Γιατί τα ενεργειακά ποτά δεν είναι κατάλληλα για τα παιδιά;

Τα ενεργειακά ποτά (energy drinks) είναι πολύ διαδεδομένα στα παιδιά και ειδικά στους εφήβους, καθώς υπόσχονται ενέργεια και δύναμη.

Ευσταθία Παπαδά
Γιατί τα ενεργειακά ποτά δεν είναι κατάλληλα για τα παιδιά;

Είναι όμως πραγματικά έτσι, και είναι η κατανάλωσή τους ασφαλής για τα παιδιά;

Ας δούμε παρακάτω τί περιέχουν τα ενεργειακά ποτά.

Ζάχαρη

Αποτελεί το βασικό συστατικό των ενεργειακών ποτών και παρέχει άμεσα ενέργεια. Ωστόσο, πέρα από ενέργεια η ζάχαρη δεν αποδίδει κάποιο άλλο θρεπτικό συστατικό και γι’ αυτό οι θερμίδες που προσλαμβάνουμε μέσω της ζάχαρης χαρακτηρίζονται ως «κενές». Είναι εντυπωσιακό ότι 1 μπουκάλι 500ml ενεργειακού ποτού περιέχει κατά μέσο όρο 50-60 γραμμάρια ζάχαρης, δηλαδή περίπου 10-12 κουταλάκια του γλυκού! Η συστηματική κατανάλωση τέτοιων ποσοτήτων ζάχαρης μπορεί να θέσει τα παιδιά σε κίνδυνο για παχυσαρκία, σακαρώδη διαβήτη και άλλα χρόνια νοσήματα.

Καφεΐνη και άλλα πρόσθετα

Τα ενεργειακά ποτά είναι πηγή καφεΐνης και άλλων διεγερτικών ουσιών. Πολλά από αυτά τα συστατικά μπορούν να προκαλέσουν εξάρτηση, αφυδάτωση, αϋπνία και αυξημένο καρδιακό ρυθμό τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες. Αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες μπορούν να επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση των παιδιών με προβλήματα υγείας, όπως το άσθμα και οι καρδιακές παθήσεις, αλλά και να αλληλεπιδράσουν με φάρμακα.

pota energeiaka

Με ποιο τρόπο θα αναπληρώσουμε την ενέργεια των παιδιών;

Ακόμα κι αν η διαφήμιση έχει επιτύχει να πείσει μικρούς και μεγάλους ότι τέτοιου είδους ποτά θα δώσουν ενέργεια στα παιδιά μετά τις προπονήσεις και το παιχνίδι, η ποσότητα ζάχαρης που περιέχουν είναι απαγορευτική. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα παιδιά μπορούν απλώς να πιουν νερό ή ένα γλιτζάνι γάλα με χαμηλά λιπαρά ή ½ ποτήρι φυσικό χυμό. Τα υγιεινά snacks όπως ένα φρούτο, λίγοι ανάλατοι ξηροί καρποί ή κράκερ με τυρί χαμηλών λιπαρών μπορούν επίσης να δώσουν ενέργεια στα παιδιά.

Εξηγήσετε λοιπόν στα παιδιά τους κινδύνους από την κατανάλωση ενεργειακών ποτών και προσφέρετε τις εναλλακτικές που αναφέραμε παραπάνω που θα τους δώσουν όχι μόνο ενέργεια αλλά και θρεπτικά συστατικά.

Δρ Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved