«Το παιδί μου είναι χλωμό… Μήπως έχει σιδηροπενική αναιμία;» από τη διατροφολόγο Ευσταθία Παπαδά

«Το παιδί μου δεν καταναλώνει κρέας και είναι χλωμό... Μήπως έχει σιδηροπενική αναιμία;» Αυτή είναι μια ερώτηση που ακούμε πολύ συχνά από τους γονείς.

Ευσταθία Παπαδά
«Το παιδί μου είναι χλωμό… Μήπως έχει σιδηροπενική αναιμία;» από τη διατροφολόγο Ευσταθία Παπαδά

Που οφείλεται τελικά η σιδηροπενική αναιμία και τι μπορούμε να κάνουμε για να την αντιμετωπίσουμε;
Τα ερυθροκύτταρα που περιέχονται στο αίμα μας περιέχουν μία ουσία, την αιμοσφαιρίνη, η οποία είναι υπεύθυνη για μεταφορά του οξυγόνου στους διάφορους ιστούς του σώματος.

Ο σίδηρος είναι δομικό συστατικό της αιμοσφαιρίνης και γι'αυτό όταν τα αποθέματά του στον οργανισμό είναι μειωμένα εμφανίζεται σιδηροπενία ή σιδηροπενική αναιμία. Αυτή η κατάσταση μπορεί να επιδράσει αρνητικά στην ικανότητα μάθησης του παιδιού, στη συγκέντρωσή του και στην ενεργητικότητά του.

Που οφείλεται όμως η έλλειψη σιδήρου; Ο παρατεταμένος αποκλειστικός θηλασμός πάνω από τους 6 μήνες στα βρέφη ή η υπερβολική κατανάλωση αγελαδινού γάλακτος αργότερα είναι μία από τις αιτίες. Ακόμη, η μειωμένη κατανάλωση κρέατος, η έλλειψη βιταμίνης C και η κατανάλωση ουσιών που δεσμεύουν το σίδηρο, όπως τα συστατικά του τσαγιού, μπορεί να οδηγήσουν σε σιδηροπενία.

Τέλος, οι αυξημένες ανάγκες κατά τα 2 πρώτα έτη της ζωής ή αργότερα στην προεφηβεία, καθώς επίσης και παθολογικές καταστάσεις (π.χ. αιμορραγία πεπτικού, δυσαπορρόφηση) ή η έντονη άσκηση μπορεί να είναι κάποιες ακόμα αιτίες που συμβάλλουν στην έλλειψη σιδήρου.
Τί μπορείτε να κάνετε όμως έτσι ώστε να εξασφαλίσετε την επαρκή πρόσληψη σιδήρου του παιδιού σας;

• Για τους πρώτους έξι μήνες θηλάστε αποκλειστικά το παιδί σας, ή όταν αυτό δεν είναι δυνατό, προτιμήστε εμπλουτισμένα σε σίδηρο βρεφικά γάλατα. Στη συνέχεια, εισάγετε ημιστερεές και στερεές τροφές πλούσιες σε σίδηρο στο διαιτολόγιο του παιδιού για να καλύψετε τις αυξημένες ανάγκες του.

• Φροντίστε το παιδί να καταναλώνει επαρκείς ποσότητες από κρέας και θαλασσινά που περιέχουν μεγάλες ποσότητες σιδήρου, ο οποίος είναι εύκολα απορροφήσιμος.

• Εντάξτε τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα εμπλουτισμένα δημητριακά και τα όσπρια στο καθημερινό διαιτολόγιο του παιδιού. Ωστόσο ο σίδηρος που βρίσκεται σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης δεν απορροφάται με την ίδια ευκολία με το σίδηρο που βρίσκεται στα ζωικά τρόφιμα. Γι'αυτό φροντίστε να δίνετε και κάποια πηγή βιταμίνης C μαζί με το γεύμα του παιδιού που ενισχύει την απορρόφηση του σιδήρου, όπως ο χυμός πορτοκάλι.

• Ο παιδίατρος θα σας συστήσει αν χρειαστεί κάποιο συμπλήρωμα σιδήρου. Φροντίστε ωστόσο η διατροφή του παιδιού να είναι τέτοια ώστε να αποφύγετε τη λύση του συμπληρώματος.

Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved