Πώς θα νικήσουμε την επιθυμία μας για ζάχαρη;

Η αποχή από την κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να παρέχει πολλά οφέλη στον οργανισμό μας συμπεριλαμβανομένων της βελτίωσης της διάθεσης και της απώλειας του σωματικού βάρους.

Ευσταθία Παπαδά
Πώς θα νικήσουμε  την επιθυμία μας για ζάχαρη;

Επιπλέον, η κατανάλωση ζάχαρης φαίνεται να συμβάλει στη χρόνια φλεγμονή και να επιβαρύνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Αν λοιπόν έχετε μπει στη διαδικασία να απέχετε από τη ζάχαρη παρακάτω θα δείτε πώς θα νικήσετε την επιθυμία σας για γλυκό.

1) Τρώτε τακτικά.

Η κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων βοηθά στη διατήρηση των επιπέδων γλυκόζης σε φυσιολογικά επίπεδα. Η παράλειψη γευμάτων και η πολύωρη νηστεία οδηγεί σε πτώση της γλυκόζης στο αίμα με αποτέλεσμα ο οργανισμός να αποζητά περισσότερο τη ζάχαρη. Επιλέγετε πηγές πρωτεϊνών και φυτικών ινών σε κάθε γεύμα που θα σας κρατήσει χορτάτους για περισσότερη ώρα μέχρι το επόμενο γεύμα.

2) Επιλέγετε φυσικές πηγές σακχάρων.

Όταν έχετε επιθυμία για γλυκό η επιλογή φυσικά γλυκών τροφών, όπως τα μήλα, τα καρότα, τα ροδάκινα, τα παντζάρια, θα ικανοποιήσουν την επιθυμία σας για τη γλυκιά γεύση προσφέροντάς σας φυτικές ίνες, βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία. Επιπρόσθετα, η παρουσία των φυτικών ινών δεν επιτρέπει την απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα.

epithimia gia zaxari 2

3) Εξασφαλίστε επαρκείς ώρες ύπνου.

Η έλλειψη ύπνου αυξάνει το αίσθημα της κόπωσης με αποτέλεσμα να αποζητούμε περισσότερο τη ζάχαρη και το φαγητό. Επιπρόσθετα, επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι η έλλειψη ύπνου διαταράσσει την ισορροπία των ορμονών που ρυθμίζουν την όρεξη, με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε σε αυξημένη πρόσληψη θερμίδων.

4) Αποφύγετε την «κρυμμένη» ζάχαρη.

Πέρα από τις προφανείς πηγές ζάχαρης, όπως τα γλυκά, οι καραμέλες, τα αναψυκτικά, τα cocktails, η ζάχαρη υπάρχει ακόμα και σε αλμυρές παρασκευές όπως τα crackers και τα αρτοσκευάσματα. Η κρυμμένη ζάχαρη αυξάνει την επιθυμία μας για γλυκό δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο. Για να αποφύγετε την κρυμμένη ζάχαρη θα πρέπει να διαβάζετε τις ετικέτες των συσκευασμένων τροφίμων.

5) Δείξτε υπομονή!

Η προσαρμογή της γεύσης απαιτεί χρόνο, γι’ αυτό θα πρέπει να είστε υπομονετικοί και να δείξετε εγκράτεια. Ενώ οι πρώτες εβδομάδες μπορεί να είναι αρκετά δύσκολες και η επιθυμία σας για γλυκό να είναι αρκετά έντονη, σταδιακά η αίσθηση της γεύσης προσαρμόζεται και η επιθυμία σας τη γλυκιά γεύση θα μειωθεί αισθητά.

Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Ph.D. (Cand)
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Υποψήφια Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved