Προϊόντα διαίτης: Βοηθούν πραγματικά στην απώλεια βάρους;

Το υπερβάλλον σωματικό βάρος αποτελεί μία από τις σημαντικότερες αιτίες εμφάνισης του σακχαρώδη διαβήτη, των καρδιαγγειακών νοσημάτων, των παθήσεων των αρθρώσεων, της άπνοιας ύπνου και του καρκίνου. Η παχυσαρκία λαμβάνει πλέον επιδημικές διαστάσεις και αποτελεί μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας.

Προϊόντα διαίτης: Βοηθούν πραγματικά στην απώλεια βάρους;

Για όλους τους παραπάνω λόγους, η βιομηχανία τροφίμων παρέχει πλήθος προϊόντων διαίτης προκειμένου να συμβάλει στην προσπάθειά μας για την επίτευξη ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους. Ωστόσο, για την προστασία των καταναλωτών υπάρχουν συγκεκριμένοι όροι με βάση τη νομοθεσία που μπορούν να αναγράφονται σε ένα τρόφιμο διαίτης ανάλογα με τη σύστασή του.

AAEAAQAAAAAAAASXAAAAJDVlNmFjMDZjLTZiYzEtNDFiNC1iYmFjLTgzOGFhNjcxNTQxZA

Ενδεικτικά αναφέρονται μερικοί από τους ισχυρισμούς διατροφής που αναγράφονται σε προϊόντα διαίτης:
τρόφιμο light ή τρόφιμο μειωμένης θερμιδικής αξίας: το προϊόν εκείνο του οποίου η θερμιδική αξία έχει μειωθεί κατά 30% σε σχέση με το αντίστοιχο πρότυπο προϊόν με ένδειξη των χαρακτηριστικών που μειώνουν την ενέργειά του
τρόφιμο χαμηλής θερμιδικής αξίας: το προϊόν εκείνο που δεν περιέχει πάνω από 40 θερμίδες ανά 100 g εφόσον πρόκειται για στερεό και πάνω από 20 θερμίδες ανά 100 ml εφόσον πρόκειται για υγρό.
Τρόφιμο χωρίς ενεργειακή αξία: το προϊόν εκείνο που δεν περιέχει περισσότερες από 4 θερμίδες ανά 100 ml.
Τρόφιμο χαμηλό σε λιπαρά: το προϊόν εκείνο που δεν περιέχει περισσότερα από 3 g λιπαρών ανά 100 γραμμάρια για στερεές τροφές και περισσότερα από 1.5 g λιπαρών ανά 100 ml για υγρές τροφές.
Τρόφιμο χωρίς λιπαρά: το προϊόν εκείνο που δεν περιέχει περισσότερο από 0.5 g λιπαρών ανά 100 g ή ml.

Fitness Fit Woman Drinks Juice 1 1 1 1 1

Μπορούν όμως τα παραπάνω τρόφιμα να μας βοηθήσουν στην απώλεια βάρους; Η αλήθεια είναι ότι η μεγάλη διαθεσιμότητα και η ποικιλία των τροφίμων διαίτης όπως αναψυκτικά, γαλακτοκομικά, καθώς ακόμη και γλυκά, τα καθιστούν αρκετά σημαντικούς σύμμαχους βοηθώντας στην μείωση της πρόσληψης περιττών θερμίδων.

Ωστόσο, θα πρέπει να είμαστε αρκετά προσεκτικοί με την υπερβολική και πολλές φορές αποκλειστική κατανάλωση προϊόντων διαίτης, καθώς αρκετά συχνά προστίθεται μεγάλη ποσότητα αλατιού στα συγκεκριμένα τρόφιμα για τη βελτίωση της γεύσης. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ένα τρόφιμο light μπορεί να περιέχει και τριπλάσια ποσότητα νατρίου από το αντίστοιχο πρότυπο προϊόν. Επιπλέον, ακόμη κι αν ένα τρόφιμο είναι χαμηλό σε λιπαρά, μπορεί η περιεκτικότητά του σε σάκχαρα να είναι αυξημένη και κατά συνέπεια να μην έχει χαμηλή θερμιδική αξία. Συνεπώς η ανάγνωση των ετικετών των τροφίμων είναι απαραίτητη από την πλευρά μας για να είμαστε σίγουροι ότι το προϊόν που θα καταναλώσουμε ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας.

Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Ph.D. (Cand)
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Υποψ. Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved