείας και της ευεξίας τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.

Παρακάτω θα δείτε τρόπους για να μειώσετε τη ζάχαρη στη διατροφή όλης της οικογένειας.

  • Επιλέγετε περισσότερα φρέσκα και μη επεξεργασμένα τρόφιμα. Η ζάχαρη δεν βρίσκεται μόνο στα γλυκά συσκευασμένα κι επεξεργασμένα προϊόντα αλλά και σε αλμυρά παρασκευάσματα όπως κράκερς, dressings και σάλτσες. Με τον τρόπο αυτό αυξάνεται ο χρόνος ζωής τους στα ράφια του supermarket με αποτέλεσμα επιζήμιο για την υγεία του καταναλωτή.
  • Αναγνωρίζετε τη ζάχαρη στις ετικέτες τροφίμων. Η ζάχαρη συνήθως εμφανίζεται με διάφορες μορφές στα επεξεργασμένα τρόφιμα και διαβάζοντας τις ετικέτες τροφίμων θα τη δείτε και με ονομασίες όπως οι παρακάτω: χυμός ζαχαροκάλαμου, συμπυκνωμένος χυμός φρούτων, σιρόπι ρυζιού, βύνης ή καλαμποκιού, βύνη κριθαριού, γαλακτόζη ή γλυκόζη.
  • Αποφύγετε τα παιδικά δημητριακά πρωινού. Τα προϊόντα αυτά είναι εξαιρετικά πλούσια σε ζάχαρη βλάπτοντας την οδοντική υγεία των παιδιών και όχι μόνο. Προτιμήστε τη βρώμη που δεν περιέχει συνήθως ζάχαρη διαβάζοντας πάντα τις ετικέτες τροφίμων και προσθέστε φρούτα στο χυλό βρώμης για να δώσετε την γλυκιά γεύση με εναλλακτικό τρόπο.
zaxari1
  • Περιορίστε σταδιακά την κατανάλωση αναψυκτικών. Το ιδανικό είναι να μην τα καταναλώνετε καθόλου καθώς η θρεπτική τους αξία είναι μηδαμινή. Αν ωστόσο σας είναι δύσκολο να διακόψετε απότομα τα αναψυκτικά, τότε αναζητήστε τις light εκδοχές τους μέχρι την οριστική διακοπή τους. Θυμηθείτε άλλωστε πως ένα κουτάκι αναψυκτικού περιέχει περίπου 8-10 κουταλιές του γλυκού ζάχαρη!
  • Επιλέξτε τη μαύρη σοκολάτα για να ικανοποιήσετε την επιθυμία σας για γλυκό. Η μαύρη σοκολάτα περιέχει συνήθως λιγότερη ζάχαρη και λίπος από τη σοκολάτα γάλακτος ή τη λευκή σοκολάτα. Επίσης, η μαύρη σοκολάτα σε μικρές ποσότητες φαίνεται να ασκεί καρδιοπροστατευτική δράση. Μία ποσότητα των 30 γραμμαρίων 2-3 φορές την εβδομάδα μπορεί να ικανοποιήσει τη διάθεσή σας για γλυκό παρέχοντας και οφέλη για την υγεία σας.
  • Προσέχετε την υπερκατανάλωση των υποκατάστατων της ζάχαρης. Οι γλυκαντικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για να δώσουν γλυκιά γεύση στα ροφήματα αλλά και τις υπόλοιπες συνταγές μπορεί να αποτελούν μία καλή εναλλακτική για να μην προσλαμβάνουμε περιττές θερμίδες, ωστόσο η υπερκατανάλωσή τους έχει συνδεθεί με αύξηση της επιθυμίας για γλυκό και άλλες ανθυγιεινές επιλογές.

Μην ξεχνάτε πως η δραστική μείωση της ζάχαρης στη διατροφή όλης της οικογένειας μπορεί να αποτελέσει πρόκληση και να σας δυσκολέψει αρκετά. Κάνοντας ωστόσο σταδιακά τις παραπάνω αλλαγές έχετε μεγαλύτερες πιθανότητες να τα καταφέρετε.

Περιμένω τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

Πού ψηφίζω 2019: Μάθε με ένα κλικ πού ψηφίζεις στις Εκλογές 2019

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved