Γιατί να διαβάσουν τα παιδιά έστω και ένα βιβλίο το φετινό καλοκαίρι

Πόσο εύκολο θα διαβάσει ένα παιδί εξωσχολικό βιβλίο στις διακοπές.

Μαρίνα Μόσχα
Γιατί να διαβάσουν τα παιδιά έστω και ένα βιβλίο το φετινό καλοκαίρι

Παιδιά και διάβασμα το καλοκαίρι: Γιατί να διαβάσουν έστω και ένα βιβλίο

Bigstock

Το καλοκαίρι για τα παιδιά σημαίνει χαλάρωση, ξεκούραση, παιχνίδι, ανεμελιά, θάλασσα, βουτιές, παγωτά... Τα σχολεία έχουν κλείσει και τα μαθήματα επίσης έχουν σταματήσει. Πόσο εύκολο λοιπόν είναι να πούμε σε ένα παιδί να διαβάσει ένα εξωσχολικό βιβλίο; Πόσο εύκολο είναι να το «ξεκολλήσουμε» από την οθόνη του κινητού, του τάμπλετ ή και της τηλεόρασης; Μπορεί το διάβασμα να φανεί «βαρύ» καλοκαιριάτικα, σίγουρα αν έχει σχέση με το σχολείο, υπάρχουν όμως και βιβλία που θα ταξιδέψουν τα παιδιά σας μέσα από καλοκαιρινές περιπέτειες και ιστορίες, θεματολογία που θα λατρέψουν. Μπορείτε λοιπόν να πάτε μαζί με το παιδί σας και να διαλέξει όποιο βιβλίο εκείνο θέλει, φτάνει να απευθύνεται στην ηλικία του. Φυσικά, όπως έχουμε τονίσει και πάλι, τα παιδιά σας μιμούνται, άρα αν θέλετε να διαβάζουν βιβλία, θα πρέπει να τους δώσετε το παράδειγμα, να φροντίσετε δηλαδή να είστε το πρότυπό τους. Ακόμα καλύτερα αν έχετε κοινό χρόνο διαβάσματος, ώστε να γίνει μία συνήθεια που θα θυμούνται αργότερα ως ενήλικες και θα μεταφέρουν στα δικά τους παιδιά.

diavasma-exosxolikon-vivlion.jpg

Ο λόγος για το καλοκαιρινό διάβασμα ενός βιβλίου δεν είναι ένας αλλά περισσότεροι, όπως θα δούμε παρακάτω:

  • Πρώτα από όλα, το παιδί θα αγαπήσει το λογοτεχνικό διάβασμα και τα βιβλία, δεν εννοώ τα σχολικά βιβλία.
  • Θα ταυτιστεί με τους ήρωες και θα ταξιδέψει στον κόσμο της φαντασίας αυξάνοντας τη δημιουργικότητα.
  • Θα διασκεδάσει, θα γελάσει, θα λυπηθεί, θα χαλαρώσει… Θα βιώσει διάφορα συναισθήματα μέσα από την πλοκή της ιστορίας που θα καλλιεργήσουν τη συναισθηματική νοημοσύνη του, ερχόμενο σε επαφή με τα δικά του συναισθήματα αλλά και με εκείνα των ηρώων.
  • Αν πρόκειται για παιδί στις πρώτες τάξεις του δημοτικού θα εξελίξει τις αναγνωστικές του ικανότητες, θα νιώσει πιο σίγουρο για τον εαυτό του στο νέο σχολικό ξεκίνημα.
  • Θα αποκτήσει πιο πλούσιο λεξιλόγιο, θα μάθει να εκφράζεται και με τρόπους που μέχρι τώρα αγνοούσε. Μάλιστα, μπορείτε να «παίξετε» μαζί του, συζητώντας όλα όσα διαβάζει, τι του άρεσε, τι βρήκε ενδιαφέρον, τι του έκανε εντύπωση, ώστε να εξελίξει και την έκφραση αλλά και θα αναπτύξετε και έναν ακόμα πιο ισχυρό δεσμό μεταξύ σας.
  • Θα αναπτύξει κριτική σκέψη, καλύτερη συγκέντρωση και μνήμη.
  • Θα δημιουργήσει νέα πρότυπα, όπου καθώς θα ωριμάζει η σκέψη και το συναίσθημα θα σχεδιάσει και τον δικό του αξιακό χάρτη.
  • Θα ταξιδέψει νοητικά σε διάφορα μέρη του κόσμου αποκτώντας γνώσεις για διάφορους πολιτισμούς.

Μαρίνα Μόσχα

Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved