Χτίζοντας χριστουγεννιάτικες αναμνήσεις με τα παιδιά!

Αναμνήσεις και οικογενειακές στιγμές.

Μαρίνα Μόσχα
Χτίζοντας χριστουγεννιάτικες αναμνήσεις με τα παιδιά!
Bigstock

Χτίζοντας Χριστουγεννιάτικες αναμνήσεις με τα παιδιά! Ένας όμορφος τρόπος να χτίσετε μαζί με τα μικρά σας παραδόσεις οι οποίες θα μείνουν χαραγμένες για πάντα στο μυαλουδάκι τους και θα προσπαθήσουν να μεταδώσουν και εκείνα στα δικά τους παιδιά, μιλώντας τους για το τι έκαναν όταν ήταν μικρά με τον παππού και τη γιαγιά. Επιπλέον είναι ένας καλός τρόπος να τους μεταδώσετε την αξία και τη σημασία των Χριστουγεννιάτικων παραδόσεων.

Χτίζοντας αναμνήσεις: Πόσο σημαντικές οι αναμνήσεις! Μας συντροφεύουν μεγαλώνοντας αλλά περνάμε τόσο όμορφα όταν τις …χτίζουμε! Οι στιγμές, εκείνες που μας δημιουργούν τις εμπειρίες, στιγμές που μένουν βαθιά ριζωμένες στη μνήμη μας. Φέρτε στο μυαλό τις δικές σας αναμνήσεις και μοιραστείτε τις με τα μικρά σας.

Οικογενειακές στιγμές: Ναι, είναι ο καιρός που οι οικογένειες έρχονται κοντά, συναντιούνται και πάλι στα μεγάλα γιορτινά τραπέζια. Κάποιοι το απολαμβάνουν πολύ, κάποιοι άλλοι τα βρίσκουν πληκτικά και βαρετά, κάποιοι νιώθουν τη ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα. Δεν θα σας πω τι να κάνετε, αν θα πάτε ή όχι, θα σας συμβουλεύσω όμως να δείτε τι είναι εκείνο που σας κάνει και νιώθετε έτσι. Μήπως υπάρχουν ανοιχτοί λογαριασμοί; Μήπως υπάρχουν πράγματα που δεν έχουν ειπωθεί και «βαραίνουν»; Μήπως έχετε μείνει με την ανάμνηση κάποιων περιστατικών του παρελθόντος, τους έχετε κρεμάσει ταμπέλα και δεν βλέπετε ότι η ταμπέλα αυτή έχει πια …ξεθωριάσει; Αναλογιστείτε τους λόγους και σκεφτείτε αν υπάρχουν ακόμα…

Χριστουγεννιάτικη διάθεση: Μία τόσο ζεστή και γιορτινή εποχή γεμάτη συναισθήματα, χαρά, αισιοδοξία, ευγνωμοσύνη, ελπίδα, νέα αρχή και αρκετά ακόμα θετικά συναισθήματα. Βέβαια, για κάποιους τα Χριστούγεννα δεν είναι τόσο λαμπερά και αυτό είναι αποδεκτό. Ας έχουμε όμως στο μυαλό ότι είναι μέρες γιορτής χωρίς να «πρέπει» να μπούμε στο γιορτινό κλίμα αλλά να αφεθούμε. Αν λοιπόν είστε από εκείνους που δεν τους αρέσουν οι γιορτές, αφεθείτε για λίγο – χωρίς να προσποιηθείτε – αλλά και χωρίς να μεταφέρετε στα παιδιά σας τη δική σας χριστουγεννιάτικη μελαγχολία.

Μαρίνα Μόσχα

Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

Διαβάστε περισσότερα χριστουγεννιάτικα άρθρα στο αφιέρωμα που ετοιμάσαμε

xristougenniatiko-afieroma-(2).jpg
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved