Είναι η σαλάτα σας μια πραγματικά υγιεινή επιλογή;

Οι περισσότεροι από εμάς όταν θέλουμε να προσέξουμε τη διατροφή μας και το βάρος μας στρεφόμαστε περισσότερο στις σαλάτες, οι οποίες αποτελούν μία εύκολη, οικονομική και γρήγορη λύση για όσους αποφεύγουν το μαγείρεμα ή ακόμα και όταν πρόκειται για κάποια έξοδο σε ένα εστιατόριο.

Είναι η σαλάτα σας μια πραγματικά υγιεινή επιλογή;

Είναι όμως πραγματικά μία υγιεινή επιλογή; Ας δούμε μερικές από τις καλύτερες και τις χειρότερες επιλογές όταν πρόκειται να επιλέξουμε τα υλικά της σαλάτας μας.

Χειρότερες επιλογές υλικών

Κρεμώδη dressings: Οι έτοιμες σάλτσες που περιέχουν τυριά και μαγιονέζα είναι τις περισσότερες φορές υψηλές σε θερμίδες, κορεσμένο λίπος και αλάτι, με τη 1 κουταλιά της σούπας να αποδίδει κατά μέσο όρο 100-150 θερμίδες. Κι επειδή σπάνια κανείς θα αρκεστεί στη μία κουταλιά, μόνο το dressing μπορεί να αυξήσει κατακόρυφα τη θεερμιδική περιεκτικότητα της σαλάτας μας.

Dressings χαμηλά σε λίπος και θερμίδες: Τέτοιου τύπου έτοιμες σάλτσες είναι συνήθως πλούσιες σε νάτριο και ζάχαρη προκειμένου να ενισχυθεί και να βελτιωθεί η γεύση τους. Έτσι λοιπόν, ενώ γλυτώνουμε από λιπαρά και θερμίδες, αυξάνουμε την πρόσληψη νατρίου και ζάχαρης.

Τηγανητό κοτόπουλο: Το κοτόπουλο αποτελεί στο μυαλό των καταναλωτών μία άπαχη και θρεπτική πρωτεΐνη. Τί συμβαίνει ωστόσο όταν στον κατάλογο του εστιατορίου αναφέρεται η λέξη τραγανό κοτόπουλο στα συστατικά μιας σαλάτας; Κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για παναρισμενο και τηγανισμένο κοτόπουλο που αυξάνει το περιεχόμενο της σαλάτας μας σε κορεσμένο λίπος και θερμίδες.

Λιπαρά τυριά και αλλαντικά: Η προσθήκη λιπαρών τυριών, όπως το blue cheese και το cheddar, και αλλαντικών όπως το bacon, μπορεί να κάνουν αρκετά νόστιμη αλλά επιβαρύνουν αρκετά τη σαλάτα μας ως προς τις θερμίδες, το λίπος και το αλάτι.

Αποξηραμένα φρούτα, ξηροί καρποί και croutons: Μπορεί να κάνουν τη σαλάτα σας τραγανή αλλά τα έτοιμα croutons είναι πολύ πλούσια σε αλάτι, ενώ οι ξηροί καρποί μπορεί να είναι αλατισμένοι ή γλασαρισμένοι προκειμένου να δίνουν γλυκιά γεύση στη σαλάτα μας. Τα αποξηραμένα φρούτα μπορεί να αποτελέσουν παγίδα, αν περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη.

Καλύτερες επιλογές υλικών

Dressings με βάση το ελαιόλαδο: Η πιο ποιοτική λιπαρή ύλη για να προσθέσετε στη σαλάτα σας παραμένει το ελαιόλαδο που είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά. Για να ενισχύσετε τη γεύση της σαλάτας σας μπορείτε να προσθέσετε βαλσαμικό ξύδι, μουστάρδα ή λίγο μέλι.

Πρωτεΐνη:Το κοτόπουλο και το ψάρι παραμένουν οι καλύτερες εκδοχές για να αυξήσετε το περιεχόμενο της σαλάτας σας σε πρωτεΐνη. Μην ξεχνάτε όμως ότι ο τρόπος μαγειρέματος παίζει το σημαντικότερο ρόλο, και γι’αυτό προτιμήστε το ψήσιμο ή το βράσιμο. Επιπλέον τα τυριά αυξάνουν το περιεχόμενο της σαλάτας σας σε πρωτεΐνη και ασβέστιο, ωστόσο επιλέγετε τυριά χαμηλών λιπαρών όπως το cottage, το κατίκι και το μανούρι.

Φρέσκα φρούτα και ανάλατοι ξηροί καρποί: Για να δώσετε περισσότερη νοστιμιά στη σαλάτα σας προτιμήστε τα φρέσκα φρούτα αντί των αποξηραμένων και τους ανάλατους και ωμούς ξηρούς καρπούς χωρίς να υπερβάλετε στην ποσότητα και χωρίς να υπερβαίνετε μία κλειστή χούφτα στους ξηρούς καρπούς.
Έτσι λοιπόν, η επιλογή των κατάλληλων υλικών μπορεί να μας προσφέρει ένα χορταστικό αλλά ελαφρύ γεύμα, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά όπως οι βιταμίνες, η πρωτεΐνη, τα καλά λιπαρά και οι ευεργετικοί υδατάνθρακες.

Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Ph.D. (Cand)
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Υποψήφια Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved