Φρούτα και λαχανικά: Μπορούν μας βοηθήσουν να ζήσουμε περισσότερο;

«Ένα μήλο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα». Αυτή είναι μια φράση που όλοι μας έχουμε ακούσει από τη γιαγιά μας ή τη μητέρα μας. Και μάλλον κάτι θα ήξεραν, καθώς τα οφέλη για την υγεία μας από την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είναι πολλά.

Ευσταθία Παπαδά
Φρούτα και λαχανικά: Μπορούν μας βοηθήσουν να ζήσουμε περισσότερο;

Πέρα από τις βιταμίνες και τα ανόργανα στοιχεία που περιέχουν σε αφθονία τα φρούτα και τα λαχανικά, είναι επίσης εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών συστατικών που συμβάλλουν στην προστασία των κυττάρων από καταστροφικούς παράγοντες. Για το λόγο αυτό, η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών συνδέεται μέσα από πολυάριθμες επιστημονικές μελέτες με προστασία από καρδιαγγειακά νοσήματα και πολλές μορφές καρκίνου.

Πρόσφατη ερευνητική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition (Bellavia και συν., 2013) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών αυξάνει σημαντικά το προσδόκιμο επιβίωσης. Πιο συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες στη μελέτη που κατανάλωναν τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών έζησαν περίπου 3 χρόνια περισσότερο από εκείνους που δεν κατανάλωναν καθόλου φρούτα και λαχανικά. Αντίθετα, τα άτομα που κατανάλωναν 1 μερίδα καθημερινά έζησαν 1,5 χρόνο λιγότερο από εκείνους που κατανάλωναν 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά.

Έτσι λοιπόν, η κατανάλωση τουλάχιστον 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών καθημερινά είναι από τις πρώτες αλλαγές που θα πρέπει να κάνετε στη διατροφή σας, αν θέλετε να ακολουθήσετε ένα πιο υγιεινό διατροφικό πρότυπο. Ακολουθούν μερικές συμβουλές:

• Διαλέγετε πάντα τα φρούτα και τα λαχανικά με βάση την εποχή τους, προκειμένου να απολαμβάνετε τα οφέλη τους σε μεγαλύτερο βαθμό.
• Προσπαθείτε να καταναλώνετε τα λαχανικά ωμά, κι εκείνα που δεν τρώγονται ωμά, καλό είναι να μην τα μαγειρεύετε σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες και για μεγάλο χρονικό διάστημα. Έτσι θα διατηρήσετε όσο γίνεται τα θρεπτικά τους συστατικά.
• Μην αμελείτε τις σαλάτες στα γεύματά σας. Με κάθε κυρίως γεύμα έχετε πάντα στο τραπέζι ένα μεγάλο μπολ σαλάτας για όλη την οικογένεια.
• Αν δεν μπορείτε να καταναλώνετε πολλά φρούτα μέσα στην ημέρα, δοκιμάστε τα smoothies, που είναι ένας πρακτικός τρόπος για να καταναλώσουμε 2-3 φρούτα στη στιγμή.
• Προσθέτετε διάφορα λαχανικά στις συνταγές σας ακόμα και αν δεν το έχετε συνηθίσει.

Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Ph.D. (Cand)
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Υποψ. Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

Δείτε επίσης
© 2012-2023 Mothersblog.gr - All rights reserved