Φρούτα και λαχανικά εποχής: Ποιες είναι οι επιλογές του Μαΐου;

Bigstock

Η κατανάλωση προϊόντων εποχής σημαίνει πιο φρέσκα, πιο γευστικά τρόφιμα που είναι συχνά πιο προσιτά και φιλικά προς το περιβάλλον.

Καθώς είμαστε στην καρδιά της άνοιξης ο Μάιος φέρνει μια μεγάλη ποικιλία από φρέσκα φρούτα και λαχανικά που δεν είναι μόνο νόστιμα αλλά και γεμάτα θρεπτικά συστατικά.

Η εποχική κατανάλωση είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να απολαύσετε τα προϊόντα στην καλύτερη εκδοχή της γεύσης και της θρεπτικής τους αξίας.

Πώς τα παιδιά θα αγαπήσουν τα φρούτα και τα λαχανικά: 10 δοκιμασμένα tips

Ας δούμε μερικά από τα φρούτα και τα λαχανικά του Μαΐου.

Βερίκοκα

Είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, η οποία υποστηρίζει την υγεία των ματιών και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα βερίκοκα περιέχουν επίσης φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά όπως το β-καροτένιο. Απολαύστε τα φρέσκα, αποξηραμένα ή προσθέστε τα σε σαλάτες ή στο γιαούρτι σας.

Φράουλες

Ένα από τα αγαπημένα φρούτα της άνοιξης, οι φράουλες είναι γεμάτες με βιταμίνη C, μαγγάνιο και αντιοξειδωτικά. Υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς, την υγεία του δέρματος και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Μπορείτε να τις προσθέσετε σε smoothies, στη βρώμη του πρωινού σας ή απλώς να τις απολαύσετε φρέσκες ως σνακ.

Κεράσια

Τα κεράσια δεν είναι μόνο νόστιμα, αλλά και πλούσια σε ανθοκυανίνες - ενώσεις που μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή και να υποστηρίξουν την υγεία των αρθρώσεων. Είναι επίσης μια φυσική πηγή μελατονίνης, η οποία μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση του ύπνου. Καταναλώστε τα φρέσκα ή χρησιμοποιήστε τα σε σπιτικά επιδόρπια και κέικ.

Αβοκάντο

Κρεμώδη και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, τα αβοκάντο έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λιπαρά, φυτικές ίνες και κάλιο, που είναι ευεργετικά για την υγεία της καρδιάς. Υποστηρίζουν επίσης τη λειτουργία του εγκεφάλου, την υγεία του δέρματος κι ενισχύουν τον κορεσμό. Χρησιμοποιήστε τα σε σαλάτες, σε σάντουιτς ή ως συστατικά σε smoothies και dressings.

Αβοκάντο: Τελικά μπορούμε να το βάλουμε στην κατάψυξη;

Κολοκυθάκια

Είναι χαμηλά σε θερμίδες κι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, κάλιο και αντιοξειδωτικά. Τα κολοκυθάκια υποστηρίζουν την πέψη και την ενυδάτωση λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε νερό. Δοκιμάστε τα ψητά ή βραστά, ως noodles ή ως συστατικά σε muffins.

Σπαράγγια

Σήμα κατατεθέν της άνοιξης, τα σπαράγγια είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ, βιταμίνη Κ και φυτικές ίνες. Υποστηρίζουν την υγεία του πεπτικού συστήματος και μπορούν να προστεθούν σε πολλές συνταγές. Μπορείτε όμως να τα καταναλώσετε και ως ένα απλό συνοδευτικό ψήνοντας στον ατμό ή σοτάροντάς τα με ελαιόλαδο και λεμόνι.

Αγκινάρες

Οι αγκινάρες είναι καλή πηγή φυτικών ινών και μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών, βιταμίνης C και μαγνησίου. Υποστηρίζουν την υγεία του ήπατος και την πέψη. Ετοιμάστε τις αγκινάρες στον ατμό με μια ελαφριά σάλτσα, α λα πολίτα ή προσθέστε τις καρδιές σε σαλάτες και πιάτα ζυμαρικών.

Γιατί να τρώμε προϊόντα εποχής;

Η κατανάλωση προϊόντων εποχής σημαίνει πιο φρέσκα, πιο γευστικά τρόφιμα που είναι συχνά πιο προσιτά και φιλικά προς το περιβάλλον. Τα φρούτα και τα λαχανικά συλλέγονται στην ακμή τους, πράγμα που σημαίνει ότι διατηρούν περισσότερα θρεπτικά συστατικά και απαιτούν λιγότερη μεταφορά και αποθήκευση.

Επισκεφθείτε λοιπόν τις τοπικές λαϊκές αγορές για τις πιο φρέσκες επιλογές και δοκιμάστε μια νέα συνταγή κάθε εβδομάδα με ένα προϊόν εποχής!

Δρ Ευσταθία Παπαδά, RD
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved