Οι πιο συχνές απορίες των γονέων για τη διατροφή των παιδιών

Η ισορροπημένη διατροφή παίζει ρόλο-κλειδί στην ομαλή ανάπτυξη των παιδιών και στη διατήρηση της υγείας τους και οι γονείς παίζουν το σημαντικότερο ρόλο στη διαμόρφωση των διατροφικών συνηθειών των παιδιών.

Ευσταθία Παπαδά
Οι πιο συχνές απορίες των γονέων για τη διατροφή των παιδιών

Ο καταιγισμός πληροφοριών μέσω του διαδικτύου και των υπόλοιπων μέσων μαζικής επικοινωνίας πολλές φορές προκαλεί σύγχυση στους γονείς σχετικά με τις κατάλληλες διατροφικές επιλογές για τα παιδιά. Σήμερα θα απαντήσουμε λοιπόν στις πιο συχνές απορίες των γονεών περί διατροφής.

Το παιδί μου θέλει να τρώει το ίδιο τρόφιμο καθημερινά. Είναι σωστό; Τί πρέπει να κάνω για να το αντιμετωπίσω;

Η προσκόλληση σε ένα τρόφιμο είναι μία συχνά εμφανιζόμενη συνήθεια κυρίως στα παιδιά νηπιακής ηλικίας και είναι σημάδι ανεξαρτησίας. Ωστόσο, η παροχή ποικιλίας τροφίμων από την πλευρά του γονέα είναι σημαντική, έτσι ώστε το παιδί να μάθει να επιλέγει κι άλλα τρόφιμα. Από την πλευρά σας απαιτεί υπομονή και ηρεμία, καθώς το παιδί μπορεί αρχικά να μην τρώει αυτό που του προσφέρετε, αλλά με τη συνεχή έκθεση σε νέα τρόφιμα σταδιακά θα αυτό θα αλλάξει.

diatrofi

Το παιδί μου δεν τρώει φρούτα και λαχανικά. Τί να κάνω;

Είναι σημαντικό να μη «μπερδεύετε» το παιδί με πολλά φρούτα και λαχανικά, αλλά να του δίνετε κάθε φορά ένα καινούριο φρούτο ή λαχανικό μαζί με κάποιο καλά αποδεκτό τρόφιμο. Επιπλέον, μπορείτε να κόβετε τα φρούτα και λαχανικά σε ευχάριστα σχέδια. Αν ωστόσο το παιδί συνεχίζει να αρνείται την κατανάλωση των φρούτων και των λαχανικών, μπορείτε να τα προσθέτετε λαχανικά ψιλοκομμένα σε διάφορες συνταγές, ενώ μπορείτε να φτιάχνετε νόστιμα smoothies με φρούτα. Τέλος, μην ξεχνάτε ότι αποτελείτε παράδειγμα προς μίμηση, οπότε αν εσείς καταναλώνετε φρούτα και λαχανικά μπροστά στο παιδί είναι πιθανότερο εκείνο να προσπαθήσει να σας μιμηθεί.

Το παιδί μου θέλει να πίνει συνέχεια χυμούς και αναψυκτικά αλλά αποφεύγει το νερό. Τί να κάνω;

Το πρώτο βήμα είναι να απομακρύνετε τα αναψυκτικά και τους χυμούς που προσφέρετε στα παιδιά. Η κατανάλωση χυμών δε θα πρέπει να ξεπερνά το ένα ποτήρι καθημερινά, ενώ μπορείτε επίσης να τους αραιώνετε με νερό. Δώστε έμφαση στο νερό για την ενυδάτωση των παιδιών, ενώ για να κάνετε τη γεύση του πιο ενδιαφέρουσα μπορείτε να προσθέσετε φέτες από φρέσκα φρούτα ή λεμόνι. Ακόμη, μπορείτε να διαλέξετε ποτήρια και παγούρι με τους αγαπημένους ήρωες των παιδιών για να κάνετε την κατανάλωση του νερού πιο ευχάριστη.

Το παιδί μου δε θέλει να τρώει πρωινό γιατί δεν πεινάει το πρωί. Τί να κάνω;

Αυτή είναι μία πολύ συχνή συνήθεια των παιδιών ιδιαιτέρως αν δυσκολεύονται να ξυπνήσουν το πρωί. Για να αποτρέψετε τις πρωινές καθυστερήσεις μπορείτε να ετοιμάσετε το πρωινό από το προηγούμενο βράδυ, ή να έχετε διαθέσιμες γρήγορες και υγιεινές επιλογές, όπως τα δημητριακά πρωινού με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, σπιτικό κέικ, γιαούρτι χαμηλών λιπαρών και φρέσκα φρούτα. Προσπαθήστε επίσης τα παιδιά να κοιμούνται νωρίς για να μπορούν να ξυπνούν εγκαίρως.

diatrofi paidiou

Το παιδί μου είναι ελλειποβαρές και γι’αυτό το αφήνω να καταναλώνει όσα snacks θέλει μέσα στην ημέρα. Είναι σωστό;

Αν το παιδί σας έχει χαμηλό βάρος για το ύψος και την ηλικία του, η παραπάνω τακτική δε θα επιτρέψει την αύξηση του σωματικού βάρους αν δεν υπάρχουν προγραμματισμένες ώρες κατανάλωσης των κυρίως γευμάτων και snacks. Με την παροχή φαγητού καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας δεν επιτρέπετε στο παιδί να εκπαιδευτεί στα σημάδια πείνας και κορεσμού, καθώς το συνεχές “τσιμπολόγημα” μπορεί να μειώνει την πείνα αλλά να μην παρέχει στα παιδιά όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για την ανάπτυξη και την αύξηση του βάρους του. Προσπαθήστε να τηρείτε το πρόγραμμα των 3 κυρίως γευμάτων και των 2 ενδιάμεσων snacks.

Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Ph.D. (Cand)
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Υποψήφια Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved